Erzincan, bahçeli müstakil evleriyle bilinir. Baklava dilimlerini aratmayan düzgün sokakları övünç kaynağı.  Tek ya da iki katlı binaları çevreleyen  kayısı ağaçları, çırılçıplak kent merkezine kondurulmuş birer yeşil öpücüktür.

Müstakil evlerin bir kısmı zamana yenik düştü.  Evlerin yenilenmesi gerektiği açık, ama nasıl? Yoksul insanların,  bu zor koşullarda yapılaşmaya para ayırmaları kolay değil.  TOKİ, 13 Şubat’taki müstakil evlerin tamamını yıkarak, deprem bölgesinde  çok katlı kimliksiz binalar inşa etti.  Erzincan’a  renk katan koca bir mahalle âdeta yok edildi.  Kayısı, akasya ve dut ağaçlarından eser yok şimdi. Sadece onlar mı, dost sohbetleri, yardımlaşma ve dayanışma kültürüne de darbe indirildi.

Erzincan Hocabey Mahallesi’ndeki Orhan Gıda Pazarı (Kentsel dönüşümde bakkala yer yok!)

Kural tanımaz rantçı sistem, müstakil evlerin yenilenmesine destek vermek yerine, çok katlı yapılarla kentin soluğunu kesti. 

Erzincan Belediyesi,  13 Şubat’a komşu Hocabey Mahallesi’ndeki yoksul evlerine ‘medeniyet’ getirme çabasında.  Hocabey Mahallesi, Erzincan Tarım ve Kırsal Desteklemeyi Kalkındırma Kurumunun  karşısında. Mahalleler,  tek katlı, bahçeli evlerden oluşuyor. Kerpiç, tuğla, briket  yapıların çoğu kentsel dönüşüm  kapsamında yıkılmış. Pembe ve mor renkli odalar mahremiyetini yitirmiş.  Kayısı, dut, akasya vb. ağaçların canına okunmuş. 

‘Dönüşüm’ için çok katlı yapı şart mı?

Hocabey Mahallesi’nde İsmail Orhan’ın  bakkaliyesi son günlerini yaşıyor. Kentsel dönüşümle, Orhan Gıda Pazarı tarihe karışacak. Komşusunun  kapısını çalarak hâl hatır   soran mahalleli birbirine yabancılaşacak.  Mahalle sakinleri, özgürce sohbet ettikleri bahçelerine hasret kalacak.  Çocuklar, bundan böyle daldan kayısı koparamayacak. 

İnsana ve doğaya yabancı  sistem, Erzincan Kızılay Mahallesi ile Hocabey Mahallesi’ni, acı ve tatlı anılarıyla yıkıntıların altında bırakıyor.  

Erzincan Hocabey Mahallesi (Bahçeli ve müstakil evlere veda)
Erzincan Hocabey Mahallesi (Rantçı sistemin depremden ne farkı var!)
Morun, kırmızının ve sarının sokağa saçılan mahremiyeti
Eskiyen tek katlı binaları yenilemek yerine çok katlı yapı inşa ederek Erzincan mimarisinin canına okumak!
Gösterişli levhaların arkasına gizlenen görgüsüz mimari
Yıkıntıların yarattığı hüzün
Pencereden asker yolu gözleyen nemli gözler
Orhan Bakkaliyesi (İsmail Orhan’ı işsiz bırakan sistem!)

Fotoğraflar, 24 Eylül 2020 tarihinde çekilmiştir.

(Pülümür Haber, 23 Ocak 2021)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir