(Pülümür Haber)

Bilim Akademisi üyesi  Prof. Dr.  Naci Görür,  Manisa Genç İş İnsanları Derneğinin  (MAGİAD) düzenlediği  “Manisa Depreme Hazır mı?” panelinde uyarılarda bulundu.  Prof. Dr. Görür, Türkiye’de 13,6 milyon yıldan beri yaşanan depremlere dikkat çekti.  Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bugünlerde daha çok Tunceli, Bingöl Karlıova, Erzincan’la ilgili  endişelendiğini  dile getirdi.

Depremlerle ilgili ciddi uyarılarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, Manisa Genç İş İnsanları Derneğinin  (MAGİAD) düzenlediği  panelde konuştu. 

Türkiye Deprem Tehlike Haritası

Prof. Dr. Naci  Görür, “Türkiye’de depremden arınmış bir yer, hemen hemen yok gibi. Halkın yaklaşımıyla depreme baktığımız zaman acı çekiyoruz. Halk, ‘Deprem olacak mı? Ne zaman olacak?’ gibi sorular soruyor ama son derece yanlış sorular. Bu ülkede deprem 13,6 milyon seneden beri gelmekte. Daha milyonlarca sene devam edecek. Korku ve endişe nedeniyle sorulan bu soruları terk etmemiz gerekiyor. Deprem bugün olur, bugün olmazsa, yarın olur, yarın olmazsa, öbür gün olur. Bugün olursa, ben çekeceğim, yarın olsa çocuklarım, öbür gün olsa torunlarım acı çekecek. Dolayısıyla bu zaman işini bir tarafa bırakırsak, deprem sürekli olacağına göre yapacağımız tek şey ileri teknoloji ülkelerinde, bilimin egemen olduğu ülkelerin yaptığı gibi deprem dirençli kentleri oluşturmak” ifadelerini kullandı.

Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası

TUNCELİ, BİNGÖL KARLIOVA VE  ERZİNCAN’A DİKKAT!

Prof. Dr. Görür, depremle ilgili düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

“Depremin ne zaman geleceğini bilmiyoruz ama her geldiğinde binlerce insanı gömemeyiz. Emin olun depremin çok büyük hasar verdiği toplumlara iyi gözle bakılmıyor. ‘Bu kadar insanını feda edemezsin, bir yanlışlık var’ diyorlar. Ya bilimi ciddiye almıyorsun yahut da inşaatı yanlış yapıyorsun. Her durumda toplumun aleyhine işleyen bir yapı var, o yönüyle hoş görmüyor. Bu da bize yakışmıyor. Bugünlerde daha çok Tunceli, Bingöl Karlıova, Erzincan yörelerimiz biraz endişelendiriyor. İzmir’de de bir endişemiz var. Çünkü İzmir’de 15 tane fay var. İzmir yarımadasını kesen fayların özelliklerini bilmiyoruz. O faylar ne zaman deprem üretiyor, nedir? Bilmediğimiz için sorun olarak düşünüyoruz.”

(Pülümür Haber, 1 Mayıs 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir