(Pülümür Haber)

Doğal bitki yağması, Pülümür’ü yoksullaştırıyor.  İlçenin dağı taşı yağmacıların ayak izlerini taşıyor. Pülümür Akdik/Şihan köyü, özellikle son günlerde yağmacıların uğrak yerlerinden biri oldu.  Yağmacılar, yasağa karşın, sarımsak yağmalamaya devam ediyor.

Pülümür Akdik Şihan’da tohum dökmeden toplanan sarımsaklar, 26 Haziran 2023.

Türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Tunceli sarımsağını (Allium Tuncelianum) toplamak yasak.  Cezası, 2 yüz 44 bin TL, ama dinleyen yok!  Sabah gün doğmadan Pülümür Vadisi’nin çeşitli noktalarından alan taramasına çıkıyorlar.  

Özgürce dolaşıyorlar.

Kayıtları tutulmuyor.

Pülümür Akdik/Şihan’da kural tanımayan çevre düşmanlığına yaptırım uygulanmayacak mı?

Tunceli Valiliği, yangın riskine karşı, ormanlara izinsiz giriş yasağı getirdi. Yağmacılar, ormanın derinliklerinde, elde çapa, sarımsak topluyorlar.

Sarımsak, çiçek açarak tohum veriyor.  Tunceli sarımsağının tohumu Ağustos ayında olgunlaşıyor.  Çoğalması için tohum dökmesi gerekiyor.  

Yağmacılar için bunun ne önemi var!

Sarımsak yağmacıları, Akdik-Hınzori’yi ikiye ayıran bölgede özgürce faaliyet yürütüyor (Suç mahallî).

Çevre Kanunu’nun 9. Maddesinin f bendine göre, biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliliğinin sağlanması bakımından nesli tehdit veya tehlike altında olanlar ile nadir bitki ve hayvan türlerinin korunması esas olup, mevzuata aykırı biçimde ticarete konu edilmeleri yasak. Sarımsak da ilgili madde kapsamında ele alınıyor. Ne var ki yağmacılar kural tanımıyor. Göz göre göre yağmaladıkları sarımsağı rahatça pazarlayabiliyorlar.

Zamansız sökülen sarımsaklar, 26 Haziran 2023.

PÜLÜMÜR AKDİK’TE SARIMSAK KORSANLARI İŞ BAŞINDA!

Pülümür Akdik/Şihan köyü,  yağmacıların ayak izleriyle dolu. Çemesol’un kıyısındaki alanlar, kaçak sarımsak toplayanların açtığı çukurlarla dolu.   Sarımsağı korumak için, bölgedeki hareketliliklerin yakından izlenmesi, yasadışı bitki ticaretine anında müdahale edilmesi ve yaptırım uygulanması gerektiği ifade ediliyor.

Pülümür’ü çevre köylere bağlayan noktalarda (Kırmızıköprü-Salördek-Kangallı-Balpayam vd.) giriş-çıkışların kayıt altına alınması ve  araçların denetlenmesinin, caydırıcı olacağı değerlendiriliyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), 2018 yılında, Tunceli dağ sarımsağının (Allium Tuncelianum)  coğrafi işaret tescilini yapmıştı.

(Pülümür Haber, 27 Haziran 2023)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir