MEHMET GALİK

Mehmet Galik

Dua ve dilekler inancımızda önemli bir yer tutar.  Allah’tan, Hz Muhammed’den,  Fatma Ana’dan ve Hızır’dan dilek dilenir.  Güneş, Hz. Muhammed’i;  Ay, Fatma Ana’yı sembolize eder. Gün ağarmaya başladığında kalkıp duaya başlayan çok insan vardır.

Pülümür Kocatepe köyü, 21 Temmuz 2023

Ay’ı, ilk doğuşunda gören, bilhassa kadınlar, içinden geldiği gibi dua ve dileklerde bulunur.  Her sabah Güneş ışınlarının görüldüğü anda da Hz. Muhammed’den dilek dilenir, dua edilir.

Pülümür Kovuklu köyü Ulis-Ujbend Yaylası’nda, eski uygarlıklardan armağan çeşme, Buyerbaba Gölü’nün yorgun yolcularına can veriyor.

Hızır’ın,   çeşmeden su içince sırra erdiğine inanılır. Bu nedenle köydeki çeşmelerin çoğu Hızır çeşmesidir.  Köy çeşmelerinde Hızır için kurban kesilir. 

Pülümür Buyerbaba Gölü kıyısındaki içme suyu kaynağı

Yayla yeri değiştirilmeden önce yaylaya yakın ziyarete (kutsal yer) kurban kesmeye gidilir.  O günü,   yaylacılar,  özellikle kadınlar birlikte kararlaştırır.  Erkekler köydeki işlerini buna göre düzenler, o gün  güzel kıyafetlerini giyinir ve  yaylaya gider.

Pülümür Buyerbaba Gölü

Kararlaştırılan günün sabahı,  hep beraber kutsal yere gidilir,  lokmalar dağıtılır, varsa kurbanlar kesilir. İlkbahar ve yaz aylarında yapılan tek ibadet budur.

Pülümür Buyerbaba Gölü yakınlarındaki yayla

Esas ibadetler sonbahar ve kış aylarında yapılır.  Ekim ayından başlanarak her aile,  ölüleri için yemek verir,  Kur’an okutur. Hocalar genelde Yasin suresini okur. O günden itibaren  her Perşembe, Güneş daha dağlardayken,  bilinen ölülerin adları anılarak,   minik yağlı hamur bezeleri  ateşe atılır. Ateşte kavrulan yağlı hamurun kokusunun ölülere ulaştığına inanılır. Bu iş 21 Mart’a kadar (Nevroz) devam eder (Rumi 7 Mart).  21 Mart günü inancımızda önemli bir yer tutar.  Büyüklerimize göre,  o gün gece yarısı bir an bütün bitkiler ve ağaçlar secde eder. Bitkilerin secde anına  denk gelenlerin secde etmesi durumunda, tüm dualarını kabul edileceğine inanılır. 

21 Mart sabahı,  mezarda ilk kışını geçiren ölüler anılır.  Ölü yakınları bu taze mezarların karını temizler, toprağını tokaçlar. Böylece mezarlar yağmura karşı korunmuş olur.  Mezar bakımından sonra yemek verilir, Kur’an okutulur. Yeni ölü yakınlarının Kur’an okutması bittikten sonra sıra diğer ailelere gelir. Bu kez onlar yemek verir, Kur’an okutur.

Pülümür Kocatepe köyü
Pülümür Kocatepe köyü

(Pülümür Haber, 12 Mart 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir