(Pülümür Haber)

İsmail Somuncu, Tunceli İlköğretmen Okulunun ilk mezunlarından. Kemaliye’nin Harmankaya (Abrenk) köyünde gözlerini dünyaya açmış.  1947 doğumlu.  Tunceli İlköğretmen Okulundan   (Erkek Öğretmen Okulu) 1965 yılında mezun olmuş.

Konya Çumra Kurukavak, Midyat Gülveren ve  Şişli Anadolu İlkokullarında beş yıl sınıf öğretmenliği yapmış. 1973’te İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul, Yalova, Bursa ve Balıkesir’deki bazı  ilk ve ortaöğretim kurumlarının yanı sıra  Balıkesir Necatibey Eğitim Enstitüsünde Resim-İş öğretmeni olarak çalışmış.

Erzincan Kemaliye Harmankaya (Abrenk) köyü. Fotoğraf: İsmail Somuncu

İsmail Somuncu, Tunceli Öğretmen Okulunun inşaatı henüz tamamlanmadan eğitime başlayan toplam 103 öğrenciden biri. O tarihte Öğretmen Okulunda sadece 3 kız öğrenci öğrenim görüyormuş.

1962’de okula başladıklarında okulun suyu yokmuş. Öğrenciler, okula Munzur’dan kovalarla su taşırmış.

Erzincan Kemaliye Harmankayalı (Abrenk) İsmail Somuncu, Tunceli İlköğretmen Okulunun ilk mezunlarından. Emekli öğretmen, 12 metrekarelik atölyesinde mucizeler yaratıyor.

Resim-İş Öğretmeni İsmail Somuncu, Pülümürlü Ali Fırat ve Hakkı Yılmaz’la okul arkadaşıymış.

1960’lı Yıllarda Kemaliye Harmankaya köyü. Resim: İsmail Somuncu

1997’de emekliye ayrılan İsmail Öğretmen, Yalova’daki 12 metrekarelik atölyesinde kendini resme adamış. Paradan puldan uzak bir yaşam süren sanatçı, kitap kapağı tasarımı ve iç resimleme çalışmaları yapıyor.

Resim: İsmail Somuncu

İsmail Somuncu,  eli kalem tutan aydınlarımızdan. Fırat’ın Beri Yanı Abrenk (Harmankaya) Köyü, Bir Yanım Okul Bahçesi/Bir Yanım Mahpus Damı, Yazım Yellere Yazılmış, Boynu Bükük Ceviz Dalı, Geçmişten Günümüze Abrenk (Harmankaya) Köyü  Sülaleri adlı kitaplarıyla önemli bir birikimi ölümsüzleştirmiş. Yoğun emek ürünü  Geçmişten Günümüze Abrenk (Harmankaya) Köyü  Sülaleri ve   Okullarda Resim Eğitimi   adlı çalışmaları yayımlanmayı bekliyor.

Minik atölyesinde mucizeler yaratan Emekli Resim-İş Öğretmeni İsmail Somuncu’nun selamını  Tunceli Öğretmen Okulundan  arkadaşlarından hayatta kalanlara iletmek için vedalaşıyoruz.

(Pülümür Haber, 14 Nisan 2024)

Kaynak:

https://huseyincanerik.com/index.php/508-tunceli-ilk-ogretmen-okulunun-ilk-mezunlarindan-erzincan-kemaliye-harmankaya-abrenk-koyunden-ismail-somuncu-munzur-a-akan-gozyaslari

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir