(Pülümür Haber)
Tapu ve Kadastro çalışmaları, Pülümür köylüsünü yaylasız bıraktı. Pülümür yaylaları, ilçe dışından gelen hayvan üreticilerine pazarlanan ticari metaya dönüştürüldü. Yaylaların, ara verilmeksizin her yıl kiraya verilmesi, bölgenin endemik bitki örtüsünü tehdit ediyor. Pülümür Kaymakamı Mehmet Çağatay Çakal, zengin bitki varlığına ev sahipliği yapan yayla ve meralar için çalışma başlattı. Pülümür Kaymakamı, yetkilileri, Pülümürlü vatandaşlarla bir araya getirdi. Pülümür’de gerçekleştirilen toplantıda, sorunlar masaya yatırıldı, çözüm önerileri sunuldu.
Pülümür’de her köyün bir yaylası vardı. Pülümür köylüsü, yüzyıllardır hayvan otlattığı yaylalarından oldu. Tapu Kadastro, Pülümür köylüsünü yaylasız bıraktı. Yaylalar, masa başında pazarlanan birer ticari meta hâline getirildi.
Pülümür yaylaları, ara verilmeksizin kiraya verildiğinden, yorgun düştü.
Yayla ve meraların hemen her yıl kiralanması, bölgenin endemik bitki örtüsüne büyük zarar veriyor. Dönüşümlü kullanılması gereken alanlarda her yıl binlerce hayvanın otlatılması, endemik bitki varlığını yoksullaştırıyor.
Pülümür Kaymakamı Mehmet Çağatay Çakal, zengin bitki varlığına ev sahipliği yapan yayla ve meralar için çalışma başlattı. Pülümür Kaymakamı, yetkilileri, Pülümürlü vatandaşlarla bir araya getirdi. Pülümür’de gerçekleştirilen toplantıda, sorunlar masaya yatırıldı, çözüm önerileri sunuldu.
Pülümürlülerle yetkililerin bir araya geldiği toplantıya Kaymakam Mehmet Çağatay Çakal başkanlık etti. Toplantıya, Tunceli İl Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Suat Pala, Tunceli Keçi ve Koyun Yetiştiriciliği Birlik Başkanı Zeynel Erdoğan, jandarma ve emniyet yetkilileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Toplantıda, yayla ve meraların kullanımıyla ilgili sorunlar ele alındı, çözüm önerileri sunuldu.
(Pülümür Haber, 10 Şubat 2024)