Ali Akkılıç, 89 yaşında bir Pülümürlü.   Almanya’dan emekli olduktan sonra önce Erzincan’a, ardından  Pülümür Mezra köyüne yerleşmiş. Mezra’daki toprak evi  yıllar önce yıkılmış. Almanya’dan Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan sonra iki katlı modern bir ev yaptırmış. Eşi Emine Hanım’la birlikte yaşıyor.

Ali Akkılıç (Çalışarak mutlu olan köylülerden)

1931 doğumlu.  90 yaşına girmesine az bir zaman kaldı. Onu otururken gören olmaz. Sabah gün doğmadan  uyanır. Çok sevdiği oğlundan yadigâr ceviz ağaçlarının yanına âdeta koşarak gider. Cevizlerin bakımıyla ilgilenir. Bahçesini sular, ayrık otu ayıklar. Zorunlu olmadıkça kahveye gitmez.  Köy ve kasaba dedikodularının dışında kalmaya özen gösterir. Bugüne kadar   kimseyle en küçük sorun yaşamayan ender insanlardan…   

Sağdan sola Ali Akkılıç, kızı Emine Güler, damadı Barış Güler ve yeğeni Murat Güler (Fotoğraf: Murat Güler)

Yaşamını çalışmaya, üretmeye adamış. Yaptığı işlerden para kazandığını söylemek güç.  

Onun oturduğuna tanık olmak neredeyse olanaksız.  Almanya’da edindiği çalışma disiplinini emekliliğinde de sürdürüyor. Bir iş için gittiği Bursa’da koronavirüs  engeline  takılmış, iki ay boyunca  evden dışarı adım atamamıştı. Yakını Murat Güler’le birlikte geçirdiği birkaç ay yine yerinde  durmadı.  Murat’la birlikte yemek pişirdi, sofrayı topladı, bulaşık yıkadı.

Onu uzun bir aradan sonra Mezra köyündeki evinin önünde çalışırken görmek, hepimizi mutlu ediyor. Elde kürek, tarlada  ter döken bu  ağırbaşlı beyefendiye el sallıyoruz.

Pülümür Mezra köyünün ağırbaşlı, çalışkan ve  üretken  beyefendisiyle yeniden  buluşmak üzere vedalaşıyoruz.

Ali Akkılıç (Çalışarak, üreterek ayakta kalma başarısı)
Ali Akkılıç (Fotoğraf: Murat Güler)
Ali Akkılıç ve Murat Güler (Fotoğraf: Murat Güler)
Sağdan sola Ali Akkılıç, Mehmet Doğan ve Murat Güler (Fotoğraf: Murat Güler)
Ali Akkılıç ve Murat Güler  (Fotoğraf: Murat Güler)

(Pülümür Haber, 26 Haziran 2020)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir