(Pülümür Haber)

Pülümür Tunceli kara yolu 68 km uzunluğunda.  Pülümür Çayı, Pülümür Vadisi’nin tam ortasından geçen yolu izliyor. Vadinin zengin bitki örtüsü ve yaban hayat çeşitliliği, bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Akaryakıt fiyatlarındaki artışı, gaz pedalına yüklenerek  ‘kutlayan’ bazı sürücüler, Pülümür Vadisi’nin ev sahiplerinin yaşamını hiçe sayıyor.

Pülümür Tunceli kara yolunda ağır adımlarla ilerleyen inekler, tehlikelerden habersiz
Pülümür-Tunceli kara yolunda doğala yaşamı ve yaya güvenliğini tehdite eden trafik magandalarına karşı etkili önlemlere ihtiyaç duyuluyor

Vadinin gerçek sahibi vaşaklar, dağ keçileri, tilkiler, ayılar, tavşanlar, kaplumbağalar, kurtlar, sansarlar, yılanlar, sincaplar, kartallar, güvercinler, keklikler, ağaçkakanlar, serçeler trafik magandalarından rahatsız.  Bazen  minik bir kuş  yapışıyor, soğuk asfalta…  Yolda can veren kurbağaların, yeşilkertenkelelerin, kaplumbağaların, yılanların, tavşanların kaydını tutan yok ne de olsa.  Kirpiyi canlı yerine koyan mı var sanki!

Dağ keçilerinin kutsallığı üzerine nutuk çekenler, Pülümür Vadisi’ndeki trafik ‘terörü’nün suya hasret bıraktığı  keçilerden haberdar mı, bilinmez.  Trafik terörü,   doğal yaşamı olumsuz yönde etkiliyor.  Pülümür Çayı’na fırlatılan şişeler, yola saçılan çöpler ve  yayalara saygısızlık almış başını gidiyor.

Pülümür-Tunceli kara yolunda kurallara uymayan bazı trafik magandaları, tehlike saçıyor

Kara yolunda bu sorunlardan habersiz ilerleyen  ineklere bakıyoruz. 38 saniye boyunca ne bir araç geçiyor ne de  maganda. Kaygısız ilerliyorlar. İki inek bir de dana. Bu yıl ot bol, iyice doyurmuşlar karınlarını. İnekler ağır ağır uzaklaşırken bir tanker geçiyor. Yavaşlıyor tanker, korna çalmıyor. Tanker, ineklere uyduruyor hızını. İnekler  kenara çekildikten sonra tanker yoluna devam ediyor.

Pülümür-Tunceli kara yolunda ilerleyen inekler, trafik magandalarından habersiz

Cahit Sıtkı Tarancı’nın dizeleriyle uğurluyoruz, tanker sürücüsünü:

Cahit Sıtkı Tarancı (1910-1956)

MEMLEKET İSTERİM

Memleket isterim

Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun

Kuşların çiçeklerin diyarı olsun

Memleket isterim

Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun

Kardeş kavgasına bir nihayet olsun

Memleket isterim

Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun

Kış günü herkesin evi barkı olsun

Memleket isterim

Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun

Olursa bir şikâyet ölümden olsun

CAHİT SITKI TARANCI

(Pülümür Haber, 12 Haziran 2022)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir