Kâzım Ateş, 9 Ekim’de sevenlerine ve dostlarına veda etti. 10 Ekim’de, sevdiği memleket toprağına emanet edildi. Gözlerini kapadığında 93 yaşındaydı. 1927 doğumluydu. Pülümür Hiver köyünde doğmuştu. Doğum tarihi, resmî kayıtlara 1930 olarak işlendi.
Kâzım Ateş, adı Pülümür’le özdeşleşen isimlerden. Yetmiş yıllık esnaf. Ona Pülümür’ün Âhi Evran’ı demek daha doğru olur. 1950’li yıllardan bu yana aralıksız esnaflık yaptı. 30 yıl boyunca Millî Eğitim Yayınları bayiliğini üstlendi. İpragaz’ı Pülümürlülere ulaştırdı. 1970-1995 yıllarında Cizre, Silopi ve Tunçbilek’ten Pülümür’e kömür nakliyatı gerçekleştirdi. Bir dönem müteahhitlik yaptı. Karaderbent kaplıcası ile Hacılı’nın taş köprüsüne harç koymuştu.
Ailesi, yaklaşık yüz yıl önce Nazımiye Dokuzkaya (Markasor) köyünden Pülümür Hiver köyüne yerleşmişti. Beş yaşındayken babasız kaldı. Pülümür’ün hafızasıydı. Kentin yüzyıllık acılarına, sevinçlerine tanıklık etmiş bir bilge ve gönül insanıydı. Doğa dostuydu. Bitkileri, doğayı, hayvanları çok sever, korumak için çaba gösterirdi.
Yüreği insan sevgisiyle doluydu. Okuyan gençleri severdi. Pülümür köylerinden ilçeye okumak için gelen öğrencilerin gönüllü velisiydi. İşi bankaya düşen köylülere kefil olmaktan kaçınmazdı.
Evinden misafir eksik olmazdı.
Kul hakkından korkardı. Yanlışlık yaptığını fark ettiğinde hemen düzeltirdi. İnançlarına bağlıydı. Muharrem orucunu, 92 yaşına kadar tuttu. Dostluk ilişkilerine önem verirdi.
Matematik tutkunuydu. Hesap makinesi kullanmaya ihtiyaç duymazdı.
Pülümür’de öğrenim gören öğrencilerin bakkal amcasıydı. Pülümür’ün babacan esnafı, yedi çocuk babası Kâzım Ateş, 93 yaşında aramızdan ayrıldığında geride iyilikler, güzellikler ve unutulmaz dostluklar bıraktı.
Pülümürlüler, yüreği iyilik için çarpan Kâzım amcasını unutmayacak.
Fotoğraflar, aile arşivinden derlenmiştir.
(Pülümür Haber, 13 Ekim 2020)