(Pülümür Haber)
İsmail Somuncu, Tunceli İlköğretmen Okulunun ilk mezunlarından. Kemaliye’nin Harmankaya (Abrenk) köyünde gözlerini dünyaya açmış. 1947 doğumlu. Tunceli İlköğretmen Okulundan (Erkek Öğretmen Okulu) 1965 yılında mezun olmuş.
Konya Çumra Kurukavak, Midyat Gülveren ve Şişli Anadolu İlkokullarında beş yıl sınıf öğretmenliği yapmış. 1973’te İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul, Yalova, Bursa ve Balıkesir’deki bazı ilk ve ortaöğretim kurumlarının yanı sıra Balıkesir Necatibey Eğitim Enstitüsünde Resim-İş öğretmeni olarak çalışmış.
İsmail Somuncu, Tunceli Öğretmen Okulunun inşaatı henüz tamamlanmadan eğitime başlayan toplam 103 öğrenciden biri. O tarihte Öğretmen Okulunda sadece 3 kız öğrenci öğrenim görüyormuş.
1962’de okula başladıklarında okulun suyu yokmuş. Öğrenciler, okula Munzur’dan kovalarla su taşırmış.
Resim-İş Öğretmeni İsmail Somuncu, Pülümürlü Ali Fırat ve Hakkı Yılmaz’la okul arkadaşıymış.
1997’de emekliye ayrılan İsmail Öğretmen, Yalova’daki 12 metrekarelik atölyesinde kendini resme adamış. Paradan puldan uzak bir yaşam süren sanatçı, kitap kapağı tasarımı ve iç resimleme çalışmaları yapıyor.
İsmail Somuncu, eli kalem tutan aydınlarımızdan. Fırat’ın Beri Yanı Abrenk (Harmankaya) Köyü, Bir Yanım Okul Bahçesi/Bir Yanım Mahpus Damı, Yazım Yellere Yazılmış, Boynu Bükük Ceviz Dalı, Geçmişten Günümüze Abrenk (Harmankaya) Köyü Sülaleri adlı kitaplarıyla önemli bir birikimi ölümsüzleştirmiş. Yoğun emek ürünü Geçmişten Günümüze Abrenk (Harmankaya) Köyü Sülaleri ve Okullarda Resim Eğitimi adlı çalışmaları yayımlanmayı bekliyor.
Minik atölyesinde mucizeler yaratan Emekli Resim-İş Öğretmeni İsmail Somuncu’nun selamını Tunceli Öğretmen Okulundan arkadaşlarından hayatta kalanlara iletmek için vedalaşıyoruz.
(Pülümür Haber, 14 Nisan 2024)
Kaynak: