Kalkınma, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını zorunlu kılar. Kamu kaynaklarının nasıl kullanıldığı sorusuna verilecek yanıt, ülkelerin kalkınmışlık düzeyine büyüteç tutabilir.  Giresun Bulancak Belediyesinin, sağlam kaldırım taşlarını söküp yerine beton dökmesi, kamu kaynaklarının nasıl heba edildiğini merak edenler için öğreticidir.

Yeşil Bulancak’ı betonla kaplayan Belediye Başkanı Recep Yakar’ın ikinci dönem yeniden aday gösterilmesi, uygulamanın bir sistem sorunu olduğunu gösteriyor.

Bulancak Beton AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Belediye Başkanı Recep Yakar

Pülümür Kırmızıköprü’de, Pülümür Çayı yatağında yaklaşık bir ay süren ‘çalışma’, kaynak savurganlığının küçük bir örneği olarak görülebilir. DSİ’nin yeşil dozerinin  Pülümür Çayı yatağında haftalarca niçin çalıştırıldığı sorusuna boş yere yanıt aramayın, bulamazsınız!  Dere yatağıyla niçin oynandığını,  birden çok dere yatağının niçin oluşturulduğunu, Pülümür Çayı’nda oluşturulan yapay adanın ne işe yarayacağını da sormanın anlamı yok!  

Pülümür Çayı’na yazık ediliyor

Çalışmanın birkaç yüz metresiyle, yerle bir edilen Kırmızıköprü Ortaokulunun enkazı ve  kapısına kilit vurulmuş Kırmızıköprü Sağlık Ocağını olası selden korumanın amaçlandığını  varsayalım…

Peki, geriye kalan kısım?

O kadar geniş alanda günlerce çalışmanın anlamı ne?

Dere yatağındaki  kavak, söğüt, çalı süpürgesi vd. doğal bitki örtüsünün canına okunmuş, ne fark eder! Kamu aracı haftalarca boş bir iş için meşgul edilmiş, kamu işçisi boş yere çalıştırılmış, mazot yakılmış,  balıkların yumurtlama dönemiymiş…

Canı sıkılan, iş makineleriyle Pülümür Çayı’na zarar veriyor

Bunların hiçbir önemi yok.

Dozer boş yere çalıştırılırken… Beğendikli Musa Demirtaş, arılarını köye taşırken yolu kazma kürekle açmış, dere kıyısındaki bazı duvarlar yıkılmış…  Kırmızıköprü’de biriken çöpler günlerce toplanmamış, Kırmızıköprü’nün içme suyu içilemez nitelikteymiş, DSİ’nin çarşı içindeki kanalları ağzına kadar doluymuş, yere devrilen telefon direkleri aylarca yerinden kaldırılmamış, Kırmızıköprü’yü çevre köylere bağlayan köprünün ayakları tehlike saçıyormuş vb.  bunların ne önemi var!

Beğendikli arıcı Musa Demirtaş, DSİ dozeri boş yere çalıştırılırken köy yolunu kazma kürekle açmıştı

DSİ çalışıyor, görmüyor musunuz! Pülümür-Tunceli kara yolunun kıyısında üstelik!

Pülümür Kırmızıköprü’de DSİ iş makinesi  haftalarca çalıştırılırken sorumlular neredeydi? Çalışmayı yerinde denetlemek, yetki, yetenek ve birikimleri kamu çıkarlarını korumak için değerlendirmek çok mu zor?

Türkiye, büroda ömür tüketmeyi ‘hizmet’ olarak görme anlayışından ne zaman kurtulacak?

Pülümür Kırmızıköprü’de yaklaşık bir ay çalıştırılan DSİ dozeri (Katkısını sorgulayan var mı?)
Pülümür Çayı’na yazık ediliyor

(Pülümür Haber, 25 Mayıs 2021)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir