MEHMET GALİK
Yerel seçimler, doğrudan halkla temasta olan yöneticilerin seçiminden dolayı oldukça önemli. Son yıllarda milletvekilleri, büyük kentlerdeki belediye başkanlıkları için milletvekilliklerinden vazgeçebiliyor. İktidar tarafı çoğunluğu oluşturduğundan, TBMM’de, muhalefete yapacak pek bir iş kalmıyor.
Yerel yöneticiler içinde en kalabalık grubu, köy ve mahalle muhtarları oluşturuyor. Bilhassa köy muhtarları, ilçe ve il merkezlerine uzak yerleşim yerlerini idare ettikleri için önem taşıyor.
Belediyeliklerin bulunduğu il, ilçe ve beldelerde, vatandaş, sorunlarının çözümü için istediği yöneticiye rahatlıkla ulaşabiliyor. Köylerde vatandaşın tek şansı muhtarlar oluyor. Bu nedenle, köy muhtarlarına çok iş düşüyor.
Bu durumda köyler için özverili kişilere ihtiyaç duyuluyor. Muhtarlara maaş uygulaması, yaşam düzeyi giderek düşen bir ülkede cazip olmaya başladı. Kıyasıya rekabetin yarattığı gerginlikler bazen sonu ölümle biten üzücü olaylara yol açabiliyor.
Muhtarlık seçimlerinde hizmet değil, eş, dost, akraba tercihi ağır basıyor. Profesyonel askerliğin yaygınlaşmasıyla birlikte askerlerin kimden yana oy kullanacakları da önem kazanmaya başladı.
Az seçmenli köylerde sonucu asker oyları belirliyor.
Küçük yerleşim yerlerinde tarım ve hayvancılık durma noktasına gelmiş durumda. Aileler devletin verdiği yardımlar ve kadınların kendi çabalarıyla ektiği bostanlarla geçinmeye çalışıyor. Erkeklerin büyük bölümü kahvehane köşelerinde zaman geçirirken, kadınlar ekonomik zorlukların üstesinden gelme çabası içinde.
Türkiye ekonomisinin en iyi olduğu yıllar, köylerimizin ve köylülerimizin aktif olduğu yıllardır. Köylerimiz yeniden kalkınmanın motoru olabilir. Bunun için kadınlara büyük görevler düşüyor. Onlara daha çok söz hakkı tanınmalı.
Kadın muhtarlar, kalkınmaya, erkeklerden daha çok katkı sunabilir. Kırsal kalkınmada kadınların oynayabileceği rol, dikkate alınabilir. Bu amaçla, özellikle köy muhtarlıkları seçiminde kadın adaylara pozitif ayrımcılık sağlayabilecek yasal düzenlemelere gidilebilir.
(Pülümür Haber, 15 Nisan 2024)