MEHMET GALİK

Yerel seçimler,  doğrudan halkla temasta olan yöneticilerin seçiminden dolayı  oldukça önemli.  Son yıllarda milletvekilleri, büyük kentlerdeki belediye başkanlıkları için milletvekilliklerinden vazgeçebiliyor.  İktidar tarafı çoğunluğu oluşturduğundan, TBMM’de, muhalefete  yapacak pek bir iş kalmıyor.

Mehmet Galik

Yerel yöneticiler içinde en kalabalık grubu, köy ve mahalle muhtarları oluşturuyor. Bilhassa köy muhtarları,  ilçe ve il merkezlerine uzak yerleşim yerlerini idare ettikleri için önem taşıyor.

Pülümür Kocatepe köyü

Belediyeliklerin bulunduğu il,  ilçe ve beldelerde, vatandaş,  sorunlarının çözümü için istediği yöneticiye rahatlıkla ulaşabiliyor. Köylerde vatandaşın tek şansı muhtarlar oluyor. Bu nedenle, köy muhtarlarına çok iş düşüyor.

Pülümür Kocatepeli Gülizar Karadağ, 31 Mart’ta köy muhtarlığı için aday olacağını duyurmuş, ancak erkek egemen toplumda seçilemeyeceği düşüncesiyle adaylıktan çekilmek zorunda kalmıştı.

Bu durumda  köyler için  özverili kişilere ihtiyaç duyuluyor. Muhtarlara maaş uygulaması,  yaşam düzeyi giderek düşen bir ülkede cazip olmaya başladı. Kıyasıya rekabetin yarattığı gerginlikler bazen sonu ölümle biten üzücü olaylara  yol açabiliyor. 

Pülümür Salördek köyü

Muhtarlık seçimlerinde  hizmet değil,  eş, dost, akraba tercihi ağır basıyor. Profesyonel askerliğin yaygınlaşmasıyla birlikte askerlerin kimden yana oy kullanacakları da önem kazanmaya başladı.

Az seçmenli köylerde  sonucu asker oyları  belirliyor.   

Küçük yerleşim yerlerinde tarım ve hayvancılık durma noktasına gelmiş  durumda.  Aileler devletin verdiği yardımlar ve kadınların kendi çabalarıyla  ektiği  bostanlarla geçinmeye çalışıyor.  Erkeklerin büyük bölümü  kahvehane köşelerinde zaman  geçirirken,  kadınlar ekonomik zorlukların üstesinden gelme çabası içinde.

Pülümür Bozağakaraderbent köyü

Türkiye ekonomisinin en iyi olduğu yıllar, köylerimizin ve köylülerimizin aktif olduğu yıllardır.  Köylerimiz yeniden kalkınmanın motoru olabilir. Bunun için kadınlara büyük görevler düşüyor. Onlara daha çok  söz hakkı tanınmalı. 

(Soldan sağa) Kocatepe muhtar adayları Orhan Keskin, Baki Fırat, Şükrü Karadağ ve Ahmet Uraz, 31 Mart 2024.

Kadın muhtarlar, kalkınmaya, erkeklerden daha çok katkı sunabilir. Kırsal kalkınmada kadınların oynayabileceği rol, dikkate alınabilir.  Bu amaçla, özellikle köy muhtarlıkları seçiminde kadın adaylara pozitif ayrımcılık sağlayabilecek yasal düzenlemelere gidilebilir.

Pülümür Kocatepe köylüsü bir arada.

(Pülümür Haber, 15 Nisan 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir