Pülümür Avurtojige’den Musa Aslan (1934-1991), 1991’de yaşamını yitirdi. Aslan ailesi, 1992 yılında bölgede yaşanan terörden dolayı  köyden kente göç etmek zorunda kaldı. Aile, köyden ayrılırken iki katlı güzel evin tüm kapılarını kilitlemiş, bazı ev eşyalarını almaya bile fırsat bulamamıştı.

Aslan ailesinin evinin çatısını bile söküp götürmüşler (Soygun, suç kapsamından çıkarıldı mı?)

ÇATISI BİLE SÖKÜLMÜŞ

Aslan ailesinin iki katlı binasına giren kişi ya da kişiler, evdeki tüm eşyaları yağmaladıktan sonra binaya zarar vermeye başlamış. Binadaki bütün kapı ve pencereler kırılmış durumda. Binanın elektrik tesisatının tamamına zarar verilmiş. Elektrik kabloları ile priz ve anahtarlar için binanın duvarları kazınmış. Binanın su tesisatının yerinde yeller esiyor. Musluk ve bataryalardan eser yok. Köy çeşmesinin musluğu bile sökülmüş. Binanın kuzeyindeki çatı, birkaç tabaka dışında, sökülerek götürülmüş.

Duvarlar, utancın kanıtlarını saklamaya devam ediyor

UTANÇ VERİCİ EYLEMİN KANITLARI  DUVARLARDA DURUYOR  

Musa Aslan’ın evine girenler, yüz kızartıcı davranışlarını duvarlara yansıtarak ölümsüzleştirmişler!  Bazı yazılar sözüm ona  ‘siyasi’ içerikli. Yazıların, okuma yazma güçlüğü çeken, eğitimsiz kişilerin elinden çıktığı anlaşılıyor. Bazı yazılar  kişilere hakaret içerikli. Şöminenin üzerine kimin yazdığı bilinmeyen  bir yazıda şu ifade yer alıyor:

Binayı bu hâle getiren Allah’ından bulsun!

Evde içki içebilecek kadar rahat olmak!

EVDE İÇKİ ÂLEMİ BİLE YAPMIŞLAR

Avurtojige’deki evde rastlanan bira şişeleri, viran evde içki âlemi yapıldığının kanıtı. Konut dokunulmazlığının ve  özel mülkiyetin yasal güvence altında olduğu ülkemizde bu tür davranışların sergilenebilmesi, şaşırtıcı. 

Elektrik tesisatı için duvarları kazımışlar

TUNCELİ VALİLİĞİ İNCELEME BAŞLATMALI

Aslan ailesinin yağmalanan konutu, kamuoyu vicdanını sızlatıyor. Suçlu/suçluların bugüne kadar soruşturulmadığı olayın aydınlatılması artık bir zorunluluk. Olayın aydınlatılması amacıyla Tunceli Valiliğinin harekete geçmesi bekleniyor.  Musa Aslan’ın evinin yağmalanmasına karışanların saptanarak yargı önüne çıkarılması, ailenin uğradığı zararın karşılanması için yasal sürecin başlatılması  gerekiyor.  Yağmanın tüm boyutlarıyla aydınlatılmasını sağlamak amacıyla,  özel bir ekip oluşturulmasının yararlı olacağı  ifade ediliyor.

Pülümür Avurtojige’de yağmalanan ev (Kamu vicdanı sızlıyor)
Çeşmenin musluğunu bile soymuşlar
Döven, zamana direniyor
Kablo ve prizler için duvarlar köstebek yuvasına çevrilmiş
Her yer utancın kanıtlarıyla dolu
Ahırın soldaki pencere korkuluğunu bile sökmüşler
Avurtojige yolu zamana yenik düşmüş
Yürek sızısı

(Pülümür Haber, 24 Temmuz 2020)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir