MEHMET GALİK

Pülümür’de dün gece yaşanan don olayı, tarımsal üretime zarar verdi. İlk belirlemelere göre,  Kocatepe ve çevresindeki köyler dondan olumsuz yönde etkilendi. Don, en çok ceviz ağaçlarını etkiledi. Aşırı soğuktan etkilenen ceviz ağaçlarının yapraklarının buruştuğu gözlendi. Benzer bir durum 2007 yılı Mayıs ayının ikinci haftasında yaşanmış,  o yıl ceviz üretimi ağır darbe almıştı.

Pülümür Kocatepe köyünde soğuğa yenik düşen ceviz ağacı, 10 Mayıs 2021. Fotoğraf: Mehmet Galik

Pülümür köylüleri bu sabah kırağı sürpriziyle uyandı. Çatıdan akan su damlacıkları, gece yaşanan donun habercisiydi. Havanın ısınmasıyla birlikte son bir haftada dikilen domates, biber, patlıcan vd. fidelerin soğuktan üşüdüğü anlaşıldı. Bin 629 rakımlı Kocatepe’de ceviz ağaçlarının yapraklarının  soğuğa dayanamayarak buruştuğu gözlendi. Benzer durumun Kovuklu, Dağbek, Çakırkaya köylerinde de yaşandığı dile getirildi.  

Köylüler, ceviz üretiminde en büyük paya sahip olan Kocatepe’de don olayının  üretime büyük zarar verdiğini ifade ediyor. Aşırı soğuk havanın Kocatepe, Kovuklu, Dağbek ve Çakırkaya köylerinde ceviz başta olmak üzere, meyve ve sebze üreticilerini zor durumda bıraktığı belirtiliyor.

Pülümür Kocatepe köyünde ceviz üretimi tehlikede. Fotoğraf: Mehmet Galik

Çiçek açan elma ve armut ağaçlarının dondan etkilenip etkilenmediği henüz bilinmiyor.

Üreticiler, çiftçilerin uğradığı zararın karşılanması için yetkililerin harekete geçmesini bekliyor.

Pülümür Kocatepe köyü. Fotoğraf: Mehmet Galik

(Pülümür Haber, 10 Mayıs 2021)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir