(Pülümür Haber)

Tapu Kadastro kaynaklı hatalar, Pülümürlüleri birbirine düşürdü.  İlçede açılan binlerce arazi davası,  zaman ve maddi kayıpların yaşanmasına yol açıyor,  toplumsal ilişkileri  dinamitliyor.  Pülümür Asliye Hukuk Mahkemesi, dava yorgunu.  Asliye Hukuk Mahkemesi Başkanı Mustafa Oğuzhan Çelik, çiçeği burnunda yargıçlarımızdan.  Mahkeme Başkanı, ilçe nüfusunu ikiye katlayan davalarla başa çıkmak için  yoğun çaba harcıyor.

Pülümür Salördek köyünde Musa Doğan, Ali Doğan ve İmam Doğan kardeşlerin evleri, Tapu Kadastro sırasında ormanlık alan olarak tescil edilmişti! Binalara 1985 yılında elektrik bağlanmıştı. Bölgede yaşanan terör eylemlerinden dolayı, köy, 1990’lı yıllarda boşalmıştı. Tapu Kadastro, binaların yer aldığı alanı, ormanlık bölge olarak kayıtlara geçirmişti. Düzgün Doğan’ın yıllara meydan okuyan taş yapısı, tüm kanıtlarıyla varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Pülümür Asliye Hukuk Mahkemesi koridoru, ilçenin en hareketli  alanlarından biri olmaya aday görünüyor. Yaklaşık 10 yıl önce ilçede yürütülen Tapu Kadastro çalışmalarında yaşanan ihmaller, Pülümürlüleri birbirine düşürdü.  Kadastro çalışmalarının birçoğunun masa başında  değiştirildiğini öne sürenlerin sayısı, yabana atılacak gibi değil.

Pülümür Asliye Hukuk Mahkemesi Başkanı Mustafa Oğuzhan Çelik, binlerce dava ve keşifle başa çıkmak için çaba gösteriyor.

Pülümür Asliye Hukuk Mahkemesi Başkanı Mustafa Oğuzhan Çelik, bitip tükenmek bilmeyen davalarla başa çıkmak için  çaba gösteriyor. Ne  var ki başvuruların ardı arkası kesilmiyor. Mahkeme Başkanı, keşiften keşfe koşuyor.

Ucu açık davaların ne zaman sonuçlanacağı bilinmiyor.

Saha çalışmalarının ‘masa başında’  düzenlendiğini öne süren çok sayıda vatandaşın, zaman aşımına aylar kala,  Pülümür Asliye Hukuk  Mahkemesinde  dava açtığı belirtiliyor.  Pülümür’de  2 binli  yılların başında yürütülen Tapu Kadastro çalışmalarından sonra açılan dava sayısının  2 bini geçtiği dile getiriliyor.  

Bu sayı, ilçe merkez nüfusunun yaklaşık 2 katı!

Pülümür Salördek köyü

DAVA AÇMA NEDENLERİ

Pülümür Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açma nedenleri şöyle özetleniyor:

Kadınlara mirastan pay verilmemesi,

Başkasının yerine (konut ya da arazi)  el konulması,

İsim karışıklıkları,

Bölüşümde eşitliğin göz ardı edilmesi,

Sahada alınan kararların masa başında değiştirilmesi,

Köy yerleşim planlarının olmamasından kaynaklanan sorunlar (yol  vb. ortak kullanım alanlarının kapatılması vb.),

Köy meralarının Hazineye yazılması,

Özel mülkiyet kapsamındaki arazi ve konutların Hazineye devredilmesi (Salördek, Kırmızıköprü vd.).

Pülümür Salördek köyünde Düzgün Doğan ve yakınlarının evleri, kayıtlara ormanlık alan olarak işlendi.

DAVA AÇMAK İÇİN SERVET GEREKİYOR

Davaların maliyeti, mirasçı sayısı ve  anlaşmazlığın boyutuna göre değişiyor. Mirasçıların çoğunun yurt dışında olması durumunda,  tebligat giderleri cep yakıyor.  Günümüz koşullarında avukatlık, harç, tebligat, keşif vb. giderler dikkate alındığında, bir hukuk davası için ortalama 50 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor.

SORUMLULAR HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPILMALI

Pülümür’de özellikle 2 binli yılların başında yürütülen Tapu Kadastro çalışmalarının mahkemeye taşınması, o dönem görev yapan yetkililer hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı sorusunu beraberinde getiriyor. Baba dededen kalma yerlerin, nasıl olur da başkalarının adına tescil edildiği, merak konusu.  Anne,  baba ve diğer mirasçılar hayattayken, yaş ortalaması 40’ın bile altında olanlar adına tapu işlemlerini kim, nasıl yaptı? Onlara,  arazi ve konutları nasıl elde ettikleri sorusu niçin sorulmadı?  İşlemlerde esas alınması gereken  eski tapu  örnekleri  ve  nüfus kayıtları niçin dikkate alınmadı?  Ortak arazilerin, sadece bir kardeş adına kayıtlara geçirilmesi vb. hukuksuzluklara niçin göz yumuldu?  

Özetle, Pülümür Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen  tapu davalarının kaynağını,  görev ihmalinden başka açıklama olanağı bulunmuyor. Bu olaya büyüteç tutmak, yetkili/yetkisizlerin hukuk önünde hesap vermelerini sağlamak, kamu vicdanını rahatlatmak için büyük önem taşıyor.  

(Pülümür Haber, 31 Ekim 2023)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir