AŞI İÇİN ÖZEL HASTANELERE YÜKÜMLÜLÜK GETİRİLMELİ

Koronavirüs aşısı, 18 yaş ve  üstü  yurttaşlara  dört hafta ara ile birer doz olmak üzere toplam iki doz uygulanıyor. Aşı, kamu sağlık kurumlarında yapılıyor.  Aşılanan  yurttaşlar, alerji olasılığına karşı sağlık merkezinde yarım saat kadar bekletiliyor. Aşı sonrası bekleme, sağlık kurumlarında yığılmalara yol açıyor. Yığılmalar, hizmet kalitesini düşürmekle kalmıyor, virüsün bulaşma riskini artırıyor. Yaşlı insanlara refakat zorunluğu, virüsün yayılmasına yol açıyor.  

Aşılamada kamu kurumlarında gözlenen yoğunluk, sağlık çalışanlarını zor durumda bırakıyor

Kamu sağlık kurumlarıyla sınırlandırılan aşılama çalışmaları, uygulamanın  zamana yayılmasına, doğal olarak salgından kaynaklanan  maddi-manevi kayıpların artmasına neden oluyor.

Salgına karşı geliştirilen aşının, uygulamadan kaynaklanan hatalardan dolayı salgın riskini artırması, Sağlık Bakanlığını köklü çözümlere zorluyor.

Peki, Bakanlık ne yapmalı?

Sağlık çalışanlarının güvenli, verimli ve rahat çalışma ortamı için iş yoğunluğu azaltılmalı

ÖZEL HASTANELER HAREKETE GEÇİRİLMELİ

Aşı çalışmalarının kısa sürede tamamlanması için ülkenin tüm sağlık olanakları seferber edilmeli. Bu nedenle, özel sağlık kuruluşlarının olanaklarından yararlanılmalı. Kamu sağlık kurumlarının yanı sıra özel sağlık kurumlarında da aşı uygulamasına geçilmeli. Özel sağlık kuruluşlarına, ülkenin yaşadığı büyük sağlık sorunu göz önünde bulundurularak, Millî Yükümlülükler kapsamında, parasız aşı uygulaması  zorunluluğu getirilmeli. Özel hastaneler, toplum sağlığını tehdit eden salgın koşullarında  kamu yararı gözeten uygulamalara mecbur edilmeli. Bu amaçla, Sağlık Bakanlığı zaman geçirmeksizin genelge yayımlamalı.

Sağlık ordusu görev başında

MASKE DAĞITIMINI ÇAĞRIŞTIRAN UYGULAMAYA SON VERİLMELİ

Aşı için  uygulanan  bireysel başvuru yönteminin, özellikle yaşlılar için zor ve sorunlu olduğu görülüyor. Bakanlık,  aşı takvimini güncellemeli.  Aşı için bireysel başvuru yerine yerleşim birimi esas alınmalı. İlgili sağlık birimi, aşı olacak yurttaşları önceden bilgilendirerek kuruma davet etmeli. Aşı listesi, seçim pusulaları gibi,  muhtarlıklar tarafından dağıtılmalı, köy ve mahallerde halka duyurulmalı. Yaşlı, engelli, bakıma muhtaç yurttaşlar,   evde aşılanmalı. Aşılama çalışmaları süresince sağlık kurumları personel ve donatım yönünden desteklenmeli.

Pülümür 1 No.lu Aile Sağlığı Merkezi

(Pülümür Haber, 17 Şubat 2021)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir