????????????????????????????????????

PROF. DR. ESMA BULUŞ KIRIKKAYA

(KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ)

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya, Pülümür Buyer Baba Gölü’ne yol  çalışmalarını Pülümür Haber için değerlendirdi.  Bölgeyi yakından tanıyan Prof. Dr. Kırıkkaya, Buyer Gölü’nün insan eliyle tahribi ve bozulması ile ilgili  kaygılarını dile getirerek, bölgenin doğa mirasının korunmasının önemine işaret ediyor.

Prof. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya, 2022 yılında Buyer Baba Gölü’nü ziyaret etmişti.

Doğunun sarp dağlarının arasında, yaklaşık 3 bin   rakımlı Buyer Dağı’nın doruğunda âdeta gizli bir doğa harikası olan Buyer Gölü’nün (Gola Buyere) bir gün insan eliyle tahribi ve bozulması için harekete geçileceğine yönelik hep içten içe  bir endişe duyardım.

Buyer Baba Gölü (Gola Buyere), yöre insanının yaşamında önemli yer tutan, doğal ve kültürel zenginliklerden biri olarak görülüyor.

Hep merak ettiğim ve güzelliğini sayısız kişiden dinlediğim doğa harikasını, oldukça zorlu bir yürüyüşü göze alarak 2022 yılında ben de ziyaret ettim. Yürüyüş yolunun daha güvenli hâle getirilmesi için doğaya zarar vermeden yürüyüş patikasının nasıl düzenleneceğini düşünürken arabaların geçebileceği bir yolu aklıma bile getirmemiştim.

Zira bölge insanı için kutsal olarak kabul edilen böyle yerlerin turistik mekân muamelesi görmesi, her şeyi hızlıca tüketmeyi marifet bilen açgözlü bir takım satıcılara malzeme olmasını kabul etmek mümkün değil.

Pülümür Buyer Baba Gölü

Gölün etrafında çeşitli endemik bitkiler yer aldığı gibi, kendisine eşlik eden Buyer Dağı ile civardaki birçok köyün yararlandığı su kaynaklarına ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Bu nedenle doğa koşullarıyla eşsiz bir ekosisteme sahip olduğu ve bölge halkı için de kutsal bir yer olduğu düşünülerek, bölgenin doğa mirası korunmalı ve kirlenmesine izin verilmemelidir.

(Pülümür Haber,  15 Aralık 2023)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir