ASMA KÖPRÜ-20231017_083620 (5)

(Pülümür Haber)

Pülümür Kırmızıköprü’nün  yönetilmesinden   kim ya da kimler sorumlu? Pülümür Dede Korkut İlkokulu öğrencileri, ili valinin, ilçeyi kaymakamın yönettiğini bilir. Amacımız bu değil. Kasabanın yönetiminden hangi yerel yöneticilerin sorumlu olduğu sorusuna yanıt arıyoruz. Köy ve mahallelerin  sesi soluğu olması beklenen yerel yöneticilerden  söz ediyoruz.

Pülümür Kırmızıköprü’de yaklaşık 25 yıl önce Kırmızıköprü Jandarma Karakol Komutanı Astsubay tarafından yapılan asma köprünün çürüyen metal levhalarıyla ilgilenen yok!

Yıldızı sönmeye yüz tutmuş bu küçük kasabada adı konmamış bir yönetim boşluğu olduğu söylenebilir. Kasaba, Mezra ve Gökçekonak köyleri arasında ‘pay’ edilmiş. Coğrafi ve idari yönden ‘bölünmüş’ bir kasaba!  Bir bölümünden Mezra bir bölümünden de Gökçekonak Muhtarlığı sorumlu. Kasaba, dini ritüellerin gerçekleştirildiği kutsal mekânlarda müminlere dağıtılan ‘lokma’  gibi  pay edilmiş. 

Bir kasabanın iki  köy arasında bölüşülmesi,   şaşkınlık yaratabilir, ama gerçek!

Kasabanın sorunlarıyla kim ya da kimlerin ilgilenmesi gerektiği, belirsiz.  Kırmızıköprü, Tunceli’nin 7 ilçesinde görev yapan genç kaymakamlar için ilginç bir deneyim olmalı. Adı resmî kayıtlarda bile olmayan bir kasaba! Tüzelkişiliğine yaklaşık 50 yıl önce son verilen bucak, yönetim belirsizliğinin yarattığı sorunlarla karşı karşıya…

Kırmızıköprü (Adına, yol tabelası ve Jandarma Karakolundan başka bir yerde rastlanmayan kasaba!)

Kırmızıköprü Jandarma Karakol  Komutanı’nın (adını bilen var mı?), yaklaşık 25 yıl önce kendi kişisel çabasıyla yaptığı asma köprünün başına gelenler, kasabada karşılaşılan ilgi çekici sorunlardan biri olarak görülebilir.

Pülümür Kırmızıköprü (Resmî kayıtlara göre böyle bir kasaba yok!)

Boğaz Köprüsü’nü çağrıştıran asma köprü, Pülümür Çayı üzerine kurulu. Omurgası ve taşıyıcı halatları sağlam görünüyor, ama de elden geçirilmesi gerekebilir. Köprünün metal levhaları çürümeye yüz tutmuş. Çürüyen metallerde çeşitli çaplarda  delikler  oluşmuş.

Kırmızıköprü (Bir köprüm bile yok!)

Kırmızıköprülüler, yolu alabildiğine kısaltan bu köprüyü yaygın biçimde kullanıyor.

Jandarma Komutanı, köprüyü yaparken kimseden herhangi bir talepte bulunmamış. Asma köprü,  20’li yaşlardaki komutanın zekâ ve yeteneğinin bir ürünü olarak yıllara meydan okumuş.  

Çürüyen levhalara basarak karşıdan karşıya geçen binlerce kişiden acaba kaçı, levhaların yenilenmesi gerektiğini düşünmüş, bilinmez.  Bir askerin karşılık beklemeksizin  yaptığı köprünün  birkaç levhasını yenilemek, çok mu zor! Bunun için Pülümür Kaymakamlığı ya da Tunceli Valiliğinden ödenek talebinde mi bulunmak gerek!

Altı üstü birkaç metal levha ve kaynak, hepsi bu!

Asma köprüdeki çürük levhaların yıllardır yenilenmemesini ödenekle ilişkilendirenler olabilir, ama işin aslı bu değil! Ülkemizde kamu çıkarlarını  koruma ve  toplumsal yarar gözetme bilinci giderek bulanıklaşıyor.

‘Küresel sistem’, toplumculuk ve vatanseverlik duygusunu yıkıma uğratıyor!  

Prof. Dr. Richard Sennett, yaşanan süreci yıllar önce yayımlanan kitabında özetlemiş: Kamusal İnsanın Çöküşü (Ayrıntı Yayınları, 2020)

Prof. Dr. Richard Sennett,  süreci şöyle özetliyor:

Kamusal İnsanın Çöküşü! 

Kırmızıköprü
Kırmızıköprü

 (Pülümür Haber, 10 Ekim 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir