(Pülümür Haber)

Tunceli’nin çeşitli noktalarında jandarma ya da polis tarafından kimlik kontrolleri  yapılıyor. Kolluk güçleri, Tunceli-Elazığ, Tunceli-Erzincan yönüne giriş çıkışlarda araçları durduruyor, yolcuların kimliklerini kontrol ediyor. Pülümür Haber, uygulamada dikkat çeken bazı noktaları derledi. İşte onlardan bazıları…

  1. Kolluk güçlerinin, sürücü ve yolcularla iyi iletişim kurduğu gözleniyor. Kimlik kontrollerinde saygı sınırlarını zorlayan herhangi bir davranışla karşılaşılmıyor. Geçmişte halkı rahatsız eden davranışlarla karşılaşılmaması,  bölgede yaratılan olumlu iklime katkı sağlıyor.
  2. Kontrollerde  terör olgusunun ilk sırada yer alması, uzun yıllar süren olaylardan dolayı olağan karşılanabilir. Koşulların olağan hâle geldiği bir dönemde, bölge için giderek tehdit oluşturan hırsızlık, mala, çevreye ve yazlık konutlara zarar verme vb. etkenlerin de göz önünde bulundurulması gerekiyor.  Bu nedenle, araç trafiğinin yoğun olduğu köylere giriş çıkışlara büyüteç tutulması, kamu güvenliğine katkı sağlayabilir.
  3. Çoğu korunmasız ve bakıma muhtaç yaşlıların, köylerde rahatlıkla dolaşan ve  kayıt altına alınmamış dilenci, dolandırıcı  vb.  kötü niyetli  kişilerin hedefi olabileceği gerçeği, gözden kaçırılmamalı.  
  • Toplu ulaşım araçlarında yolcuların kimlikleri genelde tek tek kontrol ediliyor.  Görevlilerin kimliğe odaklanması,  uygulamanın zayıf yönlerinden biri olarak görülüyor. (Kimlik,  ilgili kişiye ait mi?)
  • Bazı noktalarda uygulanan yöntemlerden biri de toplu kimlik kontrolüdür. Yolcuların kimlikleri topluca alınıyor,  araç dışında kontrol ediliyor. Kimlikler, kontrolden sonra araç sorumlusuna teslim ediliyor, elden elde dolaştırılarak sahiplerine geri veriliyor. Toplu kontrolün içerdiği sakıncalar şöyle özetleniyor:
  1. Onlarca kimlik arasında kendi kimliğini arayan bazı kötü niyetli kişilere, başka yolcuların kimlik bilgilerine ulaşma olanağı sağlanıyor.
  2. Bazı yolcuların kimlik vermekten kaçınması,  kontrolü işlevsiz hâle getiriyor (24 Ağustos’ta, Tunceli’den Erzincan yönüne giden bir toplu ulaşım aracındaki 20 yolcudan 2’sinin kimlik vermemesi vb.)
  3. Uygulama,  kimliğin ilgiliye ait olup olmadığını anlama olanağını ortadan kaldırıyor. Böylece başkasının kimliğini taşıyan bir katil ya da dolandırıcı, güvenlik kontrolünden sorunsuz geçebiliyor (Şeytan, ayrıntılarda gizlidir!)

Yol kontrollerinde teknolojiyi zekâyla buluşturan uygulamalarla, olası aksaklıkları gidermenin mümkün olduğu savunuluyor.

(Pülümür Haber, 28 Ağustos 2023)    

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir