(Pülümür Haber)

İnsan, doğanın en bencil yaratıklarından.   Bireysel çıkarları için ormanları ateşe vermekten cinayet işlemeye   varan  geniş yelpazede  hemen her tür  ‘eylem’le anılan insan, özellikle son yıllarda hayvan kıyımıyla da adından söz ettirmeye başladı. Gereksinim duyduğu  hayvanları, işi bittikten sonra ölüme terk edenlerin sayısında gözlenen dikkat çekici artış,  toplum sağlığının  giderek bozulduğunun da işareti. Pülümür Beğendikli Musa Demirtaş, hayvanları göz göre göre ölüme sürükleyenlere karşı mücadele yürüten isimlerden. Demirtaş,  sokağa terk edilen yaşlı ya da hasta hayvanlara sahip çıkıyor. Beğendikli köylü, hasta hayvanları veterinere götürüyor, bakımını üstleniyor.

Bal üreticisi Musa Demirtaş, doğa dostu yaşam tarzıyla tanınıyor.

Pülümür-Tunceli kara yolu, hayvanların ölüme  terk edildikleri alanlardan.  Kara yolu kıyısındaki yerleşim birimlerine yakın yerlerde terk edilen köpek, kedi vb. hayvanların birçoğu araçların altında kalarak eziliyor. Yerleşim birimlerine (Mutu, Pülümür, Kangallı, Kırmızıköprü, Kutuderesi)  ulaşmayı başaranların bir kısmı yaşama tutunurken, bir kısmı yetersiz beslenme ve hastalık yüzünden ölüyor.

Hayvanlara kıymak yerine onlarla uyum içinde yaşamak.

Pülümür Beğendikli Musa Demirtaş, yolda rastladığı hasta ya da yaşlı hayvanları koruma altına alıyor. Demirtaş, geçen yıl kış mevsiminde yolda bulduğu bir kuzuyu köy köy dolaştırarak sahibine ulaşmaya çalışmış, ama çabası  sonuçsuz kalmış. Minik kuzuyu, ikamet ettiği Sağlık Ocağı binasındaki evinde biberonla beslemiş ve büyütmüş.

Musa Demirtaş, Kırmızıköprü Yassıada’da Hüseyin Kılıç’a ait taş ocağı yakınlarında ölüme terk edilen hasta eşeği ölümden kurtarmıştı. Eşek, şimdi, beş yıldızlı otellerde tatil yapanları kıskandıracak doğa harikası bir alanda tatilin tadını çıkarıyor.

Musa Demirtaş, birkaç ay önce de Hüseyin Kılıç’ın  Kırmızıköprü Yassıada’daki taş ocağı yakınlarında ölüme terk edilen bir eşeğe rastlamış. Hasta eşeği veterinere götürmüş, bakımını yapmış. Eşek, hayvan dostu köylünün yardımıyla ölümden kurtulmuş.

Gök, Salördek yolunda rastladığı Musa Demirtaş ve eşeğini sıcak biçimde karşılıyor.

Musa Demirtaş, kapısını çalan kedi ve köpekleri de eli boş göndermiyor. Pülümürlü köylü, hayvanlarını ölüme sürükleyenlere duyarlı olma çağrısında bulunuyor:

Hayvanlara kıymayın efendiler!

Musa Demirtaş
Keyfin yerinde mi?
Pülümür Kırmızıköprü

(Pülümür Haber, 9 Haziran 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir