(Pülümür Haber)

85 yaşındaki Köy Enstitülü Muharrem Açıl, birikim ve deneyimlerini paylaşmaya devam ediyor. Muharrem Öğretmen, 17 Nisan’da katıldığı bir etkinlikte, Köy Enstitülerini ve meslek deneyimlerini  katılımcılarla paylaştı.

Muharrem Açıl, Köy Enstitüleri ve meslek deneyimlerini bir buçuk saat süresince ayakta anlattı.

85 yaşındaki Köy Enstitülü Muharrem Açıl, aydınlanma mücadelesinde meşaleyi elinden düşürmüyor.  Muharrem Öğretmen,  Sakarya Geyve Doğantepe’de yokluk ve zorluklar içinde büyüdü. Köy Enstitülerinin ışığıyla yetişti. 1958 yılında verdiği atama dilekçesine, görev yapmak istediği yerin karşısına aynen şu notu düşmüştü:

Türk bayrağının dalgalandığı her yerde görev yaparım!

Mardin Midyat Hapisnas (Mercimekli) köyünde göreve başladığında 20 yaşındaydı. Köyde 50 Süryani, 30 Müslüman aile yaşıyordu. Öğrencilerinden hiçbiri Türkçe bilmiyordu. İlk yıl bütün öğrencilerine okuma yazmayı öğretti. Öğrencilerinin tamamı, 1959 yılında Türkçe konuşmayı öğrendi.

Muharrem Açıl (Vatana ve millete adanmış koca bir ömür)

Muharrem Açıl, zamanının büyük bölümünü okuyarak geçiriyor. Toplumsal etkinliklere katılıyor. Birikim ve deneyimlerini paylaşıyor. Muharrem Öğretmen, 17 Nisan’da Köy Enstitüleri ile ilgili bir etkinliğe katıldı.

Muharrem Açıl, Eğitim İş Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir arada.

Eğitim İş Kocaeli Şubesinin düzenlediği etkinlikte bir buçuk saat boyunca ayakta konuştu. Enstitülerin tarihçesini ve  meslek deneyimlerini akıcı ve duru Türkçesiyle anlattı.

Eğitim İş Kocaeli Şube Başkanı Sabri Mutlu, Cumhuriyetin en  önemli eğitim kurumlarından biri olan  Köy Enstitülerini anlatan Muharrem Açıl’a teşekkür etti.

Muharrem Açıl (Cumhuriyetin yarattığı birikim)

Katılımcılar hep birlikte alkışladı bilge öğretmen Muharrem Açıl’ı… Aydınlanma meşalesini elden düşürmeyen Muharrem Öğretmen, nice yıllara…

(Pülümür Haber, 20 Nisan 2023)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir