ÇAKIRKAYA- KADINLAR-20240708-WA0016

MEHMET ÖZDEMİR

Köylerde yaşanan sıcak ve içten ilişkilere, kent yaşamında nadir rastlanır.   Kent kültürüyle yoğrulmuş,  sıcak ve samimi komşuluk ilişkilerinden yoksun büyüyen  insanların birçoğunun bu duyguyu anlaması zor.

Uzun süre köylerinden kopmuş, çeşitli nedenlerden dolayı uzak kalmış insanların bu sıcak davranışlara alışması zaman alabiliyor.

Köyde yaşayanların gözü kulağı yolda. Uzun bir zamandan beri köyüne gelememiş kişilerin yolu gözlenir. Köye kim gelecek, ne zaman gelecek herkesçe bilinir.

Merakla beklenen yolcular için çaylar demlenmiş,  bir dilim kek ya da  tarhana çorbası çoktan hazırlanmıştır.

Köyün sessizliğini bozan sevinç çığlıklarının dalga dalga yayıldığı günler. Komşuya,  eşe dosta, çoluk çocuğa  kavuşmanın  büyük sevinci…

Sıcak sarılmaların vakti.

Bir süre geçtikten sonra, gruplar hâlinde ziyaretler başlar. Hastaya bir bardak su vermek gerek. Bebeciğe yağmur damlası öpücükler yağdırmak. Bir de acılar var, sonsuzluğa uğurlananların acısı… Acıyı omuzlamalı insan, hafifletmeli yüreği yanan eş dostun  ağır yükünü

Bir araya gelindiğinde  güncel bazı konuları konuşmanın ne zararı olabilir. Geçmişte birlikte geçirilen güzel günleri ve göğüslenen zorlukları anmadan olmaz! Bu arada zaman su gibi akıp gitmiş, eve dönme zamanı gelmiştir.  

Akılda ne dert kalır  ne de tasa.

Şimdi sıra köye  yeni gelenlerde.  Onlar da çalacak hasta köylülerinin kapısını, belki saati gelmiş ilacı hatırlatacak. Az ötede beşiğinde sallanan bebecik, onun da yanağına bir öpücük, sımsıcak.

Sonsuzluğa uğurlananların yakınları var sırada…

Pülümür Çakırkaya köyü, kışın yaşadığı sessizlikten sonra  yine cıcıl cıvıl. Yalnızlıktan bunalan köylüler, sıcak buluşmaların sevincini paylaşıyor şimdi.

Sarı papatya (Euryops Pectinatus), Pülümür Çakırkaya köyü.

(Pülümür Haber, 9 Temmuz 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir