Erzincan Girlevik Şelalesi, çöplüğe döndü. Kentte soluklanmak isteyenlerin tercih ettiği alan, âdeta çöp işgali altında. Sorumsuz bazı ziyaretçilerin ortalığa saçtığı çöpler, insan sağlığını ve çevreyi tehdit ediyor.
Ortalığa saçılan pet ve cam şişeler, bira kutuları, içki şişeleri, poşetler, sigara kartonları insan ve çevre sağlığına zarar veriyor.

Erzincan Girlevik Şelalesi, ‘katı atık depolama merkezi’ mi?


Bazı ziyaretçilerin kirliliğin yanı sıra çevreye zarar vermesi, akıllara durgunluk veriyor. Şelale çevresindeki söğüt ağaçlarının kovuğunda ateş yakılması, ağaç dallarının kırılması, çeşme musluklarının tahrip edilmesi vb. eylemler, magandalığın geldiği noktaya işaret ediyor.
Yılmaz Bakır Çeşmesi’nin muslukları ve duvara monte edilmiş sokak lambaları da öfkeli ziyaretçilerden payına düşeni almış.

Erzincan Girlevik Şelalesi’ndeki Yılmaz Bakır çeşmesinin suyu, kışın donmaması için, işletmeciler tarafından kesilmişti. Magandalar, çeşme musluklarını tahrip etti


ŞELALEYE YAKIŞMAYAN ÇÖP BİDONLARI
Şelalenin çevresinde kullanılan ilkel çöp bidonları, görenleri hayrete düşürüyor. Devrilen çöp bidonları, günlerce yerinden kaldırılmıyor.
1.Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilen Girlevik Şelalesi, Girlevik köyü sınırlarında yer alıyor. Şelale, özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Şelalenin çevresinde piknik yapan bazı kişilerin, sorumsuz davranışları çevre kirliliğine yol açıyor.

Erzincan Girlevik Şelalesi’ndeki ilkel çöp bidonları ziyaretçileri şaşkına çeviriyor


ŞELALE, AÇIK HAVA MEYHANESİ OLMAKTAN KURTARILMALI
Açık alanlarda rastgele alkol kullanılması, bölge sakinlerini ve ziyaretçileri rahatsız ediyor. Şelale, jandarmanın sorumluluk alanında. Çağlayan Jandarma Karakol Komutanlığına bağlı ekipler bölgede sık sık devriye geziyor. Kontrol sırasında ‘kayıplara’ karışan magandalar, jandarma bölgeden ayrılır ayrılmaz yeniden ‘işbası’ yapıyor. Şelaledeki insan hareketliliği, yirmi dört saat güvenlik ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Jandarma ekiplerinin personel sayısı, görev tanımı ve diğer etkenler, buna olanak tanımıyor.

Erzincan Girlevik Şelalesi’ndeki uyarıyı dikkate alan var mı?


NE YAPILMALI?
• Girlevik Şelalesi’nde, yoğun insan trafiği göz önünde bulundurularak, kesintisiz güvenlik hizmeti sunulmalı. Bu amaçla, güvenlik elemanı görevlendirilmeli.
• Şelale ve çevresi, açık hava meyhanesi olmaktan kurtarılmalı. Sözü edilen alanda alkol tüketiminin önlenmesi amacıyla etkin önlemler alınmalı.
• Bölgenin üreticiler için daha güvenli hâle getirilmesi, bir zorunluluk. Bu amaçla, tarlalarda piknik ve alkol yasağı uygulanmalı. Çeşitli bölgelerden Çağlayan, Kalecik ve Girlevik’e gelerek tarlalarda alkol tüketen magandalara karşı etkili yaptırımlar uygulanmalı.
• Jandarma denetimleri sırasında kurallara aykırı hareket edenlere uygulanan yaptırımlar, caydırıcılık yönünden, kamuoyuyla paylaşılmalı.

Erzincan Girlevik Şelalesi’ne yakışmayan görüntüler

• Şelaledeki ilkel çöp bidonları modern çöp kutularıyla değiştirilmeli.
• Erzincan İl Özel İdaresi, Girlevik Şelalesi’nde temizlik elemanı görevlendirmeli ve çöpler günübirlik toplanmalı.
• Çağlayan Belediyesi, şelaleye giden yolu düzenli aralıklarla yıkamalı.
(Pülümür Haber, 4 Nisan 2021)

ERZİNCAN GİRLEVİK ŞELALESİ’NDEN FOTOĞRAF KARELERİ VE VİDEO GÖRÜNTÜLERİ

Erzincan Girlevik Şelalesi’nde magandaların yaktığı söğüt ağacı ve ortalıa saçılan çöpler
Erzincan Girlevik Şelalesi
Erzincan Girlevik Şelalesi (Uygarlık birikimimizle örtüşmeyen görüntüler)
Erzincan Girlevik Şelalesi
Erzincan Girlevik Şelalesi
Erzincan Girlevik Şelalesi
Erzincan Girlevik Şelalesi’ne yakışmayan ilkel çöp bidonları
Erzincan Girlevik Şelalesi (Oturağa bile tahammül edemeyen magandalık!)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir