Erzincan Girlevik köyü yaklaşık iki haftadır zehir soluyor.  Köyde yedi gün,  yirmi dört saat  boyunca havaya karışan duman halk sağlığını tehdit ediyor.  Profesör Steffen Loft, dumanla havaya karışan parçacıkların solunum yoluyla vücuda girdiğini, bunun da ölümcül kalp hastalıklarına, astım ve kansere neden olduğunu belirtiyor.

Kopenhag Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümünden Profesör Steffen Loft (Duman astım, kalp hastalıkları ve kansere neden oluyor)

Dumana maruz kalan sebze ve meyveler, karaciğere zarar veriyor.   

Girlevik  köyünde aralıksız yakılan meşe odunundan çevreye  duman yayılıyor.  Duman köyün yanı sıra  Çağlayan beldesini de olumsuz yönde etkiliyor.  Kömür üretimi için Girlevik’in seçilmesi, tepkilere yol açıyor.   Odun kömürü üretiminden kaynaklanan yoğun duman, doğa harikası Girlevik ve Çağlayan’ı yaşanmaz hâle getiriyor. Girlevik ve Çağlayan, özellikle sabah erken saatlerde âdeta zehir soluyor.  

Kopenhag Üniversitesi  Halk Sağlığı Bölümünden Profesör Steffen Loft, dumanda bulunan, ancak gözle görülemeyen parçacıkların ciğerlere ilerleyerek sessiz ölüme neden olduğunu, DNA’da değişiklik ve mutasyon görülebileceğini  ifade ediyor. Parçacıkların sağlığa etkileri, moleküler epidemiyoloji ve oksidatif DNA hasarı ve onarımı alanlarında yaptığı araştırmalarla  tanınan Prof. Steffen Loft, dumanın, astım, kalp hastalıkları, kanser vb. sağlık sorunlarına yol açtığını belirtiyor.

Tarım ve hayvancılığın merkezinde odun kömürü üretilmesi, üretimi tehdit ediyor. Uzun süreli yoğun dumana maruz kalan sebze ve meyveler, karaciğere zarar veriyor. Hayvanların otladığı meraların kirlenmesiyle, hayvansal üretim tehlikeye giriyor.  Kirlilik et, süt ve yumurta kalitesini düşürüyor.

Girlevik’te odun kömürü üretiminin, müdahale edilmemesi durumunda,  Kasım ayı sonuna kadar devam edeceği belirtiliyor.    

Erzincan Orman İşletme Müdürlüğünün, halk sağlığını tehdit eden çalışmaya müdahale etmesi bekleniyor.

Erzincan Girlevik köyü (Üç kuruşluk odun kömürü için halk sağlığını tehlikeye sokmak!)
Erzincan Girlevik köyü (Tarım ve hayvancılığa zarar veriliyor)
Erzincan Girlevik köyü (Halk sağlığını korumakla yükümlü olanlar ne iş yapar?)
Erzincan Orman İşletme Müdürlüğü (Girlevik ne yana düşer usta?)
Erzincan Girlevik köyü (Köye yazık değil mi?)
Erzincan Çağlayan beldesi (Erzincanlıların nefes aldığı belde zehir soluyor!)
Erzincan Çağlayan
Erzincan Çağlayan
Erzincan Girlevik köyü


Erzincan Çağlayan Şelale Restaurant, 14 Ekim, saat 07.10
Erzincan Girlevik Şelalesi
Erzincan Girlevik Şelalesi
Erzincan Çağlayan

(Pülümür Haber, 19 Ekim 2020)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir