????????????????????????????????????

Pülümür’ün Dereboyu (Danzig) köyünden Hüseyin Buluş’un kızı Esma Buluş Kırıkkaya, profesörlük kadrosuna atandı. Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen ve Matematik Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı’nda öğretim üyesi olarak çalışan Esma Buluş Kırıkkaya’nın profesörlük kadrosuna atanması, öğrencileri ve çalışma arkadaşları tarafından sevinçle karşılandı.

Prof. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya, Doç, Dr. Esra Bozkurt ve Doç. Dr. Nurhan Öztürk’

Prof. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya’nın, ulusal ve uluslararası  yayınlarda çok sayıda makalesi yayımlanmıştı. Eğitim Fakültelerinde okutulan  ders kitabı yazarı olan Prof. Dr. Kırıkkaya, ODTÜ Tez İzleme Komitesi üyeliği ve bilimsel etkinliklerde  çeşitli görevler üstlenmişti.  

2017 yılından bu yana Resilience   baş editörü olarak görev yapan Profesör Dr. Esma Buluş Kırıkkaya, çok sayıda bilimsel araştırmaya imza atmıştı. 

Esma Buluş Kırıkkaya, çok sevdiği Pülümür Kocatepe köyünde

Fırsat buldukça Pülümür Kocatepe (Askirek) ve Dereboyu (Danzig) köylerini ziyaret eden Prof. Kırıkkaya, bundan büyük mutluluk duymaktadır.

Prof. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya’yı kutluyor, başarısının, okumak isteyen bütün gençlere, en çok da genç kızlarımıza esin kaynağı olmasını diliyoruz.

Prof. Kırıkkaya’ya,  üstün başarılar diliyor, kendisine ve sevdiklerine sağlık ve mutluluklar temenni ediyoruz. 

PROF. DR. ESMA BULUŞ KIRIKKAYA’NIN ÖZ GEÇMİŞİ

Esma Buluş Kırıkkaya, İngiltere’de, eski Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat heykelinin yanında

Esma Buluş, 21 Kasım 1962 tarihinde Erzincan’ın merkez köylerinden Yalınca’da (Mığısı) dünyaya geldi. Annesi Güllü Buluş da aynı köydendir.

Babası Hüseyin Buluş (1921-2003)

Babası Sümerbank emeklisi Hüseyin Buluş ise Pülümür’ün bugün Dereboyu diye bilinen Danzig köyünde doğmuştur.

Esma Buluş Kırıkkaya, kız kardeşi ve öğretmen arkadaşlarıyla

Esma Buluş, Güllü-Hüseyin Buluş çiftinin beş çocuğundan dördüncüsüdür. Abisi Ali Buluş ve ablası Meryem Kızıler, ne yazık ki bugün hayatta değiller; diğer abisi Hüseyin Buluş yaşamına İstanbul’da, kız kardeşi Filiz Konca ise İzmit’te devam ediyor. Çocukluk ve genç kızlık yıllarını Erzincan’da geçiren Buluş, 1980 yılında Erzincan Lisesinden mezun oldu. 1981’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü’nü kazandı. Yaşamının bundan sonraki yıllarında, ODTÜ’de öğrendiklerinin ve edindiği dostlukların büyük bir etkisi olacaktı. Fakülteyi 1987’de bitiren Buluş, bu şehirdeki yaşantısından ve dost çevresinden ayrılmak istememesinin de etkisiyle Ankara’daki dershanelerde bir yıl boyunca öğretmenlik yaptı.

Esma Buluş Kırıkkaya, İzmit 50. Yıl Ortaokulu öğretmenleriyle
Esma Buluş Kırıkkaya, öğrencileriyle

1988 yılında, fakülte yıllarından bugüne değin çok yakın dost olduğu Ayşe Yılmaz’ın aracılığıyla Esma Buluş’un yaşamında yeni bir sayfa açıldı. O dönemde Ayşe Yılmaz’ın ODTÜ Fizik’ten mezun olan abisi Savaş Yılmaz, İzmit’teki Özel Seymen Kolejinde fizik öğretmenliği yapıyordu ve zümredeki tek öğretmen olarak epeyce ağır bir sorumluluk taşıyordu. Esma Buluş’u İzmit’e, kendisiyle birlikte çalışmaya davet eden Savaş Yılmaz’ın bu çağrısı olumlu karşılık buldu ve iki fizikçi 1988 sonbaharından itibaren aynı okulda çalışmaya başladılar. Fakat çok kısa bir süre sonra, birlikte çalışmaya başlamalarının üzerinden henüz birkaç ay geçmişken Savaş Yılmaz beklenmedik biçimde hayatını kaybetti. Bu kayıp, Buluş’un yaşamında büyük bir sarsıntı ve boşluk yarattı. Yine de Savaş Yılmaz’ın aracılığıyla başlayan Seymen macerası uzun yıllar devam etti ve Esma Hoca’nın öğretmenlik mesleğine olan derin sevgisi ve bağlılığı bu kurumda hayat buldu. 

Esma Buluş Kırıkkaya, 1987 yılı ODTÜ mezuniyet töreninde

1990’da üç aylık bir dil eğitimi için İngiltere’ye giden Buluş, 1992 yılında, Pülümür Kocatepe köyü (Askirek) doğumlu Veteriner Hekim Hüseyin Kırıkkaya ile evlendi. 1997 yılına kadar 9 yıl süreyle Özel Seymen Kolejinde fizik öğretmenliğine devam eden Esma Kırıkkaya, bir taraftan da Kocaeli Üniversitesinde (KOÜ) yüksek lisans eğitimine başladı ve Prof. Dr. Nafiye Kıyak’ın danışmanlığında hazırladığı teziyle 1996’da mezun oldu. Doktora eğitimine de aynı üniversitede başlayan Kırıkkaya, 1997 yılının Temmuz ayında doktora öğrencisi olduğu üniversiteye geçti ve Fen Bilimleri Enstitüsünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.

Esma Buluş Kırıkkaya’nın, Fatih Aydın, Hasan Özcan, Betül Timur ve Serkan Timur’la birlikte kaleme aldığı Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Ders Kitabı (Fizikte Özel Konular)
2016 yılında düzenlenen heykel sergisinde eserini tanıtırken

Kocaeli Üniversitesinde Eğitim Fakültesinin kurulmasından çok kısa bir süre sonra, 2000 yılında bu fakülteye geçti ve burada neredeyse bütün akademik unvanlarla çalışma fırsatı buldu. Fakülteye geçişi sırasında araştırma görevlisiydi; ders yükünün ağırlığı ve hoca ihtiyacı nedeniyle doktorasını bitirmeden öğretim görevlisi oldu, doktorasını bitirdikten sonra da sırasıyla yardımcı doçent, doçent ve nihayet profesör unvanlarıyla çalışmalarına devam etti. Kırıkkaya, KOÜ’den hocası Prof. Dr. Taner Oskay ve ODTÜ’den Prof. Dr. Ay Melek Özer’in danışmanlığında hazırladığı doktora tezini 2002’de savundu. Çalışma konusu olarak yaş tayinini seçmişti; 17 Ağustos’taki Gölcük depreminden sonra ilgi odağı hâline gelen Kocaeli Kullar-Yaylacık fayından alınan kuvars örneklerinin tarihlendirilmesi üzerine çalıştı. Bunun için ODTÜ laboratuvarlarını kullanan Kırıkkaya, aylar boyunca İzmit-Ankara arasında âdeta mekik dokudu.

Profesör Dr. Esma Buluş Kırıkkaya, KOÜ mezuniyet töreninde öğrencileriyle bir arada

2012 yılında üç aylık bir akademik çalışma için Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’a giden Kırıkkaya, 2013 yılının Eylül ayında Fen Eğitimi branşında doçent unvanını aldı. 2021 yılının başında aynı alanda profesör unvanını alan Kırıkkaya, yirmi yılı aşkın bir süredir KOÜ Eğitim Fakültesinde görev yapıyor. Yirmi beş yıla yakın bir süredir Kocaeli Üniversitesinin bir mensubu olan Kırıkkaya, bu süreçte anabilim dalı ve bölüm başkanlığı, dekan yardımcılığı gibi idari görevlerinin yanında, Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde son derece önemli görülen eğitimde yeniden yapılanma çalışmalarının yürütücülerinden biri olarak da çalıştı. Fizik, fen eğitimi ve afet yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası ölçekte birçok yayını bulunan Kırıkkaya, hâlen KOÜ Eğitim Fakültesi Fen ve Matematik Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı’ndaki öğretim üyeliği görevine devam etmektedir.

Pülümür Kocatepe köyünde yakınlarıyla birlikte
Heykel sergisinde
Esma Buluş Kırıkkaya’nın rölyef çalışması

ESMA BULUŞ KIRIKKAYA’NIN YAŞAMINDAN FOTOĞRAF KARELERİNE YANSIYANLAR

ESMA BULUŞ KIRIKKAYA’NIN YAŞAMINDAN KESİTLER (ÖZEL SEYMEN LİSESİNDEKİ ÖĞRETMEN ARKADAŞLARI TARAFIINDAN HAZIRLANMIŞTIR)

KUTLAMA MESAJLARI

Esma Buluş Kırıkkaya’nın profesörlük unvanını alması, sevinçle karşılandı. Arkadaşları ve öğrencileri, Prof. Dr. Kırıkkaya’yı kutladı.

PROF. DR. İSMİHAN YUSUBOV *

Prof. Dr. İsmihan Yusubov, eşi Ceyran Hanım, Sahile Hanım ve diğer aile bireyleriyle birlikte
Prof. Dr. İsmihan Yusubov, eşi Ceyran Hanım, Sahile Hanım ve aile bireyleriyle

TEBRİK EDİYORUM, SAYIN ESMA HANIM!

Önünde sonunda beklenen haber geldi yetişti nihayet.  Kocaeli Üniversitesinde Esma Buluş Kırıkkaya için hak ettiği “profesörlük” kadrosu açılıyormuş. Ben bu haberi bundan 25 sene önce, Esma Hanım benden yüksek lisans dersleri aldığı zamandan beri bekliyordum. Ben o zaman “Kompleks değişkenli fonksiyonlar teorisi ve uygulamaları” konulu bir ders veriyordum, değişik bölümlerden (esasen matematik, fizik, elektrik-elektronik) olan lisansüstü öğrencilerine. Esma Hanım bunların arasındaydı ve ötekilerle mukayesede biraz yaşlıydı. Devamını oku…

AHMET ÖZDEMİR

(SİSMOLOJİK İZLEME VE DEPREM EĞİTİM MERKEZİ)

Kıymetli Esma Hocam,

Hayatta en değerli şeylerden birinin mücadele olduğuna inanmışımdır. Bu nedenle hedeflerine ulaşmak için devamlı çalışan, mücadele eden insanları her zaman takdir etmişimdir. Devamını oku…

DR. DT. AYKUT HURMA

Esma Hocam benim gözümde Seymen Lisesindeki fizik öğretmenim olmasının ötesinde çok farklı bir konumda. 99 depreminden sonra ben üniversite için Ankara yollarında Efe Tur ile git gel yaparken Esma Hocam ile sık sık karşılaşırdık. Devamını oku…

DOÇ. DR. BELGİN ÖZAYDINLI

Esma’ya,

Merhaba Sevgili Fen Eğitimi Profesörüm, Merhaba Güzel İnsan,

2002’de yeni bir kentte, yeni bir üniversitede, yeni bir hayata başlarken tanıştık seninle. İlk gün “Ne güzel bir insan” demiştim. İlk yargılar yanıltıcı olur derler, olmadı. Akademik anlamda ne kadar güzel şeyler yaptığını anlamak için unvan almaya gerek yok diye bir klişeye sarılmayacağım; ne kadar zorlu bir süreçten geçtiğini, o unvanı hakkını vere vere aldığını biliyorum bir meslektaşın olarak. Devamını oku…

DOÇ. DR. ESRA  BOZKURT ALTAN

Ne çok şey yazabilirim Canım Esma Hocam ile ilgili ama en içimden nasıl hissettiğimi anlatmaya yetemeyeceğine o kadar eminim ki… Üniversitedeki ilk günüm ve katıldığım ilk derste tanıdım sizi ve o gün karar verdim, ışığım sizdiniz. Devamını oku…

ERSİN EROĞLU 

(FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ)

Öğrenim hayatımın her aşamasında bazı öğretmenlerim idolüm oldu. Üniversite zamanlarımın idolü sizdiniz Esma hocam. Sizden aldığım ışığı şimdi bende öğrencilerime paylaştırıyorum. Bana pırıl pırıl bakan öğrencilerim aslında size bakıyor. Sizi seviyoruz…

EYLEM-ENGİN BEKE

Bize olan emeğiniz sonsuz, Esma Hocam. Hâlen her öğrencimize  bakışımızda, her öğrencimizle konuşmamızda mirasınız olarak bize aktardığınız tüm değerler öğrencilerimizi büyütmeye devam ediyor. Nicedir hakkettiğiniz görevinizde  başarılarınız daim olsun.  Sizi çok seviyoruz.

FATMA ALTINTAŞ 

(FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ)

Size içini doldura doldura öğretmenim demek dünyada söylenebilecek en anlamlı cümledir. Canım öğretmenim, öğretmenliğimin en büyük kahramanı. Öğrencilerim ve öğretmenimle çekildiğim bu fotoğraf hayatımın en gururlu anlarından biridir. Bana kattığınız bütün değerler için teşekkür ederim öğretmenim.

DOÇ. DR. SEDEF CANBAZOĞLU BİLİCİ

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalında lisans eğitimimin ilk günüydü. Sadece sınavdan aldığım puan, fen bilgisi öğretmenliği için yeterli olduğu için oradaydım. Boş bulduğum bir sıraya geçtim ve dersin başlamasını bekledim. Kıymetli Prof. Dr. Esma BULUŞ KIRIKKAYA Hocam sınıfa girdi, kendini tanıttı. Devamını oku…

DR. ÖĞRETİM ÜYESİ SERPİL GERDAN

Her zerresi hak edilmiş akademik unvanın için TEBRİKLER!.  Prof. Dr. Esma BULUŞ KIRIKKAYA. Benim için sen demek; olgunluk, sakinlik, naiflik, erdem demek. Benim için Esma demek; her şartta uzanan el demek, güvenerek yaslanacağın dağ demek, sabır demek. Devamını oku…

DOÇ. DR.  NURHAN ÖZTÜRK

Yıl 2002, aylardan Eylül, Kocaeli Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı… Prof. Dr. Esma BULUŞ KIRIKKAYA hocamın Fizik I dersimize girdiği o günü bugün gibi hatırlıyorum. Derse başlamadan önce öğretmenlik mesleğine dair bizlerle etkili bir konuşma yapmıştı. Devamını oku..

DR. ÖZNUR  RENGİ

İyiye, güzele, sanata, doğaya ve insanlığa sevgiyle selam durma konusunda bizlere ışık saçan canım Hocam Prof. Dr. Esma BULUŞ KIRIKKAYA iyi ki varsınız.

Eminim ki siz, sadece benim değil hayatına dokunduğunuz her öğrenci için sevgiyle anımsanan, bilgisini nezaket ve samimiyetle sunarak bizlere ilham kaynağı olan muhteşem öğretmenlerdensiniz. Sizin öğrenciniz olmak büyük şans, sizin öğrencilerinizin öğrencisi olmak da büyük şans. Sizden ilham alan öğrencilerinizin aynı samimiyet ve nezaketle yaşama dair güzel olan ne var ise öğrencilerine sunacağından hiç şüphe yok…

Neşeli varlığınız olarak sizi insanlığımın olağanca coşkusu ve sevgisiyle kucaklıyorum, iyi ki varsınız…

DR. ÖĞRETİM ÜYESİ YASEMİN  HACIOĞLU

Öğretmenlik mesleği ile ilgili öğrettiklerinizle birlikte bir öğrenciye bir evlat gibi yaklaşmanın ne denli önemli olduğunu her zaman hissettirdiğiniz için sonsuz teşekkürler Esma Hocam. Sizi seviyorum. ???

DR. ÖĞRETİM ÜYESİ YILDIZ ÖZTAN ULUSOY

Sevgili Esma,

Tanışalı çok oldu. Dost olalı sanki çok daha eski. Kariyer yaşamında azimle ilerleyişin tüm yaşam zorluklarına karsı gücün bana hep model oldu. Adalet anlayışın ve insan sevgin hep önceliğin. Hakkettiğin kariyer noktası  aslında pek çok kişinin gönlünde sana çoktan verildi. Bilime ve öğrencilerine katkının süreceğine eminim. Kutluyorum. Ama küçük dost tavsiyesi sakin kendini ihmal etme. Sevgilerimle… 

DR. ÖĞRETİM ÜYESİ ŞENEL GERÇEK

ESMA BULUŞ KIRIKKAYA HOCAM İÇİN…

Kocaeli Üniversitesinde 2004 yılından beri görev yapıyorum. Oldukça geniş bir alana yayılan üniversitemizin farklı okullarında çalıştığımız için ilk başlarda Esma Hocamı çok iyi tanımazdım, ama katıldığım çeşitli toplantı ve etkinliklerden biliyordum. Devamını oku…

DR. ÖĞRETİM ÜYESİ HÜLYA ÇEVİRME

Kocaeli Üniversitesinde ilk iş günümdü, yeni bir kentte, yeni bir fakültede, özcesi yeni bir yaşama başlıyordum.  Hem mutlu hem de mutsuz olabildiğimiz anlardaydım. Kocaeli’ye yerleşmekte doğru karar verip vermediğimi düşünmüş, havanın alışık olmadığım kadar nemli ve sıcak olması da beni iyice germişti. Üstüne bir yöneticiyle ilk anda geldiğim bölüm hakkında kısa bir tartışma yaşamıştım, neyse ki resmi olarak işe başlamıştım. Devamını oku…

DR. ÖĞRETİM ÜYESİ GÜRKAN YAVAŞ

“ESMA ABLA” İÇİN

On altı yılı aşkın bir süredir Kocaeli Üniversitesinde görev yapıyorum. Bu uzun sayılabilecek sürenin tam on yılını Fen-Edebiyat Fakültesi’nde çalışarak geçirdim. Fakat daha o yıllarda, genç bir asistan olarak çalıştığım günlerde Eğitim Fakültesi’ne sık sık uğrardım; rahmetli Ergün Abi’nin odasındaki sohbetlerin sıkı bir takipçisi olmuştum. Devamını oku…

YENİGÜL ÇELİK

(ÖĞRETMEN ARKADAŞI)

Esma denince ilk aklıma gelen; her zaman aranan her derde deva olandır. Esma genç bir anne adayının çocuğunu kaybettiği anda ve yıllar sonra da kucağına çocuğunu aldığında yanında olandır. Çok yoğun çalışırken bile bir çocuğu mutlu edebilmek için zaman ayıran, fikir geliştirendir. Hem kendin hem başkaları için kapısını çalabilirsin ve her defasında o sıcak eli hissedersin. Hayatındaki her şeyi ve herkesi ciddiye alır. Esma güzeldir, sıcaktır, dosttur.

Yıllar sonra bile öğrencilerinin Esma’yı arayıp rehberlik istemeleri veya yaptıklarını paylaşmaları O’nun işine ve öğrencilerine verdiği emeğin, ayırdığı zamanın geri dönüşüdür. Hem işinde hem dostluğunda özverisi, samimiyeti ve candanlığı hep devam edecek. Bu kadarda eminimJ

İyi ki  tanımışım, iyi ki hayatımdasın.

PROF. DR.  ŞÖHEYDA GÖKTÜRK

Sevgili Esma, bir akademisyenin alabileceği en yüksek akademik rütbeyi almış olmandan dolayı seni kutlarım.  Akademiye ve araştırmaya olan inancını ve titiz çalışmalarını devam ettirmen dileğiyle.

DR. ÖĞRETİM ÜYESİ SEYDİ ÇELİK

Esma Hocam, insan ilişkileri ve akademik hayattaki başarılarını sanat alanında da sürdürmüştür.  Heykel atölyemde disiplinine ve sanat aşkına hayran kaldım.  Çok güzel heykel çalışmalarına  imza attı ve karma sergilerimizde heykelleri sergilendi.  Her yönden örnek kişiliğini sanatçı kişiliğiyle de taçlandırmıştır. Gururumuzdur. Kendisini kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

PROF. DR. OYA ÇAKIN

Sevgili Esma,

Tebrikler!

Bu gecikmiş atama için ne kadar sevindim, anlatamam. İlkeli duruşun, çalışkanlığın, yardımseverliğin, öğretmeye olan tutkun ve dostluğunla bana, iyi ki Kocaeli Üniversitesine gelmişim de tanımışım dedirten, parmakla sayılacak kadar az sayıdaki kişilerden birisin.

Hiç unutmuyorum iklim değişikliği için konuşurken “İnsanlık, bilim ve teknolojiyle her şeyin üstesinden gelecek, inanıyorum buna” demiştin. Bu sıkıntılı günlerin de üstesinden gelinecek ve güzel günlerde yine bir araya geleceğiz, Profesör.

Sevgi ve özlemle…

PERİHAN DİKTAŞ ALKOÇ

(FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ)

Birçok kişi içinde seni  bulan, hisseden, anlayan ve kendini  açan,

Sevgisi ve ilgisiyle kurduğu gönül köprüsünü  yıllarca güçlü tutan,

Geleneklerini, kültürünü yaşatan,  koruyan ve  bizlere de bunları aşılayan,

Başarılı bir kadın,  bir abla, bir öğretmen ve hoca. 

Canım Hocam,  yüreğime dokunduğunuz  günden bu yana geçen  16 yıl için  doğru yerde, doğru insanla kesişen  yolum için şükrediyorum.

İyi ki siz!  Teşekkür ve sevgiyle…

NURSEL KOÇ POLAT

(ÖĞRETMEN ARKADAŞI)

Can Dostum, Güzel İnsan, Yazım çizime meraklıyım,  lakin ilk defa bu kadar zorlandım.  E… söz konusu Esma olunca,  anlatmak  hâliyle zorlaşıyor. Şunu anlatayım, bunu da belirteyim vs. vs.  Bunları yazarken de birden sanki hep hayatımda varmış gibi, âdeta  bu şehir onunla başlamış bende. Devamını oku…

NEVİN PAMUK KAYAN

(FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ)

Hayatımda kıymetli izler bıraktınız. Büyüklüğünüz, alçakgönüllülüğünüz ile beni derinden etkilediniz. Öğretmenliğimde bana yol gösterdiniz. Sizi hep kendime örnek aldım. İyi ki varsınız iyi ki benim öğretmenimdiniz iyi ki yollarımız kesişti. Canım öğretmenim sizi çok seviyorum.

MELEK ŞENTÜRK 

(FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ)

Canım Öğretmenim,

Benim için bir öğretmen değil aynı zamanda bir ilham kaynağı olarak eğitim hayatıma anlam kattınız. Sizin gibi bir yol göstericim olduğu için çok şanslıyım, desteğinize her zaman minnettar olacağım. Etrafınızı aydınlatmaya devam edeceğiniz başarılı günlere… Tebrik ederim, sizi çok seviyorum.

MEHTAP ESER POTUK

(ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİSİ)

Eğitim Fakültesine ilk adımımı attığım o günden bu günüme kadar, varlığı ile yolumu aydınlatan, sonrasında yoldaş olan, dost olan, abla olan, nihayetinde ailem olan kıymetli öğretmenim Esma BULUŞ KIRIKKAYA.

Binlerce kez şükürler olsun  yollarımızı kesiştiren kadere.

Bana kattığınız eşsiz değer ve anlam için çok teşekkür ederim! Sizi çok seviyorum! 

MAHMUT MICIK  

(FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ)

Öğretmen olmak için attığımız ilk adımda yanımızdaydınız. Bugün de yanımızdasınız. Yolumuzu aydınlatmak için tuttuğunuz fenerin büyüyerek binlerce öğrenciye ulaştığını bilemenizi isterim. Öğretmenlik mesleğinde her zaman örnek oldunuz hocam. İyi ki varsınız ve iyi ki tanımışım sizi. Nice öğrencilere dokunmanız dileğiyle…

GURBET VURKAYA DOĞAN

(FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ)

Her insan hayatının bir döneminde kendini karanlıkta kalmış, hisseder ve ona ışık olacak birine ihtiyaç duyar. Bu ışığı şanslı ise, çocukluk çağında, belki de üniversitede karşına çıkan bir öğretmende bulabilir. Ben hiçbir zaman çok şanslı olamadım. Başarılıydım ama fark edilmedim, fark edenler ise, elimden tutmadı. Hayat beni bir gün Esma Hocam ile tanıştırdı. Danışman öğretmen değil, benim için bir anne oldu. Bana inandı ve güvendi. Onun binlerce çocuğu var, onun gibi değerli bir öğretmenin öğrencisi olanın gururu bana sanırım bir ömür boyu yeter… Sanırım bu Dünya’daki en büyük şansım sizsiniz. Unutmayın ki, Siz Dünya’nın en zengin insanisiniz. Çünkü; Siz sadece para değil, kalp kazanıyorsunuz. Sizi çok ama çok seviyorum. Canım Esma Hocam.

FATMA NOHUT

(ÖĞRETMEN ARKADAŞI)

Bundan tam  25 yıl önce bir sendika binasında sürekli gülen yüzü ve insanın içine işleyen yumuşacık sesiyle karşılaşmıştım, dün gibi aklımda. Çok geçmeden anlayacaktım;  sesi değil Esma’ymış içinize işleyen. Dostluğu sınır tanımaz. Devamını oku…

LEYLA BOZKURT

(ÖĞRETMEN ARKADAŞI)

Esma ile,  insan hayatı için önemli olan bir süreyi beraber yürümek, birlikte yol almak,

birlikte hikâye oluşturmak, dostluğun kıymetini, kardeşliğin kokusunu yakalamanın zenginliğine sahibim. Bunca yıldan damıtılıp gelen,  vefalı bir ağaç gibi köklenen bir dostluk. 

Esma’da,  günün yorgunluğu üzerinden dökülürken bütün koşulları zorlayıp zaman ayırmanın, dokunduğunu güzelleştirmenin, bildiğini paylaşmanın, verdikçe çoğalmanın güzelliğini görürsünüz.

Esma’da, ağız dolusu gülmeyi, zekânın pırıltısını, insana olan hassasiyeti ve duyarlılığı görürsünüz.

Esma,,  ıssızlığın, yalnızlığın koyulaştığını hissettiğim anda umut var yazısını, büyülü, sıcak, doğru sözlerini eğip bükmeden, içine yüreğini de katarak avucuma koyar, şöyle bir sarsar…  hadi yürümeye devam, der.

Yolun açık, günün aydın, akşamın iyi olsun Esmacığım..

BİHTER KAYA

(ÖĞRETMEN ARKADAŞI)

Bir varmış bir yokmuş, zamanların bilinmezinde, yolların gidilmezinde, suların içilmezinde bir ülke varmış. Ülkedeki insanlar hep karanlıkta yaşarmış. Gün ne zaman doğar ne zaman batar bilinmezmiş. Ülkedeki renkler de güneşle birlikte kaybolmuş. Devamını oku…

ÖZDEN YILMAZ BİLGİN

(PSİKOLOJİK DANIŞMAN)

ARKADAŞIM ESMA Kelime anlamı “adlar, kulaklar, işitme” imiş Esma’nın. Yakışmış bizim Esma’ya, çünkü o gözü kulağı açık, aklında dimağında pek çok isim dolu, sevdiği de seveni de çok olan bir kadındır. Devamını oku…

ÖZEL SEYMEN LİSESİ ÖĞRETMENLERİ

Hayatımızda; göz göze geldiğimizde gözlerindeki ışığın bizi aydınlattığı,

Elini tuttuğumuzda dostluğun sıcaklığının tüm bedenimize yayıldığını hissettiğimiz,

Sesini duyduğumuzda neşelendiğimiz,

Üzgün olduğumuzda kederimizi alıp rüzgârlara savuran çok özel insanlar vardır. Devamını oku…

DR. FATMA AKFIRAT-DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ  NEJAT AKFIRAT

Kadim Dost Esma

Gideceği yolu bilime ve sanata çevirmiş Anadolu kadını. Gülümseyen yüzünün yanında bir parça da hüzün görürsünüz onun çehresinde. Hüznün nedeni,  dünyanın hâli.  Nerede acı varsa, oralı olur yüreği. Olan bitene kayıtsız kalamaz. Gücünce çareler bulur. Öğrencilerle iletişimini de buradan okumak gerekir. Aslında başı dik, gideceği yolu bilen, duyarlı öğretmenler yetiştirmek; çevresinde olan bitenleri değiştirmek ve dünyayı güzelleştirmek için bulduğu çarelerin en başında gelenidir.

Derindir Esma. Anadolu gibi. İçinde hazineler olan. İncinse de incitmez. Ona göre bilim ve sanat, yaşanabilir bir dünya için derin merak duygusuyla aramak, bulmak, üretmek anlamına gelir. Bunun için de bir karşılık beklemez. Yaşamayı ciddiye alır. Yanı başınızdadır her zaman.

Yaşamında daha nice güzellikleri yaşaman dileğiyle…

HÜSEYİN CANERİK

AKADEMİ  DÜNYASININ KAPISINI ARALAYAN KASKETLİ

ESMA BULUŞ KIRIKKAYA

Öğrencileri bilir, Prof. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya’nın  ilk ders konusu yürektir. Öğretmen adayı öğrencilerine kalbini gösterir, öğretmenlik burada  başlar, der.

 O, mesleğe yüreğini koymuş bir gönül insanıdır.  

Görev ve sorumluluklarının bilincindedir. İşini asla aksatmaz. O gün dersi varsa mutlaka zamanında girer. Öğrencileri, derse zamanında giren öğretmenlerinden sonra dersliğin kapısını çalmaz.

Sivas’a,  baba ocağına ‘kaçan’ öğrencisini okula  kazanmaya  çalışırken dilinden inci taneleri gibi dökülen sözcüklere dikkat ediyorum. Türkçeyi  tozlu sözlüklerden çıkarıyor,  akıl ve yürekle buluşturuyor. Bu etkili konuşmayı, okulu ‘asan’  öğrencinin annesinden başka kimse yapamaz! Bir öğrencisinin bile  ‘heba’ olmasına gönlü razı olmayan  Esma Hoca,  mesleğe adanmışlığın canlı bir örneği olarak belleklere kazınıyor…

Esma Buluş Kırıkkaya, yetenek ve birikimlerini nitelikli öğretmen yetiştirmek için değerlendiren eğitimcilerimizden.  O, akademi dünyasındaki aşınma ve yozlaşmaya,  namuslu akademisyen geleneğinin yanıtıdır.

Başı dik yaşamayı ilke edinmiştir.

Hormonsuz-katkısız başarıların mimarıdır. Erzincan Lisesinin ağırbaşlı ve mütevazı öğrencisinin akademik başarısı, Erzincan ovasında ter döken yoksul köylülerin gurur kaynağıdır. Üretkenliğini ve yaratıcılığını, ülkesine duyduğu sevgiye borçludur.

Buluş ailesi, kravatlı mütegallibenin mülksüzleştirdiği  köylülerdendir.  Dededen kalma mülke hukuksuz olarak el koyanlara gösterilen hoşgörü, kasketli köylülerin yüreğinde derin izler bırakmıştır. Esma,  Türkiye’nin vicdanlı ve yüreği temiz kasketlilerinin akademideki sesi soluğudur.

Çalışarak, üreterek ayakta kalmayı başaran Buluş ailesinin akademiye armağanıdır.    

Esma, derdine yanmayan, ama ülkesinin  en küçük sorununu dert edinen hilesiz hurdasız bir yürektir.

O, mütevazı kişiliğiyle yürekleri fetheden, bilime adanmış bir ömürdür. En karmaşık konuları yalın bir  dille anlatma becerisi, hayranlık uyandıran türdendir. Prof. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya,  Kuantum mekaniğini, Fizik dersiyle hiç tanışmamış birine anlatabilme sanatıdır.

Kocaeli Üniversitesinin çalışkan, üretken ve  disiplinli akademisyenlerinden Prof. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya, namuslu insanların yüreğini ferahlatan ilkyaz esintisidir.

Türkiye’nin yüzlerce  yıllık mirasa sahip  aydın birikiminin günümüzdeki izdüşümü Prof. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya’yı yürekten kutlar, başarılarının devamını dilerim…  

AYŞE BULUŞ

O benim çok kıymetlim. Başka  da ne diyebilirim…

DR. MANOLYA YÜCE DAĞ

Böyle mi olur insan?

Gün batımını izler gibi.

Koca bir çınar gölgesinde

Kuş sesleri dinler gibi,

Bir kalbe sarıldıysan

Çiçek kokulu…

Neden olmasın?

2 thoughts on “PÜLÜMÜRLÜ ESMA BULUŞ KIRIKKAYA PROFESÖR OLDU

  1. Yürekten kutlar, başarınızın devamını dilerim.
    Bir Pülümürlünün böylesi kadim göreve gelmesi, bizi ziyadesiyle sevindirmiştir.
    Sizi buralara kadar getiren azminizi ve çabanızı destekleyenleri de kutlarım.
    Selam ve sağlık dileklerimle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir