Pülümür köyleri elektriğe 1984 yılında kavuştu. Elektrik direklerinin neredeyse tamamı köylüler tarafından dikilmişti. Daha doğrusu, direkler köylülere zorla taşıtılmış ve diktirilmişti. Dönemin Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) Tunceli İl Müdürü’nün, söz konusu çalışmadaki  ‘başarısı’ndan dolayı ödüllendirildiği öne sürülmüştü.

Pülümür köylüsü elektrik direklerini bedava taşımış ve dikmişti. O tarihte yapılan çalışmalar sırasında ormana zarar verilmemişti. Türkiye’nin can damarı KİT’leri pazarlayanların iddiası, hizmet kalitesini artırmaktı. Devlet zoruyla da olsa, o tarihte bir haneli köylere bile elektrik verilmişti. TEK, bir kamu kurumuydu. Kamu kurumları kâr-zarar mantığıyla değil, kamu yararı ilkesiyle hizmet üretirdi. TEK, özelleştirildi. Türkiye’nin millî kurumu, ‘özel’ şirketlere haraç mezat satılmıştı. Özel şirketler şimdi nüfusu az  köylere bile elektrik vermemek için mülki amirlere kafa tutuyor! Elektrik dağıtımı için gerekli altyapıyı kuran TEK gitmiş, yerine kârdan başka bir şey düşünmeyen şirketler gelmişti.

KOVUKLU AZGULERE’DE ORMAN KIYIMI

Pülümür köylülerinin 1984 yılında canla başla diktikleri direklerin çoğu duruyor. Bazı direklerin, zorlu kış koşulları vb. etkenlerden dolayı yenilenmesi gerekiyor. Özel şirket, altyapıyı yenileme konusunda oldukça isteksiz görünüyor. Kovuklu köyünün yıpranan bazı direklerini yenileyen Fırat Elektrik Dağıtım AŞ,  çevre duyarlılığını bir yana bırakmış görünüyor.  Elektrik kesintisine yol açtığı düşünülen ağaçları budamak yerine izinsiz kesen şirket,  direk tasarrufu için ormanı tahrip ediyor. Kırmızıköprü-Kovuklu kara yolunun tahminen 4. km’sinde kısa bir süre önce ormanın kalbine yeni bir demir direk diken şirketin, en az 100 m² genişliğindeki ormanlık alanı yok ettiği belirtiliyor.

Kovuklu Azgulere bölgesinde bir direk için ormana kıyılması tepkiye yol açtı. Köylüler, şirketin, direk ‘tasarrufu’ için ormana kıydığını dile getiriyor. Yol kenarında  bir direk daha dikilmiş olsaydı orman zarar görmeyecekti.

Pülümürlü köylüler, ‘özel’ şirketlerin çevre tahribatına karşı yetkililerin sahaya inmesi gerektiğini ifade ediyor. Daha önce güvenlik kaygısı nedeniyle il-ilçe dışına çıkamayan mülki amirlerin eski alışkanlıklarından vazgeçme zamanının geldiği düşünülüyor.

Tunceli Valiliğinin, orman kıyımıyla ilgili yasal işlem başlatması  bekleniyor.

Bir direk daha az dikmek için ormana kıymak!
Pülümür Orman İşletme Şefliği ne iş yapar?
Direğin, ormanın kalbinde ne işi var?
Beton tutkusu ve kâr hırsının yok ettiği duyarlılık
Vatan savunması, ormanlardan başlar

(Pülümür Haber, 22 Temmuz 2020)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir