Bu yıl Pülümür Efeağılı köyünde yaylaya çıkan Şeker ve Şirin aileleri, taze peynir, Şavak tulum peyniri ve lor üretiyor. Aileler, peynir üretiminde doğal maya kullanıyor. Üreticiler, hazır peynir mayası kullanmıyor. Efeağılı’da peynir üreten aileler doğal maya kullanıyor.

Pülümür Efeağılı köyü

Elazığ’dan,  Pülümür Efeağılı köyüne gelen yaylacı aileler, havaların soğumasıyla birlikte memleketine  geri dönüyor. Efeağılı’da  hayvancılık yapan ailelere göre, hazır maya, peynirin kalitesini düşürüyor.  

Elazığ’da Şavak tulum peyniri üreten Sait Şirin, yaklaşık  iki yüz yıldır peynir üreten bir gelenekten geldiklerini belirtiyor. Şirin, Şavak tulum peynirinde hazır maya kullanılmadığını ifade ediyor.  

Şeker ve Şirin aileleri, Pülümür Efeağılı köyünde, koyun başına 7-8 lira ödeyerek  hayvancılık yapıyor. Yaylada elektrik panelinden üretilen elektrik kullanılıyor.

ŞIRDAN NEDİR

Şırdan, hayvan midesinin bir bölümü. Kesilen hayvanlardan elde edilen şırdan saklanıyor ve peynirin mayalanmasında kullanılıyor. Peynir üreticileri, doğal maya kullanılarak üretilen peynirin daha sağlıklı olduğunu dile getiriyor. Üreticiler, tüketicilere, doğal mayayla mayalanmış peynir tüketmelerini öneriyor.

Sait Şirin (İki yüz yıllık peynir geleneği)
Hatun Hanım, Berat, Şeyma ve Sait Şirin(Hilesiz hurdasız üretim)
Efeağılıda iki çocuk
Pülümür Efeağılı köyünde özgürlüğün tadını çıkaran eşek

(Pülümür Haber, 27 Ağustos 2020)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir