MEHMET GALİK

Pülümür Kocatepe köylüsü, kadim bir geleneği yaşatmaya devam ediyor.  Köylüler, her yıl Haziran ayının ilk haftasında mezarlığı topluca ziyaret ederek, ölülerini anıyor.  Ziyaret günü, en az bir hafta önce kararlaştırılıyor. Ziyaretin, bölgede kutsal sayılan Perşembe günlerine denk getirilmesine çalışılıyor.

Pülümür Kocatepe köyü

Köylüler, Haziran ayının ilk haftasında, genelde Perşembe günlerine denk getirilen ziyaretle ölülerini anıyor, kardeşlik ve paylaşım kültürünün   yaşatılmasına katkı sağlıyor.

Bu kadim geleneğe,  komşu Sivas ilinin bazı bölgelerinde de rastlandığı belirtiliyor.

Pülümür Kocatepe köylüsü, geleneksel toplu mezarlık ziyareti için bir arada, 6 Haziran 2024.

Köylüler, toplu mezar ziyareti için olanaklar ölçüsünde hazırlık yapıyor. Kimi lokma (niyaz) pişiriyor kimi de kestiği kurban etinden kapama yapıyor. Yiyecekler bir yerde toplanıyor, kardeş payı yapılıyor. Hastalık ya da yaşlılık dolayısıyla ziyarete katılamayanlara ayrılan pay, yakınları aracılığıyla ulaştırılıyor.

Mezarlık ziyaretiyle, toplumsal ilişkiler ve  duygusal bağlar güçleniyor.

Pülümür Kocatepe köylüsü, geleneksel toplu mezarlık ziyareti için bir arada, 6 Haziran 2024.

Ölü anma geleneği, geçmişle gelecek arasında kurulan manevi köprü işlevi görüyor.

Kocatepeliler, her yıl olduğu gibi, bu yıl da toplu mezar ziyaretinde bir araya geldi. 6 Haziran Perşembe günü Kocatepe Mezarlığında buluşan çok sayıda köylü, ölülerini andı, onların değerli anılarını paylaştı.

Pülümür Kocatepe köylüsü, geleneksel toplu mezarlık ziyareti için bir arada, 6 Haziran 2024.

Büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir coğrafyada yaşatılan bu kadim gelenek, çıkarcılığın kol gezdiği  dünyada insana ferahlık veriyor.

Pülümür Kocatepe köyü (Uygarlıklardan süzülen damlalar)

(Pülümür Haber, 7 Haziran 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir