ALİŞAN KARAASLAN

Alişan Karaaslan, Pülümür Kovuklu köyünden.  1977 yılında, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde öğrenciydi. Üniversite yaşamına, can güvenliği nedeniyle nokta koymak zorunda kaldı. Bir dönem ticaretle ilgilendi.  Köyünde, dere kıyılarından topladığı taşlarla tek başına ev yaptı. Yörede çevre ve doğa dostu özellikleriyle tanınıyor. Karaaslan, Buyer Baba Gölü’ne yol yapımıyla ilgili düşüncelerini Pülümür Haber’le paylaştı.  

Doğa dostu Alişan Karaaslan, kışın yakmak için sadece kuru odun topluyor.

Gola Buyere’ye yol yapımının finansmanını üstlenen ve bu yolun yapımında öncülük eden arkadaşlar iyi niyetli olarak düşünmüş olabilirler. Fakat yol yapımına başlamadan önce, çevreye ve doğaya verilebilecek zararları da düşünmeleri beklenirdi.
Kurdun kuşun, börtü böceğin, bitki örtüsünün ve yaban hayatın görebileceği zararı da hesaba katmaları gerekirdi.
Buyer Gölü, kutsal bir mekândır. Ben çocukluğumdan beri bilirim. Defalarca bu kutsal göle gitmişimdir. Babalarımız, annelerimiz, büyüklerimiz çıplak ayaklarıyla 2-3 saatte zirvelere tırmanarak göle giderdi. Ağlayarak, yas tutarak, kurbanlarını, lokmalarını ve mumlarını alıp öyle giderlerdi. Çok yaşlı olanlar da katır ve atlarla giderlerdi.

İbadetler büyük bir heyecanla yerini getirilirdi.
Bu ziyaret, zorluklar çekilerek, derin bir inançla ve sevgiyle gerçekleştirilirdi. Bu şekilde Buyer kutsal mekânına ulaşmak, gidenleri mutlu ederdi.

Pülümür Buyer Baba Gölü


Şunu bilmek gerekir: Buyer Gölü, bir buzul göldür. Buzların erimesiyle oluşmuştur. Kar ve yağmur suları dışında gölü besleyen bir kaynak yoktur. Bu nedenle, kendini yenileyemez ve temizleyemez. Göle arabalarla gidildiği zaman insan yoğunluğu yaşanacak, bölgeye daha çok yiyecek, içecek ve çeşitli tüketim maddeleri götürülecektir.
Daha çok tüketim, göl ve çevresinde kirlenmeye yol açacaktır. Çöpten kaynaklanan yoğun kirlilikten dolayı göl ve çevresi daha çok zarar görecektir.

Zaten yaylacılar, hiç ara vermeden, hemen her yıl aynı bölgeyi otlatarak bitki örtüsüne büyük zararlar vermiştir.

Buyer Baba yolunda yaz mevsimine direnen kar.

Şimdi bir de madencilere yol mu açıyorsunuz! Ben Alişan Karaaslan olarak, doğanın talan edilmesine tamamen karşıyım. Duyarlı olan herkes ve çevre köyler, bu yol yapımına dur demeli. Mevcut dozer ve kepçe bulunduğu noktadan geri dönsün.

Ziyarete giden vatandaşlar da yolun henüz yapılmayan 600-700 metresini yürüyerek, adımlayarak gitsin.

Alişan Karaaslan
Lâşêr Dersimli
, 16 Aralık 2023

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir