(Pülümür  Haber)

Köy muhtarlıkları için yürütülen kıyasıya yarış, sinirleri gerdi. İdealistler  bir yana, kişisel çıkarların ön planda tutulduğu muhtarlık seçimlerinde bazı adayların sınır tanımayan vaatleri,  siyasal çürümenin kırsaldaki iz düşümü olarak görülüyor. Bazı köylerde, seçmen sayısı kadar adayın  sahaya indiği gözleniyor. Bu seçimde, köy karakollarında görevli jandarma da oy kullanacak. Peki,  muhtarlık seçimlerinde jandarma nasıl tavır alacak? Jandarmanın alacağı tavrın olası sonuçları ne olabilir?  

31 Mart’a sayılı günler kaldı.   Pazar günü sandıklar kurulacak. Seçim sürecinde,   belediye başkanlıklarını hangi parti ya da adayların kazanacağı sorusu öne çıkıyor. Seçimin mahalle ve köylerde büyük gerilimlere yol açan muhtarlık boyutu göz ardı ediliyor. 

Birkaç haneli köylerde bile muhtarlık mührünü kimin cebine koyacağı, tartışma konusu oluyor.

Pülümür Çakırkaya köyü

Muhtarlık seçimlerinin özellikle son yıllarda giderek önem kazanması, sorgulanmaya muhtaç. Bunun,  muhtarlara sağlanan sosyal haklardan kaynaklandığı rahatlıkla söylenebilir. Köy muhtarlığı,  sosyal güvence sağlanmadan önce,  sınıf başkanlığı kadar bile ilgi görmüyordu.

Şimdi kıran kırana bir mücadele söz konusu.  

Pülümür Kovukulu köyü

Zaman zaman gündeme  getirilen akıl almaz vaatler,  Türkiye’de çürüyen siyasal sistemin kırsaldaki iz düşümü olarak değerlendirilebilir.

Pülümür Beğendik köyü

Muhtarlık seçimleriyle, köylerin huzuru kaçırılıyor, toplumsal ilişkiler dinamitleniyor,  tanımsız düşmanlıkların önü açılıyor.  

Pülümür Çatalyaka köyü

Kıyasıya rekabet, köylerin barışçıl iklimini âdeta zehirliyor.

‘Kavga’yı,  en düşük emekli maaşının yaklaşık iki katı tutarındaki muhtarlık maaşı ve emeklilik primi dışında açıklama olanağı bulunmuyor!

Pülümür Salördek köyü

Köye hizmet, hak, hukuk, adalet, eşitlik vb. vaatlerin gerçekçi olmadığının,  adayların yanı sıra, köylüler de  farkında!

Seçim, onların umurunda bile değil!

Sıfır bütçeli muhtarlıklarla köylere üniversite kurulamayacağını, Bakırköy müdavimleri de  biliyor!

Pülümür Kovuklu köyü

Adaylar, istisnalar bir yana, toplumsal çıkarları gözetmek amacıyla  değil, bireysel çıkarlar için sahaya iniyor ve rakipleriyle   mikro milliyetçi  (soy sop, aşiret  vb) zeminde mücadele ediyor.

Pülümür Gökçekonak köyü

Köy muhtarlık seçimlerinde üç beş oy bile sonucu etkileyebiliyor. Jandarma karakollarında görevli profesyonel askerlerin oyu, muhtarlık seçimlerinde giderek önem kazanıyor.  Jandarma tercihinin,  özellikle küçük köylerde belirleyici olduğu değerlendiriliyor.

Pülümür Mezra köyü

Bu durumda akla şu soru geliyor:

Jandarma,   köylüler arasında büyük  gerginliğe yol açan muhtarlık seçimlerinde nasıl tavır almalı?

  • Jandarma personeli,  karakollarda ortalama 2 yıl görev yapıyor.   Yerel seçimler 5 yılda bir yapılıyor. Muhtarların 5 yıllık görev süresi içinde karakol personeli yaklaşık  3 kez değişiyor. Muhtarın görev süresinin beşte ikisi kadar köyde zaman geçiren jandarmanın, muhtarlık seçiminde taraf olmasında, kamunun herhangi bir yarar sağlamayacağı belirtiliyor.
  • Jandarmanın kısa görev süresi, adayların sağlıklı değerlendirilmesini engelleyici nitelik taşıyor.  
  • Jandarma, huzur ve güvenin silahlı güvencesi olarak görülüyor. Silahlı bir gücün, sıradan bir seçimde taraf olmasının, toplumsal algıyı olumsuz yönde etkileyeceği ifade ediliyor.
  • Toplumsal yarardan çok kişisel çıkarlardan kaynaklandığı düşünülen tartışmalarda jandarmanın ‘taraf’ olması, TSK’nın itibarını olumsuz yönde etkileyebilecek etkenlerden biri olarak görülüyor.  
  • Güvenlik kaygısı, yabana atılmaması gereken etkenlerden biri olarak görülebilir. Bu durumda, ‘aykırılık’ların sisteme dâhil edilmesi,  il ya da ilçe mülki amirlerinin yetkilerini kullanmalarının akla daha yatkın olduğu dile getiriliyor.  
  • Jandarmanın,  muhtarlık seçimlerinde tartışma yaratabilecek  tutum ve davranışlardan kaçınmasının, TSK’nın itibarı ve devlet-vatandaş ilişkilerinde gözlemlenen olumlu gelişmelerin devamına olumlu katkı sağlayacağı savunuluyor.   
Pülümür Mezra köyü
Pülümür Kocatepe köyü
Pülümür Uzunevler köyü
Pülümür Kırmızıköprü
Pülümür Kırmızıköprü
Pülümür Gökçekonak köyü
Pülümür Kocatepe köyü
Pülümür Çatalyaka köyü
Pülümür Kırmızıköprü

(Pülümür Haber, 25 Mart 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir