Pülümür Akdik köyünden Musa Ateş (Pala Musa, 1932),  saat 08.30’da İstanbul’da yaşamını yitirdi.

Bugün yaşamını yitiren Musa Ateş, Pülümür Akdik’ten,  Erzincan Yamaçlı (Sırnas) köyüne yerleşmiş, yıllar sonra İstanbul’a taşınmıştı.

Musa Ateş (1932-2021) Fotoğraf: Hayri Dalkılıç arşivi

Musa Ateş,  ayakta kalan yapılara imza atmış büyük ustalardan biriydi. Ustanın ölümü, üzüntüyle karşılandı.

Pülümür Akdikli yazar Hayri Dalkılıç, köylüsü Musa Ateş’in ölümüyle ilgili duygularını şöyle ifade etti:

“Bölgemizin (Kırmızıköprü, Pülümür, Erzincan) en namdar duvar ustası ve marangozlarından biri olan, yapıcı, şiddete karşı, alçak gönüllü, dürüst ve belki hayatı boyunca hiç kimseyle münakaşa dahi etmemiş olan, köylümüz, akrabamız, kivramız,  adı, şanı ve namıyla Pala Musa’yı (Musa Ateş,  Musayê Weli) bugün kaybettik.”

Ahmet Canpolat, dayısı Musa Ateş’in ölümüyle ilgili duygu ve düşüncelerini kaleme aldı:

“Çevrede ev yaptırmak isteyenlerin ilk başvurduğu kişi olan Xal (dayı) duvar ustalığının yanında büyük çatı ustasıydı. Marangozluk mesleğinde de büyük bir beceriye sahipti. Kendi evine yaptığı, kapaklarını nakış nakış işlediği mavi renkli dolap, çocukluğumdan hafızamda kalan ve hep hayranlıkla baktığım bir dolap oldu.

Henüz 9-10 yaşlarında sürgüne  gönderilen ve her 38 kuşağı Dersimlinin yaşadığı acıları yaşayan Xal, doğduğu toprakları terk edip batıda yaşamını sürdürmek zorunda kaldı.

Çocukluğumda, özellikle de kışın uzun akşamlarında, babaannemin kardeşi olan Xal’ın evine gider saatlerce sohbetlerini dinlerdik.

Xal, hafızamdan silinmeyecek insanlardan biridir.”

İşine özen gösteren, çevrede sevilip sayılan Pülümürlü büyük usta Musa Ateş,  yarın Kocaeli Derince’de toprağa verilecek. Ateş, ikisi kız, yedisi erkek dokuz çocuk babasıydı.

Pülümür’ün yetiştirdiği büyük usta Musa Ateş, Erzincan Yamaçlı köyünde (Fotoğraf: Hayri Dalkılıç arşivi)

(Pülümür Haber, 8 Mayıs 2021)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir