(Pülümür Haber)

Pülümür Buyer Baba Gölü’ne yol  projesinde sona geliniyor!  Çalışmalara, göle yaklaşık 700 metre kala, soğuk hava ve kar yağışından dolayı ara verildiği öğrenildi. Yola karşı mı çıkılır, yol medeniyettir, diyenlerimiz olabilir. Yöre halkınca kutsal sayılan, birkaç kuşağın yalın ayak yürüyerek ulaştığı göle yol projesinin yaratabileceği sorunlara büyüteç tutuyoruz. Yazı dizimizde, Buyer Baba Gölü’nü,  endemik bitki örtüsünü, yaban hayatı bekleyen tehlikeleri gündeme getirmeyi amaçlıyoruz. İyi niyetle başlatıldığı düşünülen çalışmanın yaratabileceği sakıncalara dikkat çekmeyi hedefliyoruz. Konuyla ilgili düşünce, öneri ve eleştirilerinizi E-posta adresimize [email protected]   yazarak bizimle paylaşmanızı diliyoruz.

Pülümür Buyer Baba Gölü (Sadece Pülümür’ün değil, Türkiye’nin zenginlik kaynağı).

Pülümür Buyer Baba Krater Gölü, Pülümür’ün güneybatısında yer alan, 3 bin rakımlı bir doğa harikası. Göl,  bölge insanınca kutsal sayılan mekânlardan.  Pülümür köylüsü, özellikle yayla dönüşü Buyer Baba’yı ziyaret eder.

Kutsal mekânda çıralar (çıla) yakılır, dualar edilir.  

Pülümür Buyer Baba Gölü’ne, Sarıgül’ün batısındaki sırttan, ortalama 2 buçuk saat yürünerek gidilebiliyor.

Yaylaya giden Pülümürlülerin sayısı şimdi üçü beşi geçmiyor. 

Yöre insanı yaylaya gitmese de, yılda bir kez gölü ziyaret etmeye devam ediyor. 

Pülümür Buyer Baba Gölü, toktağan (kalıcı) kara ev sahipliği yapıyor.

Lokmaların dağıtıldığı, kurbanların kesildiği göle bir zamanlar yalın ayak giden köylüler olurdu.  Buyer Baba Gölü,  son yıllarda kutsal değerleri siyasete alet eden bazı siyasilerin ilgi odağı oldu. Gölde kamp kuran bazı gruplar, gölün adını  tartışmaya açtı.

Göle, ‘baba’ adını yakıştıramayan siyaset esnafı, ‘ana’ adında karar kılmıştı.  

Pülümür Buyer Baba yolu (İş makineleri çalışmaya başlamadan önce endemik bitki varlığının görebileceği zararlar hesaplandı mı?).

Yüzlerce yıldır ‘Buyer Baba’, ‘Buyer Bava’ adıyla anılan göl, bir çırpıda ‘Buyer Ana’ yapılmıştı!

Buyer Baba Gölü, şimdi tehdit altında!  2014’te iyi niyetle  gündeme gelen, eleştiriler üzerine vazgeçilen Buyer Baba’ya  yol  projesi, hızla ilerliyor.  Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Ovacık Yalmanlar (Lertik) köyü yakınlarında daha önce başlayan yol yapım çalışmaları, bir süre önce hız kazandı.

İş makineleri, göle yaklaşık 700 m yaklaştı!

Otomobilin burada işi ne?

Kovuklulu bir iş insanının sağladığı kaynakla yürütüldüğü öne sürülen çalışmalara, kar ve soğuk havadan dolayı ara verildiği anlaşılıyor.

Ne yani, yol yapımına karşı mı çıkıyorsunuz, diyenler  olabilir. 

Buyer Baba Gölü’ne yol yapım çalışmalarını, alan uzmanlarına, kitle örgütü yöneticilerine ve siyasetçilere sorduk. Aldığımız yanıtları, ilerleyen günlerde sayfalarımıza taşıyacağız.

Pülümür Haber,  Buyer Baba Gölü’ne yol yapım çalışmalarına önümüzdeki günlerde büyüteç tutmaya devam edecek.

Pülümür Buyer Baba yolunda ter döken köylülerin dinlendiği alanda yükselen mini burç, üzerine bir taş daha koyacak yolcunun yolunu gözlüyor.

(Pülümür Haber, 7  Aralık 2023)

1 thought on “PÜLÜMÜR BUYER BABA GÖLÜ’NE YOL, TARTIŞMAYA YOL AÇTI (1)

  1. Lütfen Buyer Baba diyerek bu kadin jiyarimizi da erkeklestirmeyelim! Buyere Bava Duzginin kizkardesidir , Jele,Bagire Xaskare gibi oda kadin evliyadir . Bu yanlisa devam etmeyelim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir