(Pülümür Haber)

Bülent Duman

Kocaeli Körfez Ormanı, doğal bitki örtüsü  ve hayvan varlığının adım adım yok edildiği  alanlarımızdan.   Orman, yaklaşık 15 yıldır  akıl almaz bir kıyımla karşı karşıya. İşe, çoğu gereksiz, orman içi yolların yaygınlaştırılmasıyla başlandı. 

Kocaeli Körfez ve Derince Ormanları, doğal bitki örtüsünün sökülmesi ve yaban hayvanlarını hedef alan kıyımdan dolayı, büyük tehdit altında.

Orman, ‘ulaşım kolaylığı’ndan dolayı,  kötülük peşinde koşanların ayakları altına serildi.

Ağadere’ye  can veren  kaynak, taş ocağıyla ölüme terk edildi.  Güzelim vadi, taş ocağı ve  inşaat atıklarıyla  çöplüğe çevrildi.  

Kocayemiş, pırnal, meşe vb.  doğal bitki örtüsü söküldü, yerine  çam fidanları dikildi!  Doğal bitki örtüsünü niçin söküyorsunuz, millî kaynakları  ormansız alanlar için değerlendirin,  diyen çıkmadı.

Kocaeli Körfez ve Derince Ormanları koruma altına alınmalı.

Etkili  yerel yayınlarıyla övünülen kentin dili tutulmuştu.   

Birkaç kuruşa ‘av tezkeresi’ne sahip olanlar, ormanda yaban hayvanı bırakmadı.  

Doğal bitki örtüsünün söküldüğü alanda çam ormanı oluşturma çabasından, hayvancılığın olumsuz yönde etkilenmesi bekleniyor.

Orman, doğal bitki varlığı tahrip edilmiş, dip bitkilerine yaşama şansı tanımayan çamlarla bir tür işgale uğramış durumda. Derince ve Körfez’de dinmek bilmeyen yapılaşma, ormana doğru yayılıyor.

Bülent Duman

Bülent Duman, 36 yaşında bir doğasever. Onunla, serin bir ilkbahar günü, çok sevdiği ormanda  karşılaşıyoruz.  Ormanda, kötülüklerden korunma şansı bulabilmiş canlılar için elleriyle ‘havuz’ yapıyor.  Mart soğuğunda, elleri çamur içinde, ama aldırış etmiyor.

Oluşacak su birikintisinin en azından bir canlıya hayat vermesini umut ediyor.

Bülent,  sporla yakından ilgileniyor. Kocaeli Körfez Ormanlarının her metrekaresinde onun ayak izlerine rastlamak mümkün. İşten güçten fırsat buldukça ormana koşuyor. Günün yorgunluğunu ormanda atıyor. ‘Akşamcı’lardan arta kalan çöpleri topluyor, yaklaşık 2 km uzaklıktaki konteynerlere atıyor.

O,  aynı zamanda bir motosiklet tutkunu. Motosikletini uygun bir yerde park ettikten sonra ormana karışıyor. Yıllarını geçirdiği ormanda özellikle son yıllarda yaşanan   değişikliklere dikkat çekiyor. Bir zamanlar sıklıkla karşılaştığı tavşan ya da ceylanlara artık rastlamadığını belirtiyor.

Körfez Ormanında, akıl dışı müdahaleden kurtulmayı başaran meşe fidanları.

Yaban hayvanlarına yaşamın haram edildiği  ormanda, Bülent’i, işiyle baş başa bırakıyoruz.   Kötülüklerin kol gezdiği bir dünyada,  tırnaklarıyla iyilik yaratanların varlığıyla yaşama tutunuyoruz.   

Bülent Duman, Mart soğuğunda, çıplak elleriyle oluşturduğu su birikintisinin canlılara hayat vermesini diliyor 21 Mart 2024.

(Pülümür  Haber, 22 Mart 2023)

Kaynak: https://huseyincanerik.com/index.php/506-kocaeli-korfez-ormaninda-bir-dogasever-bulent-duman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir