Uğruna can verdikleri ülkede yoksulluğa  mahkûm edilmişlerdi.  Çalışarak ömür tüketiyor,  ama insanca yaşama koşullarını yaratamıyorlardı. Avrupa kapısı aralandığında, koşar adım yollara düştüler.   

(Soldan sağa, ön sıra) Ahmet Pekin (Akdik/Şihan), Ali Akkılıç (Mezra), ? (Arka sıra) ?, Ahmet Dalkılıç (Akdik), Şıhali Doğru (Akdik/Şihan)

Pülümür’ün farklı köylerinden, Avrupa’ya gittiklerinde çoğu 30’una bile varmamıştı.  Köylerdeki ağır iş yükü, kadınlara kalmıştı. Çocuk bakımı, ilkel koşullarda tarım ve hayvancılık,  köylü kadınlar için ömür törpüsüydü. 

Kadınlar köyde,   erkekler gurbet elde   eziliyordu. 

Ahmet Dalkılıç (1938-1978)

Pülümür Akdikli  Ahmet Dalkılıç (1938-1978), 1963 yılında Belçika’ya gitmiş, iki yıl maden ocağında çalışmıştı. Köylüsü Hıdır Yıldız (Balcı Ali Yıldız’ın oğlu)  ve   Dağbekli Ali Polat’la madende ter döken Dalkılıç, 1965’te Almanya’ya geçmişti.

Seyitali Dalkılıç (1932-1977)

Darmstadt Nider-Ramstadt’taki Wackerfabrik’te  çalışan ağabeyi Seyitali Dalkılıç’ın (1932-1977) isteğiyle Almanya’ya giden  Ahmet Dalkılıç,   aynı fabrikada  iş başı yapmıştı.

Kıymet Dalkılıç (1944), 28 Ocak’ta, Almanya’da gerçekleştirilen ırkçılık karşıtı gösteride.

Ahmet-Kıymet Dalkılıç çifti, 1972-1978 yıllarında, Darmstadt Nider-Ramstadt’ta  iki katlı müstakil bir evde oturuyordu.   Ev sahibi  Volker (Burger ?)  1938 doğumluydu. 

Sercan Dalkılıç (solda), Darmstadt Nider-Ramstadt’ta dedesi ve babaannesinin bir zamanlar yaşadığı evin önünde, 86 yaşındaki ev sahibi Volker’la (

Çiftin oğlu Hüseyin Dalkılıç, o tarihte dokuz  yaşındaydı. 

Ahmet Dalkılıç’ın torunu Sercan Dalkılıç, kısa bir süre önce, dedesiyle babaannesinin yaşadığı evi ziyaret etti. 86 yaşındaki ev sahibi  Volker’ı (Burger ?) cankulağıyla dinledi.

Ev sahibi Volker, Pülümürlü delikanlıya 1970’li yıllara ilişkin anılarını anlatırken.

46 yıl önce veda edilen evde babasının çocukluk yıllarının izini  sürdü. Yıkılmaya yüz tutmuş evde saklı anılar canlandı.    Bir zamanların sevinç kaynağı ev,  yıldızlara  kavuşan  sakinlerinin kaderini paylaşmıştı.  

Darmstadt Nider-Ramstadt‘ta, Ahmet-Kıymet Dalkılıç çiftinin 1972-1978 yıllarında yaşadığı ev.

Sercan, 86 yaşındaki Alman ev sahibinden, geçmişe ilişkin   bir şeyler öğrenmek için çaba göstermişti. Sıvası dökülmüş binanın kıyısında,  babasının ve halalarının çocukluk yılları, yaşamın kahrını çeken dedesi ve babaannesinin gözyaşları saklıydı.

Pülümür Akdikli Hüseyin Dalkılıç, 1974 yılında Almanya’ya gitmişti.

Sercan, amcası, dedesi ve babaannesinin çalıştığı Wackerfabrik’e de uğramayı ihmal etmedi. Fabrika, yaklaşık  35 yıl önce kapanmıştı.

Pülümürlü işçilerin çalıştığı Wackerfabrik‘in kapısına yaklaşık 35 yıl önce kilit vurulmuştu.

Pülümürlü delikanlı, ziyaret boyunca, aile büyüklerinin kendi öz yurtlarından niçin savruldukları sorusuna yanıt aradı. Aile bireylerinin  çocukluk ve gençlik yıllarını geçirmek zorunda kaldıkları Darmstadt Nider-Ramstadt’a veda ederken, güler yüzlü Volker’a  son bir kez sarıldı.

Belki onu bir daha göremeyecekti.

Akdikli delikanlı, 40 yaşında yaşama veda eden dedesinin yüzünü hiç görememişti…

Hasan Dalkılıç’ın (1902-1997), Pülümür Akdik köyünde, Akdik Ormanı’na karışan evinin yıkıntıları. Video: Hamza Dalkılıç
Wackerfabrik, Darmstadt Nider-Ramstadt.

Wackerfabrik, Darmstadt Nider-Ramstadt.

Wackerfabrik, Darmstadt Nider-Ramstadt.

Wackerfabrik, Darmstadt Nider-Ramstadt.

Wackerfabrik, Darmstadt Nider-Ramstadt

Fotoğraflar: Hüseyin Dalkılıç arşivi

(Pülümür Haber, 17 Mart 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir