Pülümür, kaliteli bal üretiminde adından söz ettirmeyi başaran ilçelerimizden.   Pülümür köylerinde üretilen kaliteli bal, tüketicilerin beğenisini kazanıyor. Geçen sezon bal üretimi beklenen düzeyde gerçekleşmemiş, üretici zarar etmişti. Bu sezon,  kayıpların telafisi yönünden büyük önem taşıyor.

Arı kovanları kentlerde ‘mahsur’ kalan bal üreticilerinin yolunu gözlüyor (Fotoğraf: İmam Düz)

Pülümürlüler, bugünlerde,  koronavirüsün yayılmasını engellemeye yönelik bazı önlemlerin arı varlığı ve bal üretimi üzerindeki etkisini tartışıyor.  Pülümürlü arıcıların  koronavirüs  önlemlerinden olumsuz yönde etkilenmemesi için ne yapılmalı?

Bal üretimini ve arı varlığını artırmak için görev başına (Fotoğraf: Nurettin Özgürel)

İlkbahar geldi.  Arıcılar iş başında. Pülümürlü arıcılar, kışı dışarıda geçiren arılarının bakımına başladı. Uzun bir aradan sonra arı kovanlarının kapağı aralandı.  Pülümür’de bal üreticileri, sancılı  bir sezon geçirme tehlikesiyle karşı karşıya. Koronavirüs salgınıyla mücadeleden bal üreticilerinin de etkilenmemesi için bazı somut önlemler alınması gerektiği ifade ediliyor.

Türkiye için üretiyorlar

Konuyla ilgili akla gelen sorular ve yanıtları:  

Koronavirüs salgını bal üretimini nasıl etkileyecek?

Koronavirüs salgınınından dolayı 65 yaş ve üzeri vatandaşlara getirilen evde kalma zorunluluğu, bal üreticilerinin hareket yeteneğini sınırlıyor. Bazı bal üreticileri, kışı başka kentlerde geçiriyor. Bunlardan 65 yaş ve üzeri olanlar, yasaktan dolayı memleketlerine dönemiyor. Memlekete dönemeyen arıcıların arıları tehlike altında. Yüzlerce kovan arısı olan üreticilerden memlekete gelemeyenler, arılarının bahar bakımını yapamayacak. Arıcı İmam Düz ve Mehmet Galik,  bugünlerde kovan temizliği, arıların bölünmesi, kışın tükenen balın çeşitli yöntemlerle –kek vd.- takviye edilmesi ve arı biti –varova-yle mücadele vb. işlerin yapılması gerektiğini belirtiyor. Arıcılar, belirtilen işlerin zamanında yapılmaması durumunda arı kaybının yanı sıra üretimde düşüş yaşanacağını dile getiriyor.

Pülümür Kocatepe’ye bahar geldi (Fotoğraf: Mehmet Galik)

65 yaş ve üzeri üreticiler için ne yapılmalı?

TÜİK verilerine göre, Türkiye nüfusunun yaş ortalaması 32.  Kırsal alanda yaşayan nüfusun yaş ortalaması ise 55. Bundan, tarımda çalışan üreticilerimizin yaşlı olduğu sonucu çıkarılabilir. Türkiye,  65 yaş ve üzeri üreticiyi, üretime en çok ihtiyaç duyulan koşullarda, evde tutarak üretimi artırabilir mi? Üretimi artırma zorunluluğu,  bazı akılcı çözümlere ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

Kocatepeli arıcılarımızdan Mehmet Galik, arıların bahar bakımıyla ilgili uyarılarda bulunuyor

Başka kentlerde ‘mahsur’ kalan üreticiler zaman geçirilmeksizin memleketlerine gönderilmeli. Bunun için ilk yapılması gereken, memlekete gönderilecek üreticilere koronavirüs testi uygulamak olmalı. Sağlıklı olduğunu belgeleyen üreticiler, uygun koşullarda memleketlerine gönderilmeli. Üreticiler, üretimi özendirmek amacıyla, gerektiğinde kamu olanaklarıyla üretim alanlarına taşınmalı.  

Pülümürlü bal üreticisi Nurettin Özgürel (Arılarla barışık arıcılarımızdan)

Büyük kentlerde ikamet eden üreticiye memlekete gitme izni nasıl verilmeli?

Kışı geçirdiği kentte ikamet eden üreticiler memlekete gitmede çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Köyünde arısı olan üreticilerin memlekete dönüş başvurularının, ikameti başka bir kentte olduğundan geri çevrildiği öne sürülüyor. Valilikler, bu durumdaki üreticilerin başvurularını değerlendirirken  belgeleri esas almalı. Muhtarlık,  Ziraat Odası vb. kurumların düzenleyeceği resmî belgeler izin için yeterli sayılmalı.  

Pülümür’de verimli bir bal sezonu için yetkililerin elini çabuk tutması gerekiyor.

İmam Düz, Uluslararası Arıcılık Kongresi’nde (Arıların dilinden anlayan arıcılarımızdan)
Fotoğraf: Nurettin Özgürel
Arı biti -varova-yle mücadele zamanı
Pülümür karakovan balı (Fotoğraf: Nurettin Özgürel)

(Pülümür Haber, 15 Nisan 2020)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir