(Pülümür Haber)

Kuraklıktan dolayı zor günler geçiren arıcıların yüzü bu yıl gülüyor. Kar ve yağmur, arı kovanlarına bereket getirdi. Pülümür’de arı varlığı ve bal veriminde, önceki yıllara göre, önemli bir artış gözleniyor. Pülümürlü arıcılar,  oğul veren arıların peşinde koşmaktan yorgun düştü!  

Pülümür Akdik köyünün insan eli değmemiş doğasında arıcılık yapan Ali Kamer Demirbilek, oğul veren arısını kovana almaya çalışıyyor

Pülümürlü arıcılar,  2020 ve 2021 yıllarında yaşanan kuraklıktan olumsuz yönde etkilenmişti. Söz konusu yıllarda ilçenin  arı varlığı ve bal verimi düşmüştü.  Bu yıl bolca kar ve yağmur yağdı.  Pülümürlü arıcılarımız, elverişli iklim koşullarından dolayı oldukça umutlu görünüyor.

Pülümür’de her yer yemyeşil. Yüksek kesimlerde Temmuz’a meydan okuyan kar kütlelerine rastlanıyor. Dereler gürül gürül  akıyor. Arı varlığı ve bal verimi için koşullar son derece elverişli.

Çatalyakalı arıcılarımızdan Haydar Gül’ün oğul veren arısı, meşe ağacında mola vermiş

Uygun iklim olur da arılar durur mu, kovanlar vızır vızır… Ormanlardan çevreye arı uğultusu yayılıyor. Pülümür arısı iş başında!  Arıcılar,  oğul veren arıların peşinde koşmaktan yorgun düştü.   

Haydar Gül, arı varlığı ve bal verimindeki artıştan son derece memnun görünüyor

ARICILAR OĞULA YETİŞEMİYOR

Haydar Gül, önceki yıllarda yaşanan kuraklıktan olumsuz yönde etkilenen arıcılarımızdan. Pülümür Çatalyaka köyünde arıcılık yapan Haydar Gül, bu yıl bal verimi ve arı varlığındaki artışa dikkat çekiyor.  Gül, bu yıl durumun farklı olduğunu belirtiyor:

Haydar Gül, arılarla ilgili gözlemlerini şöyle özetliyor:

“Geçen yıl yüzlerce kovandan  bir petek bal bile alamadım. Sadece bal değil, oğul da alamadım. Bu yıl iklim iyi gitti. Polen çok geliyor. Ana  arı yavruya  yöneliyor.  Bal verimi, geçen yıla göre yüksek. Oğul vermesin diye fazladan kat atıyorum.” 

Pülümür Akdikli arıcılarımızdan Ali Kamer Demirbilek, oğul veren arıları için büyük uğraş veriyor. Demirbilek, arılarının, Akdik/Şihan köyünün sarp kayalıklarını mesken tutmaması için kovanlara göz kulak oluyor.

İbrahim Canpolat, arıcılık konusunda önemli deneyimler kazandı

Pülümür Mezra köyünden İbrahim Canpolat,  arıcılığa bu yıl yeni adım atmış. Canpolat, arılarını dikkatle izliyor.

Pülümür Beğendik köyünden Musa Demirtaş (Arılara yoldaş)

Eski Beğendik Köyü Muhtarı Musa Demirtaş,  oğul veren arıların peşinde yorgun düşen arıcılarımızdan. Demirtaş,  oğul veren arılarını kaybetmemek için bazen tehlikeli yolculuklara çıkıyor. Beğendik’in meşe, armut ve ceviz ağaçlarını mesken tutan yavru arıları kovana almak için yoğun çaba gösteriyor.

Pülümür Mezra köyünden Düzgün Arslan (Kucağında geleceğin arı uzmanı)

Pülümür Mezra köyünden Düzgün Arslan, arı uğultusuyla mutlu olan arıcılarımızdan. Arslan’ın,  oğul veren bazı arıları gözden kaybolmuş. Düzgün Arslan, bal verimi konusunda son derece iyimser. Pülümür’ün bu yıl bala doyacağını düşünüyor.

Pülümür Akdik köyünde arıcılık yapan Hasan Pekin, oğul kovalaamaktan yorgun düşmüş

Pülümür Akdikli arıcılarımızdan Hasan Pekin, oğul veren arılarla başa çıkmakta zorlandıklarını anlatıyor. Kovanı terk eden bazı arı toplulukları kayıplara karışmış. Hasan Pekin,  yüksek maliyetlerden  olumsuz yönde etkilendiklerini belirtiyor.

Emekli Pülümür Kırmızıköprü YİBO Müdürü Ali Sosun (Arı Profesörü)

Emekli Öğretmen Ali Sosun, arıların sık sık oğul vermesinin sığırkuyruğundan kaynaklandığını ifade ediyor.  Ali Sosun’a göre, sığırkuyruğundaki polen  arıların çoğalmasının ana nedenlerinden biri.

Oğul veren arılar… Uzun aradan sonra yeniden balla tanışan petekler… Ormanın derinliklerinden ve yüksek rakımlı dağlardan yayılan arı uğultusu…  Yüksek kaliteli Pülümür balı raflarda hak ettiği yeri almaya hazırlanıyor.

Pülümür Mezra köyünün deneyimli arıcılarından Hasan Yaman
Pülümür Kaymaztepe köyünde arıcılık yapan Ahmet Yıldırım
Bursa Gemlik’te yaşayan Cemal Yıldırım, arıcılık için ilkbaharda Pülümür Kaymaztepe köyündeki baba ocağına geliyor
Pülümür Akdik/Şihan-Hınzori köylerini ikiye ayıran Çemesol (Aşkirek) Çayı, bölgedeki arıların temiz su kaynağı
Haydar Gül’ün arıları, Pülümür Çatalyaka köyünde ormanla iç içe
Ali Kamer Demiirbilek’in arıları, Pülümür Akdik/Şihan köyünün el değmemiş doğasında özgürlüğün tadını çıkarıyor (Balın tadı)
Pülümür Çatalyaka köyü
Pülümür Mezralı Düzgün Arslan, arı bakımı yapıyor (Fotoğraf: Gültekşşn Arslan)
Pülümürlü arıcIlar, uygun iklim koşullarından dolayı başarılı bir sezon geçirmeyi umut ediyor

(Pülümür Haber, 15 Temmuz 2022)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir