Pülümürlü Mutlu ailesinin, Pülümür-Erzincan kara yolunun 14. kilometresinde yaptırdığı çeşmenin kullanım biçimi, deneyimli bazı psikiyatrları bile çileden çıkarıyor! Eski Dağyolu Jandarma Karakolu yakınlarındaki çeşme, ‘arızalı’ davranışlara büyüteç tutan uzmanlar için bir tür laboratuvar işlevi görüyor.

Pülümür Dağyolu köylüleri, çalışkanlıklarıyla tanınıyor

Pülümürlü Mutlu ailesi, Pülümür-Erzincan kara yolunun 14. kilometresinde çeşme yaptırmış. Çeşme, eski  Dağyolu Jandarma Karakoluna yakın bir yerde.   Yorucu yolda soluklanmak isteyenler,  yıllar önce,   çeşmeye bir adım uzaklıktaki toprak damlı kahvehanede mola verir, çay içerdi.  Kahvehane  yıkılalı yıllar oluyor.  Şimdi  çeşme dışında  soluklanacak bir yer yok.

Pülümür Dağyolu Mutlu Ailesi Çeşmesi, eski Dağyolu Jandarma Karakolu yakınlarında

Pülümür Dağyolu (Seteriye/Şeteri) köyü yol ayrımındaki çeşme  yaptırılırken herhangi bir ‘çıkar’  gözetilmemiş.  Sürücüler,  aracın kontağını kapatıp beş on dakika çeşme başında dinleniyor. Birçok sürücü ve yolcu, çeşmeyi  adabına uygun kullanıyor.  Çöpünü toplayıp götürenlerin sayısı azımsanmayacak kadar  fazla. Beş parmağın beşi bir olmaz! Bazı sürücü ve yolcular,  mutluluk kaynağı çeşmeye mutsuzluk getiriyor! Rakı ve pet şişeler, maskeler,  poşetler,  kurnaya doğranmış domates ve salatalıklar…  Hayvanların içtiği suya tükürenler…  Yıllık burun bakımı için çeşmeye koşanlar…

Pülümürlüler, çeşmenin kullanımına özen göstermeyenlerden rahatsız

Bu davranış bozukluklarını tanımlamak kolay değil. 

Tanısı konulmamış bir  hastalıkla karşı karşıyayız.

Pülümür Dağyolu Köyü Mutlu Ailesi Çeşmesi

Kamuya açık alanların kullanımı konusunda sergilenen davranışlar, deneyimli psikiyatrları bile çileden çıkaracak türden.  Türkiye, bilim insanlarının tanımlamakta zorluk  çektiği yeni bir  insan modeliyle karşı karşıya… Yakıp yıkan, saldırgan, yağmacı, bencil, kaba… Bir ülke, ayağa kalkmak için işe insandan başlamak zorunda… Naif, üretken, dürüst, namuslu, hilesiz  hurdasız insana her zamankinden daha çok muhtacız.

Bir çeşmeyi ayakta tutmak için bile ‘insan’a mecburuz.  

Pülümür Dağyolu Köyü Mutlu Ailesi Çeşmesi
Pülümür Dağyolu Köyü Mutlu Ailesi Çeşmesi, Pülümür-Erzincan kara yolunun 14. kilometresindeyer alıyor

(Pülümür Haber, 30 Temmuz 2022)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir