Kâzım Ateş, 9 Ekim’de sevenlerine ve dostlarına veda etti. 10 Ekim’de, sevdiği memleket toprağına emanet edildi.  Gözlerini kapadığında 93 yaşındaydı. 1927 doğumluydu.  Pülümür Hiver köyünde doğmuştu.  Doğum tarihi, resmî kayıtlara 1930 olarak işlendi.

Kâzım Ateş, eşiyle birlikte

Kâzım Ateş, adı  Pülümür’le özdeşleşen isimlerden. Yetmiş yıllık esnaf. Ona  Pülümür’ün Âhi Evran’ı demek daha doğru olur. 1950’li yıllardan bu yana aralıksız esnaflık yaptı. 30 yıl boyunca Millî Eğitim Yayınları bayiliğini üstlendi. İpragaz’ı Pülümürlülere ulaştırdı.  1970-1995 yıllarında Cizre, Silopi ve Tunçbilek’ten Pülümür’e kömür nakliyatı gerçekleştirdi. Bir dönem müteahhitlik yaptı. Karaderbent kaplıcası ile  Hacılı’nın taş köprüsüne harç koymuştu.

Ailesi, yaklaşık  yüz yıl önce Nazımiye  Dokuzkaya (Markasor) köyünden Pülümür Hiver köyüne yerleşmişti. Beş yaşındayken babasız kaldı. Pülümür’ün hafızasıydı. Kentin yüzyıllık acılarına, sevinçlerine tanıklık etmiş bir bilge ve gönül insanıydı. Doğa dostuydu. Bitkileri, doğayı, hayvanları çok sever, korumak için çaba gösterirdi.

Kâzım Ateş, eşi ve oğlu Mahmut Ateş

Yüreği insan sevgisiyle doluydu. Okuyan gençleri severdi. Pülümür köylerinden ilçeye okumak için gelen öğrencilerin gönüllü velisiydi. İşi bankaya düşen köylülere kefil olmaktan kaçınmazdı.

Evinden misafir eksik olmazdı.

Kâzım Ateş, torunuyla birlikte

Kul hakkından korkardı. Yanlışlık yaptığını fark ettiğinde hemen düzeltirdi. İnançlarına bağlıydı. Muharrem orucunu, 92 yaşına kadar tuttu. Dostluk ilişkilerine önem verirdi. 

Matematik tutkunuydu. Hesap makinesi kullanmaya ihtiyaç duymazdı.

Kâzım Ateş, oğluyla birlikte

Pülümür’de öğrenim gören öğrencilerin bakkal amcasıydı. Pülümür’ün babacan esnafı, yedi çocuk babası Kâzım Ateş, 93 yaşında aramızdan ayrıldığında geride iyilikler, güzellikler ve  unutulmaz dostluklar bıraktı.

Pülümürlüler, yüreği iyilik için çarpan Kâzım amcasını unutmayacak.

Kâzım Ateş
Kâzım Ateş, ailesiyle birlikte
Kâzım Ateş

Fotoğraflar, aile arşivinden derlenmiştir.

(Pülümür Haber, 13 Ekim 2020)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir