(Pülümür Haber)

Pülümür, kurtuluşunu kutladı. Pülümür’ün Kurtuluşu, ilçede gerçekleştirilen törenlerle kutlandı. İlk tören Pülümür Hükûmet Konağı önünde gerçekleştirildi. Törene Pülümür Kaymakamı Mehmet Çağatay Çakal, Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, Pülümür Cumhuriyet Savcısı İbrahim Akdağ, kurum yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Pülümür’ün 106. kurtuluş yıl dönümü için ilk tören, Pülümür Hükûmet Konağı önünde gerçekleştirildi.

Her biri farklı köylerden gelmişti. Silah kuşanmış, işgal güçlerine karşı  savaşmıştı. Ayağı çarıklı köylüler,  106 yıl önce,  onursuz yaşanmayacağının bilincindeydi. Mezralı Hıdır ve Süleyman Ağalar, Pardili  Mustafa ve Hıdır Ağalar…  ‘Ağa’lık bir saygınlık unvanıydı o zaman.  Yokluk ve zorluklar içinde düşmana kurşun yağdırdılar. Pülümür, işgale boyun eğmeyi reddetmişti. Direnişte  kimi şehit düştü, kimi sakat kaldı.  

Pülümür Mezra köyünden Musa Fırat (90), Pülümür’ün Kurtuluşu’yla ilgili törende Kaymakam Mehmet Çağatay Çakal ve protokol üyeleriyle bir arada. Video: Hüseyin Arslan arşivi

Genç kuşaklara,  başı dik yaşama geleneğini miras bıraktılar.   

Çarlık ordusunu bozguna uğratan Pülümürlüler, bugün törenlerle anıldı. Pülümür, kemikleri toprağa karışmış direnişçi atalarını andı.  Pülümür’ün Kurtuluşu, 106. yıl dönümünde törenlerle kutlandı.  

Pülümür Kaymakamı Mehmet Çağatay Çakal, Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, Pülümür Cumhuriyet Savcısı İbrahim Akdağ ve ilçe protokolü,  Pülümür’ün Kurtuluş törenleri için sahaya indi.  

Pülümür Kaymakamı Mehmet Çağatay Çakal, Pülümür Mezra köyünden törene katılan Musa Fırat’la (90) bir süre sohbet etti.

Pülümür’ün Kurtuluşu’yla ilgili ilk tören,  Pülümür Hükûmet Konağı önünde gerçekleştirildi. Kaymakam Mehmet Çağatay Çakal ve  Belediye Başkanı Müslüm Tosun, Atatürk Anıtı’na çelenk koydu, saygı duruşunda bulundu.

Çelenk sunma törenine İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Ramazan Onur Can, İlçe Emniyet Amiri, İlçe Millî Eğitim Müdürü Nurali Özdemir,  Tunceli İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Arslan,  Ak Parti İlçe Başkanı Çağnur Kılıçoğlu, CHP İlçe Başkanı Haydar Keleş, Belediye Meclisi Üyesi Mahmut Erdal, Gazi İsmet Işık, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Protokol üyeleri, Pülümür Uzunevler köyündeki şehitliği ziyaret etti, Rus işgaline karşı direnişte şehit düşen Pülümürlülerin mezarına karanfiller bıraktı.

Protokol üyeleri, çelenk sunma töreninin ardından  Pülümür Uzunevler köyündeki şehitliği ziyaret etti.  İşgale karşı direnişte şehit düşen Pülümürlü kahramanların mezarlarına karanfiller bırakıldı.  

Pülümür Kaymakamı Mehmet Çağatay Çakal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilçenin huzur ve güvenliği için canını vererek vatanlaşan aziz şehitlerin ruhu şad olsun, ifadesine  yer verdi.  

Pülümür Kaymakamı Mehmet Çağatay Çakal, Atatürk Anıtı’na çelenk koydu, saygı duruşunda bulundu.
Pülümür Mezra köyünden Kamer Canpolat (1894-1996), Pülümür’ün Kurtuluşu ile ilgili törenlerin vazgeçilmez isimlerinden biriydi.

(Solda) Emekli Öğretmen Ferhat Fırat ve Musa Fırat, Pülümür’ün Kurtuluşu töreninde.

(Pülümür Haber,  17 Aralık 2023)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir