(Pülümür Haber)
Tapu Kadastro kaynaklı hatalar, Pülümürlüleri birbirine düşürdü. İlçede açılan binlerce arazi davası, zaman ve maddi kayıpların yaşanmasına yol açıyor, toplumsal ilişkileri dinamitliyor. Pülümür Asliye Hukuk Mahkemesi, dava yorgunu. Asliye Hukuk Mahkemesi Başkanı Mustafa Oğuzhan Çelik, çiçeği burnunda yargıçlarımızdan. Mahkeme Başkanı, ilçe nüfusunu ikiye katlayan davalarla başa çıkmak için yoğun çaba harcıyor.
Pülümür Asliye Hukuk Mahkemesi koridoru, ilçenin en hareketli alanlarından biri olmaya aday görünüyor. Yaklaşık 10 yıl önce ilçede yürütülen Tapu Kadastro çalışmalarında yaşanan ihmaller, Pülümürlüleri birbirine düşürdü. Kadastro çalışmalarının birçoğunun masa başında değiştirildiğini öne sürenlerin sayısı, yabana atılacak gibi değil.
Pülümür Asliye Hukuk Mahkemesi Başkanı Mustafa Oğuzhan Çelik, bitip tükenmek bilmeyen davalarla başa çıkmak için çaba gösteriyor. Ne var ki başvuruların ardı arkası kesilmiyor. Mahkeme Başkanı, keşiften keşfe koşuyor.
Ucu açık davaların ne zaman sonuçlanacağı bilinmiyor.
Saha çalışmalarının ‘masa başında’ düzenlendiğini öne süren çok sayıda vatandaşın, zaman aşımına aylar kala, Pülümür Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açtığı belirtiliyor. Pülümür’de 2 binli yılların başında yürütülen Tapu Kadastro çalışmalarından sonra açılan dava sayısının 2 bini geçtiği dile getiriliyor.
Bu sayı, ilçe merkez nüfusunun yaklaşık 2 katı!
DAVA AÇMA NEDENLERİ
Pülümür Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açma nedenleri şöyle özetleniyor:
Kadınlara mirastan pay verilmemesi,
Başkasının yerine (konut ya da arazi) el konulması,
İsim karışıklıkları,
Bölüşümde eşitliğin göz ardı edilmesi,
Sahada alınan kararların masa başında değiştirilmesi,
Köy yerleşim planlarının olmamasından kaynaklanan sorunlar (yol vb. ortak kullanım alanlarının kapatılması vb.),
Köy meralarının Hazineye yazılması,
Özel mülkiyet kapsamındaki arazi ve konutların Hazineye devredilmesi (Salördek, Kırmızıköprü vd.).
DAVA AÇMAK İÇİN SERVET GEREKİYOR
Davaların maliyeti, mirasçı sayısı ve anlaşmazlığın boyutuna göre değişiyor. Mirasçıların çoğunun yurt dışında olması durumunda, tebligat giderleri cep yakıyor. Günümüz koşullarında avukatlık, harç, tebligat, keşif vb. giderler dikkate alındığında, bir hukuk davası için ortalama 50 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor.
SORUMLULAR HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPILMALI
Pülümür’de özellikle 2 binli yılların başında yürütülen Tapu Kadastro çalışmalarının mahkemeye taşınması, o dönem görev yapan yetkililer hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı sorusunu beraberinde getiriyor. Baba dededen kalma yerlerin, nasıl olur da başkalarının adına tescil edildiği, merak konusu. Anne, baba ve diğer mirasçılar hayattayken, yaş ortalaması 40’ın bile altında olanlar adına tapu işlemlerini kim, nasıl yaptı? Onlara, arazi ve konutları nasıl elde ettikleri sorusu niçin sorulmadı? İşlemlerde esas alınması gereken eski tapu örnekleri ve nüfus kayıtları niçin dikkate alınmadı? Ortak arazilerin, sadece bir kardeş adına kayıtlara geçirilmesi vb. hukuksuzluklara niçin göz yumuldu?
Özetle, Pülümür Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen tapu davalarının kaynağını, görev ihmalinden başka açıklama olanağı bulunmuyor. Bu olaya büyüteç tutmak, yetkili/yetkisizlerin hukuk önünde hesap vermelerini sağlamak, kamu vicdanını rahatlatmak için büyük önem taşıyor.
(Pülümür Haber, 31 Ekim 2023)