(Pülümür Haber)
Kocaeli Üniversitesi 2021-2022 Öğretim Yılı Akademik Giysi Töreni, bugün saat 13.00’te Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Akademik Giysi Töreninin katılımcılarından biri de Pülümürlü Prof. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya’ydı. Salgın nedeniyle ertelenen törende, Prof. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya’ya, belgesini, KOÜ Eğitim Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Servettin Bilir sundu.
Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen ve Matematik Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı öğretim üyesi Prof. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya, KOÜ Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Akademik Giysi Töreninde cübbe giydi. Salgın nedeniyle ertelenen törene çok sayıda davetli katıldı. Prof. Dr. Kırıkkaya’ya, belgesini, KOÜ Eğitim Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Servettin Bilir sundu.
Pülümür Haber, Prof. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya’nın profesörlük kadrosuna atandığını daha önce duyurmuştu. https://pulumur.org/2021/02/18/pulumurlu-esma-bulus-kirikkaya-profesor-oldu/
Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki tören 13.00’te başladı. 72 akademisyenin profesör, 150 akademisyenin doçent, 64 akademisyenin doktor-öğretim görevlisi unvanı aldığı, 21 akademisyenin de de bilimsel başarı ödülüyle ödüllendirildiği törenin açılış konuşmasını KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü yaptı. Prof. Dr. Hülagü, araştırma ve geliştirmede önemli başarılar elde ettiklerini, 289 bilimsel araştırma, 33 TÜBİTAK, 1 Avrupa projesini başarıyla yürüttüklerini belirtti.
PROF. DR. ESMA BULUŞ KIRIKKAYA KİMDİR?
Esma Buluş, 21 Kasım 1962 tarihinde Erzincan’ın merkez köylerinden Yalınca’da (Mığısı) dünyaya geldi. Annesi Güllü Buluş da aynı köydendir. Babası Sümerbank emeklisi Hüseyin Buluş ise Pülümür’ün bugün Dereboyu diye bilinen Danzig köyünde doğmuştur. Esma Buluş, Güllü-Hüseyin Buluş çiftinin beş çocuğundan dördüncüsüdür. Abisi Ali Buluş ve ablası Meryem Kızıler, ne yazık ki bugün hayatta değiller; diğer abisi Hüseyin Buluş yaşamına İstanbul’da, kız kardeşi Filiz Konca ise İzmit’te devam ediyor.
Çocukluk ve genç kızlık yıllarını Erzincan’da geçiren Buluş, 1980 yılında Erzincan Lisesinden mezun oldu. 1981’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü’nü kazandı. Yaşamının bundan sonraki yıllarında, ODTÜ’de öğrendiklerinin ve edindiği dostlukların büyük bir etkisi olacaktı. Fakülteyi 1987’de bitiren Buluş, bu şehirdeki yaşantısından ve dost çevresinden ayrılmak istememesinin de etkisiyle Ankara’daki dershanelerde bir yıl boyunca öğretmenlik yaptı. 1988 yılında, fakülte yıllarından bugüne değin çok yakın dost olduğu Ayşe Yılmaz’ın aracılığıyla Esma Buluş’un yaşamında yeni bir sayfa açıldı. O dönemde Ayşe Yılmaz’ın ODTÜ Fizik’ten mezun olan abisi Savaş Yılmaz, İzmit’teki Özel Seymen Kolejinde fizik öğretmenliği yapıyordu ve zümredeki tek öğretmen olarak epeyce ağır bir sorumluluk taşıyordu. Esma Buluş’u İzmit’e, kendisiyle birlikte çalışmaya davet eden Savaş Yılmaz’ın bu çağrısı olumlu karşılık buldu ve iki fizikçi 1988 sonbaharından itibaren aynı okulda çalışmaya başladılar. Fakat çok kısa bir süre sonra, birlikte çalışmaya başlamalarının üzerinden henüz birkaç ay geçmişken Savaş Yılmaz beklenmedik biçimde hayatını kaybetti. Bu kayıp, Buluş’un yaşamında büyük bir sarsıntı ve boşluk yarattı. Yine de Savaş Yılmaz’ın aracılığıyla başlayan Seymen macerası uzun yıllar devam etti ve Esma Hoca’nın öğretmenlik mesleğine olan derin sevgisi ve bağlılığı bu kurumda hayat buldu.
1990’da üç aylık bir dil eğitimi için İngiltere’ye giden Buluş, 1992 yılında, Pülümür Kocatepe köyü (Askirek) doğumlu Veteriner Hekim Hüseyin Kırıkkaya ile evlendi. 1997 yılına kadar 9 yıl süreyle Özel Seymen Kolejinde fizik öğretmenliğine devam eden Esma Kırıkkaya, bir taraftan da Kocaeli Üniversitesinde (KOÜ) yüksek lisans eğitimine başladı ve Prof. Dr. Nafiye Kıyak’ın danışmanlığında hazırladığı teziyle 1996’da mezun oldu. Doktora eğitimine de aynı üniversitede başlayan Kırıkkaya, 1997 yılının Temmuz ayında doktora öğrencisi olduğu üniversiteye geçti ve Fen Bilimleri Enstitüsünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.
Kocaeli Üniversitesinde Eğitim Fakültesinin kurulmasından çok kısa bir süre sonra, 2000 yılında bu fakülteye geçti ve burada neredeyse bütün akademik unvanlarla çalışma fırsatı buldu. Fakülteye geçişi sırasında araştırma görevlisiydi; ders yükünün ağırlığı ve hoca ihtiyacı nedeniyle doktorasını bitirmeden öğretim görevlisi oldu, doktorasını bitirdikten sonra da sırasıyla yardımcı doçent, doçent ve nihayet profesör unvanlarıyla çalışmalarına devam etti. Kırıkkaya, KOÜ’den hocası Prof. Dr. Taner Oskay ve ODTÜ’den Prof. Dr. Ay Melek Özer’in danışmanlığında hazırladığı doktora tezini 2002’de savundu. Çalışma konusu olarak yaş tayinini seçmişti; 17 Ağustos’taki Gölcük depreminden sonra ilgi odağı hâline gelen Kocaeli Kullar-Yaylacık fayından alınan kuvars örneklerinin tarihlendirilmesi üzerine çalıştı. Bunun için ODTÜ laboratuvarlarını kullanan Kırıkkaya, aylar boyunca İzmit-Ankara arasında âdeta mekik dokudu.
2012 yılında üç aylık bir akademik çalışma için Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’a giden Kırıkkaya, 2013 yılının Eylül ayında Fen Eğitimi branşında doçent unvanını aldı. 2021 yılının başında aynı alanda profesör unvanını alan Kırıkkaya, yirmi yılı aşkın bir süredir KOÜ Eğitim Fakültesinde görev yapıyor. Yirmi beş yıla yakın bir süredir Kocaeli Üniversitesinin bir mensubu olan Kırıkkaya, bu süreçte anabilim dalı ve bölüm başkanlığı, dekan yardımcılığı gibi idari görevlerinin yanında, Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde son derece önemli görülen eğitimde yeniden yapılanma çalışmalarının yürütücülerinden biri olarak da çalıştı. Fizik, fen eğitimi ve afet yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası ölçekte birçok yayını bulunan Kırıkkaya, hâlen KOÜ Eğitim Fakültesi Fen ve Matematik Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı’ndaki öğretim üyeliği görevine devam etmektedir.
(Pülümür Haber, 24 Mayıs 2022)