MEHMET GALİK

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu, Pülümür Kocatepe Köyü  Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Galik, korsan yol çalışmasını Pülümür Haber için değerlendirdi.

Pülümür Buyer Baba Gölü’nde, kopan kalıcı karın yarattığı hareketlilik, 27 Temmuz 2022.

Dersim halkının, kendine özgü farklı inançları vardır. Çeşmelerimiz Hızır çeşmesi,  dağlarımız pirlerimizin dağları,  geyiklerimiz kimi yerde Hızır’ın kimi yerlerde Şeyh Ahmet Dede’nin keçileri olmuş. 

Pülümür Kocatepe Köyü  Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Galik

Bunun temelinde, doğayı ve çevreyi korumak yatar.

Kutsal yerlere yakın ormanlardan kuru bir dal bile  kesilmez.  Buralardaki kuru odunları ancak ziyaretçiler kullanabilir.  Kutsal yerlere ibadet için gidildiğinde, zorunlu değilse,  ata binilmez,  yaya yol alınır.  Hatta Göle yaklaşıldığında  ayakkabılar çıkarılır, yalın ayak yürünür.   Kurbanlar kesilip lokmalar dağıtıldıktan sonra, alana çöp atılmadan,  tertemiz terk edilirdi.

Pülümür Buyer Baba Gölü

Günümüzde inancımız ve inanç merkezlerimizi kazançlarına alet eden çok sayıda uyanık ortaya çıktı. Buralara turlar düzenlemeye başladılar.  Çoğu insanımız da iyi niyetli olmayan bu tüccarlara alet oldu.  Halbuki kendi başına ve küçük gruplar hâlinde gelseler,  daha rahat ederler.

Buyer  Baba Gölü’ne Ovacık yönünden yol yapılıyor. Masraflarını da Kovuklu (Harşiye) köyünden bir hemşehrimiz  karşılıyormuş.  Bu durum,  üzüntümüzü daha da artırıyor.  Parasını nasıl ve nereye harcayacağına karışmak bize düşmez,  ancak herkesin kutsal kabul ettiği bu gibi yerlere yapılacak yatırım kararını kendi başına almamalıydı.

Yolun bazı sorunları beraberinde getirmesi kaçınılmaz. Yolla birlikte gündeme gelebilecek çevre  kirliliğiyle  nasıl başa çıkılacak,  çöpler kimler tarafından temizlenecektir?

Pülümür Buyer Baba Gölü

Buyer Baba’nın, kültürümüzdeki önemini babalarımız ve dedelerimizin göle gösterdikleri özene  bakarak anlayabiliriz. Köyümüz Kocatepe’de  Hızır Çeşmesi olarak adlandırılan çeşmelerin başına yayla kurmuşlardır. Bütün yıl hiç suyu kurumayan Buyer Gölü çeşmesinin yakınına bile yayla kurulmamıştır.  Bunun sebebi,  orada yayla olursa insanların tuvalet ihtiyaçları nedeniyle çevreyi kirletecekleri ve bu kutsal suyu temizlikte kullanmak zorunda kalacakları düşüncesidir.

Herkes hatırlayacaktır, 2020 yılında  bir belediye başkanı  ve  taraftarları, Buyer Baba Gölü’nde ‘piknik’ yaparken, önce tuvalet yaptırmıştı! Peki,  tuvalette kullanılan su nerenin suyuydu? Dağlarda piknik yapma amacı güdenlerden ricamız şu:

Lütfen Buyer Gölü ve çevresini kirletmeyin,  piknik yapılacak daha güzel yerler var! Atalarımızın  yayla kurdukları yerlerde piknik yapın, ama oraları da temiz tutun.

Göl ve çevresini temiz olarak çocuklarımıza ve  torunlarımıza bırakalım.

(Pülümür Haber, 20 Aralık 2023)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir