(Pülümür Haber)

Ahmet Gültekin (1929-29 Ekim 1981), Pülümürlü aydınlarımızdandı.  Okuma yazma oranının çok düşük olduğu yıllarda, 1957’de, Pülümür Kocatepe İlkokulunda bir süre öğretmenlik yaptığını bilenlerin sayısı, oldukça az. Onun köy öğretmenliği yıllarına ilişkin anılar, yetiştirdiği öğrencilerin belleğinde iz bırakmış.

Ahmet Gültekin (1929-29 Ekim 1981), 1957 yılında Pülümür Kocatepe İlkokulunda öğretmenlik yapmış, 29 Ekim 1981’de evine baskın düzenleyen terör örgütü üyeleri tarafından şehit edilmişti.

Ahmet Gültekin,  29 Ekim 1981 yılında evine zorla ‘konuk’ olan bir grup teröristin saldırısıyla yaşamını yitirmişti. Günlerden Perşembe’ydi. Pülümür’deki ilk ve ortaöğretim öğrencileri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamıştı.

Gültekin ailesinin Dereboyu’ndaki evine gelen ‘sol’ maskeli kişiler, silahlıydı.  Kutsal Muharrem ayının ilk  günüydü. İftar saatine yakın eve baskın düzenleyen eli silahlı teröristler,  köylüyü hedef almıştı.

O sırada, ev sahibi Ahmet Gültekin henüz 52 yaşındaydı. Güçlü kuvvetli köylülerdendi. Köylüyle teröristler arasında yaşanan mücadelede  tetikler çekilmiş, Kocatepe İlkokulunun ilk öğretmenlerinden Ahmet Gültekin’in kanı sofraya sıçramıştı.

Köylüler, kutsal ayda su bile içmiyordu. Kendi evinde, kurşun sağanağına tutulan köylünün  kanı sofraya akmıştı.  

Pülümür Dereboylu Ahmet Gültekin,  Muharrem ayının ilk günü evinde can vermişti.

Terör örgütleri, 29 Ekim 1981’e kadar, Pülümür ve köylerinde cinayet işlememişti. Ahmet Gültekin, ‘sol’ ya da ‘etnik’ maskeli terör örgütlerinin  Pülümür’de hedef aldığı ilk köylülerdendi. 

Ahmet Gültekin, kendine güvenen, düşüncelerini ifade etmekten korkmayan köylülerdendi. Onun insanlık dışı bir yöntemle şehit edilmesiyle,  bölgede  bazı ‘siyasi’  cinayetlerin   kapısı aralanmıştı.

Savunmasız bir köylünün şehit edilmesi olayına doğrudan ya da dolaylı kim/kimlerin destek verdiği konusu bir türlü aydınlatılamadı.

Pülümür Kocatepe İlkokulu

Ahmet Gültekin, yaşasaydı 94 yaşında olacaktı. Onun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yapıldığı bir günde şehit edilmesi, rastlantı mı, bilinmez…. Ne var ki Cumhuriyet’in  58. yıl dönümünde,  ‘sınıfsız, sömürüsüz bir dünya’ özlemiyle işlenen hukuk tanımaz cinayetin sadece Pülümür’e değil, Tunceli’ye, Türkiye’ye ağır bir bedel ödettiği söylenebilir.

Pülümürlü vatansever aydınlarımızdan Ahmet Gültekin’i, şehit edilişinin 42. yılında  saygıyla, sevgiyle, özlemle anıyoruz…

(Pülümür Haber, 29 Ekim 2023)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir