“Pülümür’de  Arazi Satışı Konusunda Kamuoyu Yanıltılıyor/Pülümür Belediye Başkanı ve Milletvekilleri Suskun!” haberiyle  ilgili olarak Pülümür Haber’e çok sayıda mesaj ulaştı. İzleyicilerimizin ezici bir çoğunluğu, konuyu gündeme taşıdığımız için Pülümür Haber’e destek verdi. Haberi eleştiren okuyucularımız da oldu.  Bu arada, bazı izleyicilerin  ‘tehdit’ içeren mesajlar gönderdiği görüldü. Pülümür Haber,  tartışmaya katkı sunması amacıyla, aşağıdaki noktalara değinmekte yarar olduğunu değerlendirmektedir:

  1. “Arazi satışlarını Millî Emlak gerçekleştiriyor. Pülümür Belediye Başkanı ile Tunceli milletvekillerinin bu olaydaki sorumluluğu nedir?”: Konunun muhatabı, kuşkusuz, Millî Emlaktır. Konuya açıklık getirmek de adı geçen kurumun görevidir. Pülümür Belediye Başkanı ile Tunceli milletvekillerinin, bu önemli konuda  harekete geçmelerini beklemek, bölge insanının en doğal taleplerinden biridir.   Haberde, Pülümür Belediye Başkanı Sayın Müslüm Tosun ile Tunceli milletvekillerini arazi satışının sorumlusu olarak gösteren herhangi bir ifade kullanılmamıştır. Pülümür Haber, kamuoyunu yakından ilgilendiren önemli bir konuda, Belediye Başkanı ile milletvekillerinin harekete geçmeleri gerektiğine ilişkin beklentiyi dile getirmiştir. Pülümür  Belediye Başkanı Sayın Müslüm Tosun,  Tunceli milletvekilleri Sayın Polat Şaroğlu ile Sayın Alican Önlü’nün haberden değil, sessiz sedasız gerçekleştirilen arazi satışına kayıtsızlıktan dolayı rahatsız olmaları gerektiği düşünülmektedir.
  • “Kamuoyunu kim/ niçin yanıltıyor?”: Haberde,  ön almak amacıyla kamuoyunun yanıltıldığı, yanlış bilgilendirildiği ifade edilmektedir. Pülümür Haber’e ulaşan bazı bilgiler değerlendirilmiş, bilgi kirliliğinin,  konunun sağlıklı biçimde anlaşılmasını engellediği değerlendirilmiştir. İlçenin geleceğiyle ilgili bu önemli konuda sağlıklı tavır almak, doğru bilgilenmeye bağlıdır.   Sadece bugünü değil, yarını da yakından ilgilendiren arazi satışına son verilmesinin yolu,  doğru bilgilenmekten geçer.
  • “Üstü kapalı birini mi eleştiriyorsunuz?”: Bir izleyicimiz, haberde, ‘üstü kapalı’ olarak kendisinin eleştirildiğini ifade ederek, satışa karşı olduğunu belirtiyor. Pülümür Haber’in ‘örtük iletiler’ yoluyla mesaj vermeye ya da birini eleştirmeye ihtiyacı yok. Kamu yararı gözeten haberlerde, kişilik haklarına saygı çerçevesinde, eleştiride bulunmak, basın özgürlüğünün olmazsa olmazlarındandır. Demokratik bir toplumda, konumu ne olursa olsun,  hemen herkes eleştiriye açık olmak durumundadır. Ne var ki haberde, söz konusu izleyicimiz dâhil, hiç kimse örtük biçimde eleştirilmemiştir. Haberde, olgular işlenmiş ve kamuoyuyla paylaşılmıştır. Kaldı ki herhangi bir yurttaşımızın aklından ne geçtiğini okumak da  mümkün değildir. Pülümür Haber, olayı kamu yararı çerçevesinde değerlendirmiştir. Pülümür Haber, kamu arazilerinin satışına gücü ve olanakları ölçüsünde tepki gösteren her yurttaşın çabasının övgüye değer olduğunun bilincindedir. Haberde, arazi satışına karşı olan yurttaşların rahatsız olmalarını gerektiren herhangi bir ifadeye yer verilmemiştir.
  •  “Siz kimsiniz?”: Bu soru, ana sayfamızda ayrıntılarıyla yanıtlanmaktadır.  Okurlarımız,  https://pulumur.org/hakkimizda/  bağlantısından Pülümür Haber’in yayın ilkelerine ulaşabilir. Pülümür Haber,  yazar kadrosu ve yeni yüzüyle okuyucularının karşısına çıkmaya hazırlanan bir yayın organıdır. İlçeye katkı sunan her kesimden insana hak ettiği yeri verirken, yanlışlıklara karşı etkin mücadele yürütmeyi görev edinen ilkeli bir yerel yayın olmak, önceliklerimiz arasındadır.
  • “Tehditlere karşı nasıl tutum alacaksınız?”: Tunceli’nin giderek daha güvenli bir kent hâline gelmesi, kentin doğal kaynaklarının işlenmesi konusunda bazı çevreleri harekete geçirmektedir. Düne kadar kimsenin ilgisini çekmeyen madenler ve  kamu arazileri, çevreyle ilgili duyarlığı tartışmalı bazı kesimleri şimdiden harekete geçirmiş görünüyor. Arazi satışıyla ilgili haberden duyulan rahatsızlık da bunun göstergesidir. Pülümür Haber, gücünü, meşruiyetinden ve halktan almakta, Türkiye’nin demokratik birikimine güvenmektedir. Ülkeye, ülke kaynaklarına ve halka zarar veren her girişime büyüteç tutan Pülümür Haber, ayağını Türkiye toprağına basmanın onuru ve gururuyla tehditlerin üstesinden gelecektir.  

Fotoğraf: Hürriyet

(Pülümür Haber, 21 Ocak 2020)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir