(Pülümür Haber)

Sonbahar geldi.  Sonbahar,  evcil hayvanların sokağa terk edilme zamanı!  Tarım ve hayvancılık yapan bazıları,  ‘hasat’ sonrası  kedi ve köpeklerini tekmeler.  Sonbahar, kedi ve köpekleri tekmeleme mevsimi! Zor günler geride kalmış,   sürüyü bekleyen  dosttan ayrılma vakti gelmiştir.

Pülümür Mezra köyü Sürek Mahallesi yakınlarında yem çuvalı içinde sokağa terk edilen yavru kediler (Sabaha çıkabilecekler mi?)

Ağılı, arı kovanlarını canla başla koruyan sadık dostlarla yolları ayırma zamanıdır, sonbahar.  Kediler genelde çuvalda çıkarılır ölüm yolculuğuna.  Köpeği çuvala sığdırmak zor. Araçlarda taşınır bu sevimli dostlar. Kamyonet kasası, otomobil ya da minibüs bagajında başlar infaz.

Bir insan zor günlerinde yanından ayırmadığı dostuna nasıl olur da bu kadar yabancılaşır. Ona nasıl kıyar. Kimi hayvanlar terk edildikleri yolda araç altında can verir.  Yaban hayvanlarına yem olur bazıları. Şanslı olanlar,  vefalı  insanlarla bir arada geçirir kışı.

Pülümür Mezra köyü yakınlarında, kara yolu kenarında  terk edilen iki yavru kediye  saat 06.43’te rastlıyoruz. Yüzyıllık ceviz ağacının gövdesine sığınmışlar.  Bir yem çuvalı içinde taşınmışlar. Çuvalı bırakıp gitmiş yüreği buzlu adam ya da kadın.

Kedilerin terk edilme öyküsü, çok da yabancı değil hani. Köprüyü geçinceye kadar ayıya dayı diyenlerin taht  kurduğu bir dünyada yaşıyoruz ne de olsa…  

Yüzyıllık ceviz ağacına sığınan yavru kediler
Ölüme terk edilen yavru kediler (Sağırlaşan insan yüreği)

Sonbaharda terk edildiler (İlkbaharı görebilecekler mi?)
Yem torbasında zor yolculuk
Hangi eller taşıdı?
Doğayı ve hayvanları sevmeyen, insanı sevebilir mi?

(Pülümür Haber, 16 Eylül 2022)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir