MEHMET ÖZDEMİR

Mehmet Özdemir

Yöremizde (Tunceli-Erzincan) çokça anlatılan bir hikâye vardır. Hikâyeyi duymayanımız neredeyse yoktur. Hani şu ilkbaharda hayvanlarının yemi bittiğinden,  onlara yem temin etmek için  şehre giden adamın hikâyesi var ya, işte o hikâye…

Pülümür köylerinde karla mücadele çalışmaları (Video: Kemal Özdemir)

Bilenler bilir,   lakin merak edenlere hemen anlatayım. Kış bitmiş, bahar gelmiş,  ama ne çare…  Hâlâ  kar çok.  Hayvanlarının yemi biten bir köylünün  bir an önce yem temin etmesi gerekiyor. Erzincan’a gidecek,  ama o tarihte vasıta da pek bulunmuyor. Yolun bir kısmını yaya, bir kısmını araçla kat eder.  

Erzincan’a kaç günde kaç günde ulaştığı  bilinmez. Tek bilinen,  Erzincan’a vardığında başka bir mevsim bulur karşısında. Karlar erimiştir.  Ortalık günlük güneşliktir.  Rivayet odur ki, köylü  bu duruma aldanır, bir süre oyalanır. Bir süre sonra,  bizim köye de bahar gelmiştir artık, diyerek yem götürmekten vazgeçer.

Köye döndüğünde iş işten geçmiş, hayvanlarının büyük  kısmı açlıktan telef olmuştur. İşte böyle…  Güzelim ülkemizin bir bölgesi kar kış içindeyken, başka bir bölgesi bahar bahçe anlayacağınız.

Görsellerimiz, aynı gün  iki ayrı yerde çekildi.  Bir kısmı Tunceli Pülümür’den. bir kısmı da İzmir’den. Bu fotoğraflar, Pülümür ve İzmir  arasındaki iklim farkını ortaya koyuyor. .  Fotoğraflar,  Erzincan’a vardığında  köyünde yaşanan kışı unutan köylünün pek de haksız sayılmadığını   gösteriyor.

İzmir’de kıyıya çarpan dalgalar huzur verici
Pülümür’de kış, 31 Ocak 2022
İzmir’de ‘bahar’, 31 Ocak 2022
Pülümür, 31 Ocak 2022 (Fotoğraf: Kemal Özdemir)
İzmir’de limon zamanı, 31 Ocak 2022
Söğüt gölgesinde şekerleme için ilkbaharı bekliyorlar (Fotoğraf: Kemal Özdemir)
İzmir mandalinası Pülümür yolunda, 31 Ocak 2022
Pülümür köy yollarını ulaşıma açma çalışmaları devam ediyor (Fotoğraf: Kemal Özdemir)
Pülümürlüler, soğuk kış günlerinde çaylarını İzmir limonuyla yudumluyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir