MEHMET GALİK

Köpekler, hayvan sahiplerinin en sadık dostları. Bu sevimli yaratıklar, hayvanların korunmasında önemli roller üstleniyor.  Hayvan sahipleri, bazen birden çok köpek besliyor. Büyük sürüler otlak alanlara birkaç köpek eşliğinde çıkarılıyor.

Pülümür Kocatepe köyünde soğuk kış mevsimini birbirlerine sokularak atlatmaya çalışan kedi ve köpek (Kamera: Mehmet Galik)

Pülümür’de hayvancılık yapan bazı aileler yazın yaylaya çıkıyor. O dağlarda köpek olmadan hayvancılık yapmak zor!  Bu nedenle,  yaylaya köpek götürülüyor. Yaz boyunca sürüleri koruyan köpekler, yayladan dönüş vakti geldiğinde ortada bırakılıyor.

Hayvan sahipleri, sürülerine aylarca bekçilik yapan köpekleri ölüme sürüklüyor. Köpekler böylece sahipsiz kalıyor. Köylerde kışın yaşayanların sayısı azalıyor. Başıboş köpeklerin bir kısmı kurtlara öğün olurken, aç kalanlar saldırganlaşıyor. Bazı köpekler, çevre köylere sığınıyor.

Pülümür Kocatepe köyünde kediyle köpeğin hayranlık uyandıran dostluğu, 29 Mart 2022 (Fotoğraf: Mehmet Galik)

Yaylacıların ölüme terk ettiği bir dişi köpek, Kocatepe köyünde Hasan Güven’e âdeta sığınmış. Güven ailesi, kış günü hayvana sahip çıkmış. O köpek, şimdi evin kedisiyle hayranlık uyandıran bir dostluk kurmuş.

Hasan Güven, yaylacıların ölüme terk ettiği köpeği sahiplenerek yeniden yaşama döndürmüş. Ya diğerleri? Herhangi bir yerleşim birimine sığınamayan, sığındığı hâlde sahiplenilmeyen kaç hayvanın kurtlara yem olduğunu bilen yok.  Açlık ve soğuktan donarak ölenler var bir de.

Yöre insanının, hayvanlara karşı daha duyarlı olmasını beklemek hepimizin hakkı değil mi?

Pülümür Kocatepe köyünde kış, 29 Mart 2022 (Fotoğraf: Mehmet Galik)
Pülümür Kocatepe köyünde kış, 29 Mart 2022 (Fotoğraf: Mehmet Galik)
Pülümür Kocatepe köyünde kış, 29 Mart 2022 (Fotoğraf: Mehmet Galik)
Pülümür Kocatepe köyünde kış, 29 Mart 2022 (Fotoğraf: Hatice Galik)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir