MEHMET GALİK

Kocatepe Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Galik, köyde yürütülen tapu kadastro çalışmalarındaki eksiklikleri Pülümür Haber için kaleme aldı. Galik’e göre, köy ortak malı olarak kullanılan alanların hazineye devredilmesi bazı sakıncaları da beraberinde getiriyor. Galik, kadastro çalışmalarında yol ve arkların bile hazineye devredilmesinin, köyde tarım ve hayvancılık faaliyetlerine zarar vereceğini düşünüyor ve yetkilileri göreve davet ediyor.

Köyümüzde tapu kadastro çalışmaları 2011 yılında yapıldı, ancak kadastro yetkilileri kadastronun hukuki sonuçlarını insanlara iyi anlatmadılar ve yol gösterici olmadılar. Köylüler de kadastro çalışmalarının nasıl bir sorun yaratacağını anlayamadılar.
Kadastrodan önce köylerimiz doluydu. Arazilerimizin tamamı kullanılıyordu. Köyde kullanılmayan alan yoktu. Arazilerin bir kısmı tarla, bir kısmı ise çayırlıktı. Bunların dışında kalan yerler köyün ortak malıydı ve hayvan otlatma alanıydı. Yaylalarımız bile aileler arasında paylaşılmıştı. Her aile yaylada, hayvan yemi olarak kullanılan çarçırı biçer, köye getirirdi.

Pülümür Kocatepe köyü Kalikler mezrası (Fotoğraf: Mehmet Galik)


MASA BAŞINDA KADASTRO
Kadastro yetkilileri, köylülerin araziyi nasıl kullandıklarını araştırmadan masa başında işlerini yürüttüler. Hayatında köy ve köylü görmeyen kişiler, köylünün kaderini tayin etti. Konya Ovası’ndaki kurallar Munzur Dağlarındaki köylere aynen uygulandığından, köylülerin mağduriyeti kaçınılmazdı.
1990’lı yılların başına kadar köyümüz oldukça canlıydı. Tarlalarımız boş kalmıyordu. Tarlalar, sabanla sürülüyordu. Köy içi yük taşıma ve ulaşımda at ya da katırlardan yararlanılıyordu. Bu nedenle patika yollar ihtiyacı karşılamaya yeterliydi. Şimdi aynı yollardan traktör geçmesi gerekiyor.
Peki, patikadan traktör geçer mi?

Kocatepe Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Galik, köylüleriyle bir arada


PATİKADAN TRAKTÖR GEÇMEZ1
Kadastro sırasında patikaları yol olarak göstermek kimsenin aklına gelmedi. . Aynı şekilde tarlaları sulamada kullanılan arklar da tapulara işlenmedi. Söz konusu yol ve arkların çoğu hazine arazi olarak kayıtlara geçirildi. Köylüler, Tunceli Millî Emlak Müdürlüğünün bu ve benzer yerleri satmaya başlamasıyla birlikte mağdur olmaya başladı. Köylünün tarlasına gitmesi ve sulayabilmesi, yeni ‘komşu’nun insafına bırakıldı.

Pülümür Kocatepe köyü (Fotoğraf: Mehmet Galik)

YOL VE ARKLAR SATILDI
Yetkililer, köyleri yeniden üretime yönlendirmeye çalışacağına, hazine arazilerinden rekabet yoluyla nasıl çok para kazanılacağına kafa yoruyor. Hazine arazileri satılırken ihaleye katılanların amaçları göz önünde bulundurulmuyor. İhalelerde, köyde tarım ve hayvancılık, köylünün refahı vb. etkenler dikkate alınmıyor. Arazi alan bazı zenginler villa, otel vb. ‘yatırım’lara yöneliyor.

KOCATEPE’Yİ BEKLEYEN TEHLİKE
Kocatepe’de bazı alanlar köy ortak malı olarak tapulandı. Millî Emlak yetkilileri, bu alanları hazine arazisine çevirmek için yargıya başvurdu. Amaç, hazine arazisine çevirdikten sonra satışa çıkarmak! Hâlen sürmekte olan 122/6 parselle ilgili davayı Millî Emlak Müdürlüğünün kazanması ve ardından satışa çıkarması durumunda köyümüz büyük bir darbe alır. Böylece, köyün, Bagos ve Kalik mezralarının güneyindeki mera ve yaylalarla bağlantısı kesilmiş olur. Sözü edilen alan, Esenler ve Kalik ailelerine ait tarihi değirmenler bölgesidir. Kocatepe köyünün değirmenleri bu alanda yer alıyordu.

Kocatepe Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Galik

KADASTRO HATALARI DÜZELTİLMELİ
Köyümüz, Pülümür’ün en büyük köyü. Şimdiye kadar hatırlayamadığımız sayıda kaymakam ilçemizde görev yaptı. Kaymakamlardan köylüye, bilhassa ekonominin büyük yükünü omuzlarında taşıyan kadınlara bir ihtiyaçları olup olmadığını sormaları beklenir.
Kocatepe köylüsü, kadastro hatalarının düzeltilmesi için yetkililerin harekete geçmesini bekliyor.

(Pülümür Haber, 1 Mayıs 2021)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir