(Pülümür Haber)

Türkiye, tam anlamıyla bir yapı mezarlığı.  İlkel tekniklerle yapılan köy evlerinin birçoğu, yıllara meydan okuyor. Yapı teknolojisinin  geliştiği yıllarda yükselen   yapılar genelde kısacık ömür sürüyor. İnsan ömrü uzarken, yapılar  14. Yüzyılda Avrupa’da kitlesel ölümlere yol açan bir tür ‘veba salgını’na yakalanmış durumda. İş makineleri, millî servetle yaratılan yapıları yıkmak için sahada. Yapılar için servet harcayan ülkemiz, kısacık ömür süren çürük yapıları yıkmak için  de kaynak ayırmak zorunda kalıyor.

1993 yılında, Pülümür Meydanlar Mahallesi’nde yaptırılan 180 afet konutu, birkaç yıl içinde dökülmeye başlamış, vatandaşlar için tehlike oluşturunca boşaltılmıştı. Devlet, 31 yıl önce yaptırdığı konutları şimdi yıkıyor. Kamu zararına yol açan müteahhitler, konutlara sağlam raporu veren mühendisler hakkında yasal işlem yapılması gerektiği savunuluyor. Video: Pülümür Kaymakamlığı

Devlet, Pülümür Meydanlar Mahallesi’nde, 1993’te, doğal yıkımlardan etkilenen vatandaşlar için toplam 180 konut yaptırdı. O konutlar, kullanıldıktan kısa bir süre sonra ‘dökülmeye’ başladı. Bazı vatandaşlar sorunu çeşitli platformlara taşısa da sonuç alamadı. 1993 yılında yapılan konutlar,  vatandaşlar için tehlike oluşturduğundan, boşaltıldı.

Pülümür Meydanlar Mahallesi’nde müteahhide yaptırılan konutlar, kısa süre içinde kullanılamaz hâle geldi. Yetkililerin, sorumlular hakkında yasal işlem başlatması bekleniyor. Video: Pülümür Kaymakamlığı

 Pülümür Kaymakamı Mehmet Çağatay Çakal, konutların yıkılması, konteyner kent kurulması çalışmalarını sahada yönetti. Şimdi konutlar birer birer yıkılıyor. Pülümür Meydanlar Mahallesi, toz duman içinde. Havaya karışan toz, ülkede giderek normalleşen çürümenin kanıtı.  O konutları yaptıran müteahhitler, denetleyen mühendis ve mimarlar,  teslim alan yetkililer acaba nerede?

Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşında…  100 yıllık Cumhuriyet,  kaynak savurganlığı  ve çürümenin  sorumlularını yargı önüne çıkarmayacak mı?

(Pülümür Haber, 27 Mart 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir